• 1
  • 33
  • 34
  • 35
  • 36
  • 37
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
джеки - специалист
НЕ . Но топля 150кв а не 400
Svezar - специалист
Ами без такава изолация и дограма и от NASA да ти изпратят котел пак ще ти е толкова разхода понеже той зависи 80% от изолацията и само 20% от КПД-то на котела :idea:
bobi65 - специалист
Котела имам от края на миналата зима.... Ferroli SFL6... две врати за твърдо гориво и за горелка...монтирах обаче българска горелка КОМАНД с идеята да не се набутвам на горелка която изисква качествени пелети и дава проблеми с по ниско качествените... КОМАД я дават че гори всичко... за миналата зима се отоплявах с въглищата който имах с идея да ги махна и повече да не се занимавам с чернилки... Като резервно гориво винаги ще си поддържам 5 кубика дърва добре изсушени....През миналият сезон се занимавах да си изобретя нещата за който писах и сега ползвам с пълна сила ... Тогава писах в темата " ЛАМБДА КОНТРОЛ НА КОТЕЛ "
За тази година натиснах копчето на 25 октомври когато падна първият сняг. До днес 03.01 съм изгорял 120 чувала в автоматичен режим... когато стиният термостат отчете 20.3 котела са пали.... когато отчете 20.7 се гаси и само почиства...
На въпроса за изолацията и дограмата казвам... 10 см ...Вата ИЗОФЕР FDPL... и отгоре Сайдинг... 3 камерна дограма и 2 камерен стъклопакет... Когато правих изолацията преди 6- 7 години за 5 камерни и 3-ен стъклопакет искаха невъзможни цени...
Не съм включил бойлери към системата защото за да е на макс ефективноста съм избрал да работя в нискотемпературен режим на водата с повишена циркулация на водата... 3 кубика на час. и температура на водата максимум 55... термовинтила е както казах на 45 градуса.
Мога да кажа още че с ламда сондата и с регулатора на тягата които съм си изобретил в режим с въглища също имам страхотен резултат... температура на комина около 170 градуса пълно изгаряне и 12 часа с едно зареждане от 40 кг.

Искам да изкажа благодарности на основните съфорумци тук който са активни по всички теми.... от техните мнения и дискусии съм почерпил почти всички идеи и съм ги развил към себе си.

Ако имате интерес ще се опитам да кача някая снимка но първо ще проуча как става...
manobg - специалист
Да споделя и аз моя разход по нова година при -12 градуса външна температура.

Камина с водна риза Марели 18кВ.
Стоманени радиатори 3 броя. 1 х 120см 1 х 100см 1 х 80см на 60 височина.
Лира в банята голяма
Бойлер

Помещенията:
Хол 160м3 - 5 на 8 метра с 4 метра висок таван.
Кухнята е без врата към хола но е отделно помещение около 12м2 с нисък таван около 25м3
Банята и тоалетната заедно са малко по-големи от кухнята, общо около 30м3
Две малки стаички над банята и кухнята същата кубатура около 55м3

Общо кубатура за отопление = 270м3
Хола е с картон и вата, другаде няма изолация, тепърва ще мисля нещо, че стените са много студени.

Таван няма, покрива ми се явява и таван с 10 см вата.

2 чувала на ден си вървят без проблем по 6лв = 12лв на ден. Температурата във цялата къща е средно 21 градуса. Колкото и да напъвам камината, трудно качвам над 22.5 градуса. Затова реших да държа на 20-21, жената не е много доволна, но на мен ми е ок тази температура.

Камината купих в началото на зимата и поради тази причина не съм се запасил с по-евтини пелети лятото. Сега купувам на 6лв на дребно, но и на едро не е кой знае колко по-ниска цената, на тон с около 20-30лв надолу.
geniya - специалист
bobi65 написа:
Котела имам от края на миналата зима.... Ferroli SFL6... две врати за твърдо гориво и за горелка...монтирах обаче българска горелка КОМАНД с идеята да не се набутвам на горелка която изисква качествени пелети и дава проблеми с по ниско качествените... КОМАД я дават че гори всичко... за миналата зима се отоплявах с въглищата който имах с идея да ги махна и повече да не се занимавам с чернилки... Като резервно гориво винаги ще си поддържам 5 кубика дърва добре изсушени....През миналият сезон се занимавах да си изобретя нещата за който писах и сега ползвам с пълна сила ... Тогава писах в темата " ЛАМБДА КОНТРОЛ НА КОТЕЛ "
За тази година натиснах копчето на 25 октомври когато падна първият сняг. До днес 03.01 съм изгорял 120 чувала в автоматичен режим... когато стиният термостат отчете 20.3 котела са пали.... когато отчете 20.7 се гаси и само почиства...
На въпроса за изолацията и дограмата казвам... 10 см ...Вата ИЗОФЕР FDPL... и отгоре Сайдинг... 3 камерна дограма и 2 камерен стъклопакет... Когато правих изолацията преди 6- 7 години за 5 камерни и 3-ен стъклопакет искаха невъзможни цени...
Не съм включил бойлери към системата защото за да е на макс ефективноста съм избрал да работя в нискотемпературен режим на водата с повишена циркулация на водата... 3 кубика на час. и температура на водата максимум 55... термовинтила е както казах на 45 градуса.
Мога да кажа още че с ламда сондата и с регулатора на тягата които съм си изобретил в режим с въглища също имам страхотен резултат... температура на комина около 170 градуса пълно изгаряне и 12 часа с едно зареждане от 40 кг.

Искам да изкажа благодарности на основните съфорумци тук който са активни по всички теми.... от техните мнения и дискусии съм почерпил почти всички идеи и съм ги развил към себе си.

Ако имате интерес ще се опитам да кача някая снимка но първо ще проуча как става...
Боби, как така се получава че с въглища имаш по 80кг/24ч. което са 80кг х 4,5kW=360kW, а пък с пелети имаш разход 2чувала х 15kg=30kg x 4.5kW=135kW, което е почти 3пъти по-малко :? Нещо не се връзва!!!
Ако с въглища си държал 25-26оС, сега с горелката държиш както пишеш 20,7оС то тези градуси са мъчение...
bobi65 - специалист
Много ти е уместно разсъждението.... и сега ще ти дам логичен отговор.
12 часа с 40 кг. или 180 киловата са ми за цялото денонощие... 12 часа работи.. от 10 до 22 ч. и прегаря.... тъй като тук няма как да се регулира температурата с стаен термостат в стайте става яко топло до 25 градуса... следва естествено спадане на температурата на водата защото тя е все пак 800 литра... Така че радиаторите са топли поне още 3-4 часа... на сутринта към 10 следва почистване и ново запалване... температурата на стойте към 10 сутринта е около 19 градуса...
Така че тук имам известно количество преразход на енергия... тъй като средно дневната температура между 19 - 25 градуса е равна на 23.5 градуса... Който се е интересувал от зависимостта между температура и разход е прочел по книгите че 1 градус повишена температура води до 6 % повишен разход на гориво.
Така че ако на пелети 2 чувала (30 килограма 100% бук 4.9 киловата на килограм)= 147 киловата... и имам 3 градуса над заложените 20.5 когато съм с стаен термостат ,което в проценти означава 18 процента преразход което в киловати е 26.5 киловата се получава 173.5 киловата....
Сметката излиза...
В интерес на истината сега за първи път правя този баланс въпреки че съм знаел какво да очаквам след един експеримент ......
Казвам това защото си направих експеримент и в режим на модулация бях заложил 7 кв. на най ниската степен с идея да вляза в режим в който колкото са загубите на сградата за 1 час.. толкова да подавам като енергия. Смятах че така ще постигна икономия..... ДА ама НЕ както казваше Петко Бучаров ако го помните..... денят на експеримента разхода ми се дигна с 25 %...
Почнах да ровя и намерих в този форум обяснението... Затова съм благодарен на всички с компетентни отговори тук.
Ето линк с статия по въпроса...
http://www.raypak.com/Support/tech_corner/modulation/
За финал ще кажа че когато успее човек да вкара системата котел-горелка в възможно най добър режим с загуби близки до 2-3 %... то цената на отоплението с пелети се изравнява с тази на въглища... Комфорта от поддържане на температура с хистерезис 0.4 градуса е несъизмерим от този на постоянни пулсации между 19 и 25 в моят случай... За автоматизацията на процеса и липсата на чернилка няма какво да я коментирам....
geniya - специалист
Хареса ми обяснението ти :supz: Стана ясно защо се стига до този минимален разход на пелети.Ако в къщи държа температура 20-21оС ще ме накарат да спя до котела докато не станат 24,5-25,0оС :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
bobi65 - специалист
Еееее това с избора на температура е личен избор...остави преразхода който би се получил... както казват " КЕФ ЦЕНА НЯМА " .... Дори моята жена да стане приятелка с твоята и да почне да ми мрънка че иска 25.5 градуса примерно....това ще са 4 градуса или 24 % преразход... което на 2 чувала (30 кг) ще е 7.2 кг.... половин чувал на денонощие....което за един сезон от 5 месеца е 1тон.=360 лв.
Така че и това е важно но по важното е приложените неща довели до разхода от 2 чувала ...
Но слава богу... всички се чувстваме добре в избраният диапазон...и нито се потим нито се навличаме с дрехи... но в цялата сграда е супер комфортно... Дори и в 2-та гаража ми е същото защото и те са част от отопляваната квадратура...и каквото и да имам да се занимавам там ( А повярвай ми постоянно имам) го правя с кеф.
bobi65 - специалист
Направих извадка от кадри от един видео файл с идея да тук пусна тук като снимки.
Надявам се да се получи....

Прикачен файл

Img_001.jpg
Горелката-котел-въздуховод
Img_001.jpg (62.88 KиБ) Видяна 3057 пъти
bobi65 - специалист
каминен вентилатор до 70 градуса

Прикачен файл

Img_002.jpg
Img_002.jpg (62.2 KиБ) Видяна 3056 пъти

Прикачен файл

Img_002.jpg