• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте,
искам да попитам какво ви е мнението за този котел.По сервизна книжка се води Viadrus Hercules U26 - 6 секций което незная дали е точно така защото в камерата се виждат само 4 ребра.Ползвам го от около 10 години,като го карам само на донбаски въглища.С него в момента отоплявам етаж от къща 100кв, 2 стай и коридор общо около 30кв на приземен етаж и бойлер 80л (sunsystems шумен) вързан към системата.Допълнително имам и един тавански апартамент около 75кв.м който не се отоплява в момента.Нямал съм и нямам забележки към котлето,върши си работата за момента,но никога не ми се е налагало да отоплявеам всичко наведнъж и според фирмата която ми монтира цялата инсталация котела ще се справя.
Въпроса ми е,сега мога ли да му монтирам пилетна горелка и дали си заслужава като се имат в предвид по горните изисквания или направо да си купя нов пилетен котел и колко би ми излезнала цялата зайгравка ?

Прикачен файл

P_20141228_104429.jpg

Прикачен файл

P_20141228_104645.jpg

Прикачен файл

P_20141228_104324.jpg

Прикачен файл

P_20141228_105900.jpg

Прикачен файл

P_20141228_105915.jpg
naskov - майстор
До сега имам две ератовски горелки монтирани на такъв котел. Нямам оплаквания от клиентите, въпреки че горенето на практика се извършва извън котела, в специален фланец, който се нагрява и има доста топлозагуби. Само фланеца мисля, че струва около 300лв, 5те плочи са по 26лв всяка, цената на горелката- по желание, бункера и той :)
шоп - майстор
Котела ти е със 6 секции.Ти виждаш средните, но не броиш предната и адната секция.
Виадруса е хубав котел за дърва и въглища, но с КПД под 80%

ако това КПД те задоволява нета е пълен как може да му присадиш отдолу огнище и горелка.

Ако не искаш 20-30% от скъпите пелети да излизат през комина, можеш да дадеш 4-5000 лв за по модерна система предназначена за пелети.
4-5000 лв няма да дам за котел никога,явно не съм дорасъл за такава система.!овек ти направо ме отказа с тази цифра ! :)
Значи отивам на варианта с присаждане на горелка,който по мой сметки ще излезе почти наполовина.
Относно КПД-то,има ли начин да се повиши тои с някакви допълнителни механизми/монтажи и дали това ще доведе до подобряване на горенето/работата на самият котел.Възможно ли е с оптимизацията да се подобри работата на котела и намали разхода и дали ще е оправдан разхода на вложените пари ?
В момента монтажа и разаположениете изглеждат така.

Прикачен файл

P_20141228_151930.jpg

Прикачен файл

P_20141228_151744.jpg

Прикачен файл

P_20141228_151600.jpg

Прикачен файл

P_20141228_151421.jpg
LazarGanev - "Велик майстор"
Повдигаш го върху метална кутия така, че горелката да остане отдолу. Така се повишавало КПД. Един клиент ме натиска да му правя такава кутия и може да се пробвам сега в по-мъртвото време
n.ganev - майстор
Давай, че ще поръчвам :wink: .
Ruseff - специалист
И аз ше поръчвам,ама първо да каже цената,скидка ше има ли,няма ли? :)
n.ganev - майстор
В случая за консенсус се достига по три начина :
1. На ЛС.
2. На ушенце.
3. На МАСА :drinkers: .
Лично мнение :-D
Ruseff - специалист
n.ganev написа:
В случая за консенсус се достига по три начина :
1. На ЛС.
2. На ушенце.
3. На МАСА :drinkers: .
Лично мнение :-D
Ей тва третото най ми допада,па може и малко занаят да открадна :-D .То от стар турчин ходжа не става,ама...кой знае.
filmatoplo - майстор
Само за информация на този котел се монтира горелка ИВГ без никакви добавки,само на долната вратичка.
  • 1
  • 2

Тема "мнение за котел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: