• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 13
Всички въпроси за вилата.
marinskikt - специалист
Все още всичко е в проект. За това помолих за съвети и ви благодаря за тях. Сега остава да взема крайното решение. А ако някой има снимки, може да ги покаже. Да черпим идеи, така да се каже.
pecito82 - помощник
Абе какви са тез съвети за мивки, какви са тез алпаки и чугунени чудесии, човека има къща на село копае си градинката, на тази чешма ще си мие салатката и ще си изстудява бирата, Вие представятели си да влезете в механа, масите да от стъкло а вместо столове да има кожени канапета ебахти и механата ще дае. Така и селската чешма си иска да е от бетон, мозайка, някой камък от реката, сега по новото е ако искаш коритото да е излято от мраморен прах или някав друг камък. Главното е като седниш навън лятно време и си хапваш и пийваш, като видиш чешмата да си кажеш "ех каква чешма съм направил" а не да кажеш " да му цензура как можах да сложа този китайски боклут тука". Така че запретни ръкави и си направи една хубава и голяма чешма, та чак да говорят и в другото село за нея :2thumbs:
крум - специалист
Днес гледах в Ташев-Галвинг (София, Бистришко шосе, или по карта бул. Климент Охридски) страхотни чучури за чешма на двора.
Бяха бронзирани, с доста приятни детаили и орнаменти.
Ако имах двор, такива щях да сложа на чешмата!
masterval - майстор
pecito82 написа:
Абе какви са тез съвети за мивки, какви са тез алпаки и чугунени чудесии, човека има къща на село копае си градинката, на тази чешма ще си мие салатката и ще си изстудява бирата, Вие представятели си да влезете в механа, масите да от стъкло а вместо столове да има кожени канапета ебахти и механата ще дае. Така и селската чешма си иска да е от бетон, мозайка, някой камък от реката, сега по новото е ако искаш коритото да е излято от мраморен прах или някав друг камък. Главното е като седниш навън лятно време и си хапваш и пийваш, като видиш чешмата да си кажеш "ех каква чешма съм направил" а не да кажеш " да му цензура как можах да сложа този китайски боклут тука". Така че запретни ръкави и си направи една хубава и голяма чешма, та чак да говорят и в другото село за нея :2thumbs:
Като гледам снимката, с която се открива темата, вярно е, не се предполагат купешки мивки.
Впрочем, кой е виждал иззидана и налепена с камък, плочки или други стъкълца свястна мивка, вана или корито? Не се броят коритата за поене на добитък. Кой? Нека пусне снимка. Веднага ще му пусна снимка на по-красива надгробна архитектура от Орландовци...
На въпроса за моята идея за мивката. Имах една къща в Северозападния резерват, и си бях отлял и налепил с парчета врачански варовик (не съм го купувал, там всички градински дувари са струпани от такъв едродялкан камък). И имаше отгоре празно място с размерите на чугунената мивка (в която водата покриваше изправени шишета бира). И маса и пейки. Това под ореха.
Но когато сняг забръска, аз си изваждах мивката и си я внасях в къщата.
Естествено, ако не напускаш градинката си, тази мярка не е наложителна :?
lyki - специалист
masterval и аз като гледам снимката ми идва на ум че става въпрос за
дворна чешма с корито, а не за външна чешма (мивка под навеса)за нея става с чугунените.
Наскоро видях в един познат на двора за корито използваще някакъв безформен монолитен къс камък който сам бе издълбал като корито,в единия край с хилти бе пробил оток за изтичане който се отича в подов сифон под коритото.Ако сте от село сигурно си спомняте ония каменни корита в които хранеха прасето на времето :lol: нещо такова ,само че много по ефектно.Самата тръба нагоре бе облицована в каменна зидария от груб камък така че да не се вижда цимента или ако се вижда да е съвсем малко. Ако имам път на там ще я снимам и ще я пусна.В това корито можеш и ботушите си да измиеш от калта , да измиеш и салатката грубо и биричка можеш да си истудиш. :wink: :)
emil_v r - майстор
Още една идея , правили сме я с един колега .
от цял блок Врачански варовик , може и от мрамор .
Тука ги правят масово така, издържат по 100 години . Само от три части - крака корито и плоча .
Мотахме се цяла седмица обаче , и си трябват спец инструменти ,и навици .
И добра питейна култура :)

Прикачен файл

PICT0054.JPG
PICT0054.JPG (27.19 KиБ) Видяна 70298 пъти
ICC - специалист
И аз ако имам път към Родопите, ще снимам чешмата, която свекър ми направи преди 12-13 години и още е чудесна. Представлява вертикален зид от камъни и пред него издълбан дънер, с обелена кора и естествено доста дебел. Не мога да си спомня, как беше подпрян дънера за да достигне необходимата височина. Ако някой от е пътувал по пътя Смолян -Девин може да я е виждал!
masterval - майстор
ICC, Когато можеш, пусни снимка в отделна тема. :)
marinskikt - специалист
Тука съм нахвърлял една идея. Дайте и вие съвети, че съм изпаднал в "творческа депресия" :lol:
Плота с умивалника е вече отлят. При него няма мърдане.

Прикачен файл

Shema_4e6ma.jpg
Shema_4e6ma.jpg (169.51 KиБ) Видяна 70202 пъти
Johny - майстор
Ето една идея и от мен:

Прикачен файл

0310_827_312m.jpg
0310_827_312m.jpg (50.29 KиБ) Видяна 70108 пъти
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4