• 1
  • 2
Водни помпи, хидровори, ВИК, канали зация и др.
vlado79 - специалист
Змам , че има много теми , но ние неуките...като такива ни е шубе и за това питаме да ни се обясни като на първолак.
Като моля предварително да ме извините за темата/раздела/конфигурирането й и т.н.
Накратко...имам бойлер 120 литра със серпентина и....той снощи умря (протече) сега ще купя нов молбата ми е да ми обясните какъв да е и по точно серпентината...
Горна или долна? Инак той ще е 100 литра така съм решил достатъчен ми е.
И другото което искам да попитам как точно да го вържа за да топли водата в бойлера и през камината...и сега топли...даже в момента имам топла вода от камината , но ми се струва че бавно грее само от камина...та да не сбъркам нещо.

Изображение

Зелената стрелка е тръбата вързана за долната част на серпентината...червената стрелка е вързана на горната част с такова...за изкарване на налягането ако е нужно....разширителния сър е в дясно от бойлера най видоко до тавана.
Така ли трябва да оставя нещата или...?
Обясниха ми че уж сега греело водата от долу нагоре и не било правилно...трябвало от горе налоду.
Благодаря Ви за компетентните мнения и за много години на всички!
montoya - майстор
За раздел отопление ти е темата, но все пак ако съдя по крановете на лирата значи серпентината на бойлера е вързана на обратно и който ти е казал че не е правилно е прав, т.е топлата вода от камината влиза в горния край на серпентината, студената вода излиза отдолу и отива към камината. Разширителния съд си го остави най горе както си е, та серпентината на новия бойлера ако е необходимо го монтираш по ниско на разширителния съд да остане най високо. Търси си модел с "долна" серпентина, т.е двата края на серпентината да са в долната половина на бойлера или поне единия да е максимално ниско, че има едни на елдом и дипломат на които серпентината почва от средата нагоре и по този начин камината грее само половината обем на бойлера.
По моему щом 100 литров бойлер ти стига, мисля че и 80 ще ти върши работа. Разликите в цените на 80 и 100 литровите бойлери са неоправдани според мен.
vlado79 - специалист
Благодаря ти приятел.
Аз съм се спрял на Теси и по точно този модел:

Изображение

Не знам правилния ли е , но ще питам за долна серпентина и ще обърна положението на тръбите.
Само още 1 питане...преди да откача стария бойлер трябва ли да източвам парното или не е необходимо след като бойлера е на висико?
montoya - майстор
Ако имат кранове двете тръби не е нужно, ако над бойлера е само разширителния съд, ще изтече само водата от него, така че цялата система няма нужда да се източва
vlado79 - специалист
И? последно надявам се... :) Имам такъв обезвъздушител:

Изображение

който сега е вързан горе...когато обърна тръбите...има ли значение къде ще е ?
шоп - майстор
vlado79 написа:
Накратко...имам бойлер 120 литра със серпентина и....той снощи умря (протече) сега ще купя нов молбата ми е да ми обясните какъв да е и по точно серпентината...
Горна или долна?
Отговора е: неръждаем!!!

всичко друго е компромис и след 4-5 години пак ще има умрели бойлери. Относно обема му-максимален!!! В този случай бойлера се явява и буфер, акумулира пика на топлинната мошност на камината и прави системата инертна.

Когато бойлера е висок и серпентината е в долната част се получава максимално загряване на обема. При наличието на две серпентини долната може да се върже към солар, а горната към котел или камина

Успехи!
vlado79 - специалист
Значи долна серпентина е добрия вариант...
Шоп кажи ми този дето съм показал по горе...като го гледам серпентината му е по средата...ще е подходящ ли?
Топля 75 квадрата с това парно...не е голямо и не ми е нужен кой знае какъв обем.Сега с този 120 литровия 2 дена съм само на камината след като сдаде багажа и си се нагрява до 50 градуса без проблем имам постоянно топла вода.Ама кат го вържа към тока и може би става по голямо налягане и дупката почва да се обажда...вероятно де.Та трябва да го мятам...и съм се спрял на този Теси по горе...става ли накратко и да одя у магазина , че немам нерви вече :)
шоп - майстор
Става разбира се, ти черпиш вода винаги от най-високата точка на бойлера, където водата е най-загрята.

Вкъщи имам 2 хоризонтални( няма място за вертикални) неръждаеми бойлера на елдом инвест с по една серпентина и въпреки, че вертикалната установка е по-ефективна не оставам без топла вода. Мошността на серпентината почти успява да навакса разхода при къпане, когато темп. на котелната вода е около 70 градуса.
montoya - майстор
vlado79 написа:
И? последно надявам се... :) Имам такъв обезвъздушител:

който сега е вързан горе...когато обърна тръбите...има ли значение къде ще е ?
Обезвъздушителя си остава горе
vlado79 - специалист
Бойлера е готов Благодаря Ви за помощта.Особено на Шоп-а , който притесних по телефона :)
  • 1
  • 2

Тема "Бойлер към камина..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: