• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,

при изграждането на всекидневна над мека мебел направих окачен таван в зелено като в него е заложено гофре за 14 светло източника. дойде време за избора на светло източниците и управлението им. Целта ми е да направя не основно осветление (отбелязано с три бели кръгчета), но при нужда от повече светлина да е възможно да го димирам до сериозен светло източник.

Имам пуснат на стената управляващ кабел до стенен ключ от 5х1,5мм, другият му край влиза в куфара (зелен цвят на картинката).

Има ли възможност да се направят два кръга който да се димират - единия по периферията на стената, другия вътрешната дъга. и да се управляват от стенния ключ. Друг вариант е да се пускат от стенния ключ а димирането да е през гофрето на отделен ключ(виж по долу).

отделно съм се застраховал при нужда от повече мяасто/контрол в куфара съм пуснал едно гофре (32 мм) което тръгва от куфара и стига до мястото предназначено за аудио визуалната техника (ресийвър, усилвател ....). с него също се стига до осветителните тела. (то е почти противоположно разположено на управляващия кабел от стенния ключ.

Въпросите са ми следните.

220V или 12V диодни лампи (вероятно 220 заради малкото сечение на управляващия или ще управлявам първичните намотки на трафовете т.е. една 220V шина на която да вързвам много трафове на 12V)

могат ли да се димират по 8 светло източника едновременно. (едната група да е с 8 а другата с 6)

Какъв какбел да използвам?

Целта ми е да достигна до около 220 Lumena топла светлина на квадрат при максимално положение.

Благодаря предварително на всички.

Поздрави
BAT_GOIKO

Прикачен файл

osvetlenie-gostna.jpg
osvetlenie-gostna.jpg (17.51 KиБ) Видяна 2696 пъти
FM STEREO - специалист
Ако използуваш димери по добре е диодните лампи да са на 220V,трафовете ще бръмчат много ако ги вържеш през димер,ключа го махаш и там монтираш димера/ите.
ditronix - специалист
Опитът ми показва и доказва, че светодиодните лунички на 12V са много по-надеждни от тези на 220V. След като имаш достатъчно пространство де да завреш захранващите блокове хич не се колебай, още повече че не е проблем да си намериш лунички на 12V които могат да се димират. Още нещо- ползвай импулсни захранвания, има такива на 2, 3, 5А че и повече на смешни цени по сайтовете. Мога и линкове да ти дам, ако искаш. Примерно това: http://www.eachbuyer.com/60w-led-light- ... rrency=USD
mitko2be - специалист
Ако искаш кръговете да са два,то и димерите трябва да са два.Кабела ти има достатъчно жила.По добре лед луни на 220 волта,но не всеки димер става за тях.
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,
Кабела с едно и също сечение ли да е за цялата разводка. Ще го пресметна като избера волтажа и луните цокъла (искам да е нещо дискретно).

Т.е. 220 волта в 2 димер и последовательно луните
12 волта 2 димера 5 трафа луни последователно в два кръга.

Поздрави
BAT_GOIKO - специалист
Здравейте,
Кабела с едно и също сечение ли да е за цялата разводка. Ще го пресметна като избера волтажа и луните цокъла (искам да е нещо дискретно).

Т.е. 220 волта в 2 димер и последовательно луните
12 волта 2 димера 5 трафа луни последователно в два кръга.

Поздрави
mitko2be - специалист
Не така.Луните ги разделяш на две групи.Всака група окабеляваш по отделно.Като луните в групата се връзва паралелно.Последната към предпоследнат,тя пък към по преднат и така до първата в групата а пък тя се връзва към димера.Другата група към другия димер.
ditronix - специалист
Кабелът ти като сечение е повече от достатъчен. Вече групирането го направи така, както би искал. Но и аз съм на мнение да направиш не повече от две групи! Още повече, че ще можеш да димираш.
moimoimoi - майстор
имам няколко въпроса
1-къде е захранването 220 волта за зеления куфар
2-къде са ключовете за трите лампи на тавана
KingLin - майстор
Нещо грешни са ти разбиранията до колкото мога да преценя от последния ти пост.
1. Да подкрепя ditronix за това да използваш 12V луни. Ако ползваш такива на 220 си приготви един килер да си държиш резервните ако не ти се ходи всеки ден до магазина за нови.
2. Въпросите на moimoimoi са съвсем на място защото според това което си написал на картинката излиза че гофрата(кабела) от зеления куфар отива до пода а там там какво друго има не е ясно. От текста пък излиза че кабел 5х1.5 идващ от някъде влиза в ключа и от там излиза и отива в куфара на тавана. Не че не може да се използва но за 2 кръга ще трябва да ползваш нещо модулно като например ТОВА. Също така при такова положение ако бях на твое място конзолата на ключа щях да я оставя по-дълбока за да е лесно прибирането на кабелните връзки зад ключа.
3. Когато връзваш луничките недей да премостваш от луничка в луничка. Събери чифтовете кабели идващи от тях в една клема на която ще подадеш захранването от трафа. Заминава повече кабел така но пък иначе последната луничка по веригата ще свети осезателно по слабо от първата (най-близка до трафа).
Като цяло схемата е следната. В тавана трябва да имаш нула и земя от таблото а фазата в тавана минава през ключа на стената. Димирането може да се направи посредством димер ключ (той се слага на стената на мястото на ключа) или чрез димер модул с дистанционно (той пък се слага в тавана при трафа).

Едит: Сега видях че не съм видял :lol: Та значи 5-те жила са от куфара до ключа. А ключа само с фаза ли е захранен или и нула влиза там? Ако не влиза нула в ключа се надявам в куфара да има пусната такава. Всичко останало което съм написал важи.
  • 1
  • 2

Тема "Помогне за изграждане на осветление с 14 луни всекидневна" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: