Най - вълнуващия въпрос зимно време.
джеки
- специалист
4600 мнения в "Разход на пелети!"
bobi65
- специалист
Котела имам от края на миналата зима.... Ferroli SFL6... две врати за твърдо гориво и за горелка...монтирах обаче българска горелка КОМАНД с идеята да не се набутвам на горелка която изисква качествени пелети и дава проблеми с по ниско качествените... КОМАД я дават че гори всичко... за миналата зима се отоплявах с въглищата който имах с идея да ги махна и повече да не се занимавам с чернилки... Като резервно гориво винаги ще си поддържам 5 кубика дърва добре изсушени....През миналият сезон се занимавах да си изобретя нещата за който писах и сега ползвам с пълна сила ... Тогава писах в темата " ЛАМБДА КОНТРОЛ НА КОТЕЛ "
За тази година натиснах копчето на 25 октомври когато падна първият сняг. До днес 03.01 съм изгорял 120 чувала в автоматичен режим... когато стиният термостат отчете 20.3 котела са пали.... когато отчете 20.7 се гаси и само почиства...
На въпроса за изолацията и дограмата казвам... 10 см ...Вата ИЗОФЕР FDPL... и отгоре Сайдинг... 3 камерна дограма и 2 камерен стъклопакет... Когато правих изолацията преди 6- 7 години за 5 камерни и 3-ен стъклопакет искаха невъзможни цени...
Не съм включил бойлери към системата защото за да е на макс ефективноста съм избрал да работя в нискотемпературен режим на водата с повишена циркулация на водата... 3 кубика на час. и температура на водата максимум 55... термовинтила е както казах на 45 градуса.
Мога да кажа още че с ламда сондата и с регулатора на тягата които съм си изобретил в режим с въглища също имам страхотен резултат... температура на комина около 170 градуса пълно изгаряне и 12 часа с едно зареждане от 40 кг.
Искам да изкажа благодарности на основните съфорумци тук който са активни по всички теми.... от техните мнения и дискусии съм почерпил почти всички идеи и съм ги развил към себе си.
Ако имате интерес ще се опитам да кача някая снимка но първо ще проуча как става...
За тази година натиснах копчето на 25 октомври когато падна първият сняг. До днес 03.01 съм изгорял 120 чувала в автоматичен режим... когато стиният термостат отчете 20.3 котела са пали.... когато отчете 20.7 се гаси и само почиства...
На въпроса за изолацията и дограмата казвам... 10 см ...Вата ИЗОФЕР FDPL... и отгоре Сайдинг... 3 камерна дограма и 2 камерен стъклопакет... Когато правих изолацията преди 6- 7 години за 5 камерни и 3-ен стъклопакет искаха невъзможни цени...
Не съм включил бойлери към системата защото за да е на макс ефективноста съм избрал да работя в нискотемпературен режим на водата с повишена циркулация на водата... 3 кубика на час. и температура на водата максимум 55... термовинтила е както казах на 45 градуса.
Мога да кажа още че с ламда сондата и с регулатора на тягата които съм си изобретил в режим с въглища също имам страхотен резултат... температура на комина около 170 градуса пълно изгаряне и 12 часа с едно зареждане от 40 кг.
Искам да изкажа благодарности на основните съфорумци тук който са активни по всички теми.... от техните мнения и дискусии съм почерпил почти всички идеи и съм ги развил към себе си.
Ако имате интерес ще се опитам да кача някая снимка но първо ще проуча как става...
manobg
- специалист
Да споделя и аз моя разход по нова година при -12 градуса външна температура.
Камина с водна риза Марели 18кВ.
Стоманени радиатори 3 броя. 1 х 120см 1 х 100см 1 х 80см на 60 височина.
Лира в банята голяма
Бойлер
Помещенията:
Хол 160м3 - 5 на 8 метра с 4 метра висок таван.
Кухнята е без врата към хола но е отделно помещение около 12м2 с нисък таван около 25м3
Банята и тоалетната заедно са малко по-големи от кухнята, общо около 30м3
Две малки стаички над банята и кухнята същата кубатура около 55м3
Общо кубатура за отопление = 270м3
Хола е с картон и вата, другаде няма изолация, тепърва ще мисля нещо, че стените са много студени.
Таван няма, покрива ми се явява и таван с 10 см вата.
2 чувала на ден си вървят без проблем по 6лв = 12лв на ден. Температурата във цялата къща е средно 21 градуса. Колкото и да напъвам камината, трудно качвам над 22.5 градуса. Затова реших да държа на 20-21, жената не е много доволна, но на мен ми е ок тази температура.
Камината купих в началото на зимата и поради тази причина не съм се запасил с по-евтини пелети лятото. Сега купувам на 6лв на дребно, но и на едро не е кой знае колко по-ниска цената, на тон с около 20-30лв надолу.
Камина с водна риза Марели 18кВ.
Стоманени радиатори 3 броя. 1 х 120см 1 х 100см 1 х 80см на 60 височина.
Лира в банята голяма
Бойлер
Помещенията:
Хол 160м3 - 5 на 8 метра с 4 метра висок таван.
Кухнята е без врата към хола но е отделно помещение около 12м2 с нисък таван около 25м3
Банята и тоалетната заедно са малко по-големи от кухнята, общо около 30м3
Две малки стаички над банята и кухнята същата кубатура около 55м3
Общо кубатура за отопление = 270м3
Хола е с картон и вата, другаде няма изолация, тепърва ще мисля нещо, че стените са много студени.
Таван няма, покрива ми се явява и таван с 10 см вата.
2 чувала на ден си вървят без проблем по 6лв = 12лв на ден. Температурата във цялата къща е средно 21 градуса. Колкото и да напъвам камината, трудно качвам над 22.5 градуса. Затова реших да държа на 20-21, жената не е много доволна, но на мен ми е ок тази температура.
Камината купих в началото на зимата и поради тази причина не съм се запасил с по-евтини пелети лятото. Сега купувам на 6лв на дребно, но и на едро не е кой знае колко по-ниска цената, на тон с около 20-30лв надолу.
geniya
- специалист
bobi65 написа:Котела имам от края на миналата зима.... Ferroli SFL6... две врати за твърдо гориво и за горелка...монтирах обаче българска горелка КОМАНД с идеята да не се набутвам на горелка която изисква качествени пелети и дава проблеми с по ниско качествените... КОМАД я дават че гори всичко... за миналата зима се отоплявах с въглищата който имах с идея да ги махна и повече да не се занимавам с чернилки... Като резервно гориво винаги ще си поддържам 5 кубика дърва добре изсушени....През миналият сезон се занимавах да си изобретя нещата за който писах и сега ползвам с пълна сила ... Тогава писах в темата " ЛАМБДА КОНТРОЛ НА КОТЕЛ "Боби, как така се получава че с въглища имаш по 80кг/24ч. което са 80кг х 4,5kW=360kW, а пък с пелети имаш разход 2чувала х 15kg=30kg x 4.5kW=135kW, което е почти 3пъти по-малко

Ако с въглища си държал 25-26оС, сега с горелката държиш както пишеш 20,7оС то тези градуси са мъчение...
bobi65
- специалист
Много ти е уместно разсъждението.... и сега ще ти дам логичен отговор.
12 часа с 40 кг. или 180 киловата са ми за цялото денонощие... 12 часа работи.. от 10 до 22 ч. и прегаря.... тъй като тук няма как да се регулира температурата с стаен термостат в стайте става яко топло до 25 градуса... следва естествено спадане на температурата на водата защото тя е все пак 800 литра... Така че радиаторите са топли поне още 3-4 часа... на сутринта към 10 следва почистване и ново запалване... температурата на стойте към 10 сутринта е около 19 градуса...
Така че тук имам известно количество преразход на енергия... тъй като средно дневната температура между 19 - 25 градуса е равна на 23.5 градуса... Който се е интересувал от зависимостта между температура и разход е прочел по книгите че 1 градус повишена температура води до 6 % повишен разход на гориво.
Така че ако на пелети 2 чувала (30 килограма 100% бук 4.9 киловата на килограм)= 147 киловата... и имам 3 градуса над заложените 20.5 когато съм с стаен термостат ,което в проценти означава 18 процента преразход което в киловати е 26.5 киловата се получава 173.5 киловата....
Сметката излиза...
В интерес на истината сега за първи път правя този баланс въпреки че съм знаел какво да очаквам след един експеримент ......
Казвам това защото си направих експеримент и в режим на модулация бях заложил 7 кв. на най ниската степен с идея да вляза в режим в който колкото са загубите на сградата за 1 час.. толкова да подавам като енергия. Смятах че така ще постигна икономия..... ДА ама НЕ както казваше Петко Бучаров ако го помните..... денят на експеримента разхода ми се дигна с 25 %...
Почнах да ровя и намерих в този форум обяснението... Затова съм благодарен на всички с компетентни отговори тук.
Ето линк с статия по въпроса...
http://www.raypak.com/Support/tech_corner/modulation/
За финал ще кажа че когато успее човек да вкара системата котел-горелка в възможно най добър режим с загуби близки до 2-3 %... то цената на отоплението с пелети се изравнява с тази на въглища... Комфорта от поддържане на температура с хистерезис 0.4 градуса е несъизмерим от този на постоянни пулсации между 19 и 25 в моят случай... За автоматизацията на процеса и липсата на чернилка няма какво да я коментирам....
12 часа с 40 кг. или 180 киловата са ми за цялото денонощие... 12 часа работи.. от 10 до 22 ч. и прегаря.... тъй като тук няма как да се регулира температурата с стаен термостат в стайте става яко топло до 25 градуса... следва естествено спадане на температурата на водата защото тя е все пак 800 литра... Така че радиаторите са топли поне още 3-4 часа... на сутринта към 10 следва почистване и ново запалване... температурата на стойте към 10 сутринта е около 19 градуса...
Така че тук имам известно количество преразход на енергия... тъй като средно дневната температура между 19 - 25 градуса е равна на 23.5 градуса... Който се е интересувал от зависимостта между температура и разход е прочел по книгите че 1 градус повишена температура води до 6 % повишен разход на гориво.
Така че ако на пелети 2 чувала (30 килограма 100% бук 4.9 киловата на килограм)= 147 киловата... и имам 3 градуса над заложените 20.5 когато съм с стаен термостат ,което в проценти означава 18 процента преразход което в киловати е 26.5 киловата се получава 173.5 киловата....
Сметката излиза...
В интерес на истината сега за първи път правя този баланс въпреки че съм знаел какво да очаквам след един експеримент ......
Казвам това защото си направих експеримент и в режим на модулация бях заложил 7 кв. на най ниската степен с идея да вляза в режим в който колкото са загубите на сградата за 1 час.. толкова да подавам като енергия. Смятах че така ще постигна икономия..... ДА ама НЕ както казваше Петко Бучаров ако го помните..... денят на експеримента разхода ми се дигна с 25 %...
Почнах да ровя и намерих в този форум обяснението... Затова съм благодарен на всички с компетентни отговори тук.
Ето линк с статия по въпроса...
http://www.raypak.com/Support/tech_corner/modulation/
За финал ще кажа че когато успее човек да вкара системата котел-горелка в възможно най добър режим с загуби близки до 2-3 %... то цената на отоплението с пелети се изравнява с тази на въглища... Комфорта от поддържане на температура с хистерезис 0.4 градуса е несъизмерим от този на постоянни пулсации между 19 и 25 в моят случай... За автоматизацията на процеса и липсата на чернилка няма какво да я коментирам....
bobi65
- специалист
Еееее това с избора на температура е личен избор...остави преразхода който би се получил... както казват " КЕФ ЦЕНА НЯМА " .... Дори моята жена да стане приятелка с твоята и да почне да ми мрънка че иска 25.5 градуса примерно....това ще са 4 градуса или 24 % преразход... което на 2 чувала (30 кг) ще е 7.2 кг.... половин чувал на денонощие....което за един сезон от 5 месеца е 1тон.=360 лв.
Така че и това е важно но по важното е приложените неща довели до разхода от 2 чувала ...
Но слава богу... всички се чувстваме добре в избраният диапазон...и нито се потим нито се навличаме с дрехи... но в цялата сграда е супер комфортно... Дори и в 2-та гаража ми е същото защото и те са част от отопляваната квадратура...и каквото и да имам да се занимавам там ( А повярвай ми постоянно имам) го правя с кеф.
Така че и това е важно но по важното е приложените неща довели до разхода от 2 чувала ...
Но слава богу... всички се чувстваме добре в избраният диапазон...и нито се потим нито се навличаме с дрехи... но в цялата сграда е супер комфортно... Дори и в 2-та гаража ми е същото защото и те са част от отопляваната квадратура...и каквото и да имам да се занимавам там ( А повярвай ми постоянно имам) го правя с кеф.
Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература