Всеки да напише по някоя весела случка или виц.
bulhomes2 - майстор
Я обяснете за пълния член, че признавам си, не знам правилото! Наскоро излиза и нещо ново, което не съм сигурен дали се прие и допускам, че там бъркам нещо.
Lisko - майстор
Проста работа - само да запомниш песента :-)

Деца, учителят каза,
вземете си бележка,
урокът ще започнам днес
с граматиката тежка.

За члена ще говорим ний,
за члена що се слага
на думите в самия край
по- звучни те да станат.

За мъжки- ЯТ, за женски- ТА,
помнете го с ума.
ЖЕНА например е без член,
със член е пък МЪЖЪТ.

Ний члена слагаме отзад,
французите- отпред.
А турци, гърци казват пък
го слагали навред.
bulhomes2 - майстор
Лиско, все пак знаем какво е пълен член. Въпроса беше кога се слага? Ще си цитирам първото изречение от предния пост "Я обяснете за пълния член.." Е не ми е ясно "пълния" или "пълният" трябваше да напиша. По спомени с пълен се членуваше само подлога (търси се с "Кой?" или "Кои?"). А май го промениха да се членуват повече неща.
jordanvass - майстор
bulhomes2 написа:
Я обяснете за пълния член, че признавам си, не знам правилото! Наскоро излиза и нещо ново, което не съм сигурен дали се прие и допускам, че там бъркам нещо.
1. За членуването с пълен член на подлога и съгласуваното определение на подлога е ясно и се знае. Възможна е замяната на подлога или цялото словосъчетание с "той", напр.:
ФилмЪТ беше хубав. (Той беше хубав)
ГлавниЯТ герой изби накрая всички. (Той изби...)

2. По-непопулярно е правилото, че с пълен член се членува, когато членуваната дума или словосъчетанието, в което тя участва, е свързано с един от следните глаголи: съм, бъда, оказвам се, изглеждам, ставам (в значение 'превръщам се в'), казвам се, наричам се, представлявам (в значение 'съм'). Например:
Хидразин е най-активниЯТ участник във форума.
Аз ли изглеждам най-глупавиЯТ от всички?

Може би това имаш предвид, като казваш ново правило, но не мисля, че е ново, просто не е популярно.

3. Също така с пълен член се членуват обръщенията в м.р. ед.ч.:

НовиЯТ, действай по задачите!

4. С пълен член се пишат и членуваните форми в м.р. ед.ч. в заглавията на филми, книги, статии и др., ако са употребени самостоятелно и не са след предлог, напр.:
"ВластелинЪТ на пръстените"
но "При Властелина на пръстените" - тук е след предлог и се членува кратко.

И нещо много важно: правилата за употреба на пълен и кратък член са задължителни само за писмените текстове.
Оттук следва, че когато говорим, е по-добре да казваме "Доктора работи", отколкото "Докторът работи". Така никога няма да сложим на грешно място пълен член вместо кратък и да ни заподозрат, че не знаем да членуваме правилно. :wink:

Ами...това е напълно достатъчно, за да не се излага човек по форумите с неправилно членуване.
bulhomes2 написа:
"Я обяснете за пълния член.." Е не ми е ясно "пълния" или "пълният" трябваше да напиша.
Пълния е правилно - кратък член. Не можеш да замениш с 'той', а с 'него':
Я обяснете за него.
bulhomes2 - майстор
Ебаго. Ич не било просто...
velsi - Почетен майстор
Всъшност не е толково сложно, колкото изглежда на пръв поглед от обясненията на колегата. Аз съм го учил сякаш малко по-просто. Или поне само това съм запомнил, но ми върши работа.
Просто използваш въпросите "КОЙ?" (за пълен член) и "КОГО?" (за непълен).
За да стане ясно ще използвам същите примери:

ФилмЪТ беше хубав. (КОЙ беше хубав?)
ГлавниЯТ герой изби накрая всички. (КОЙ изби...?)

Хидразин е най-активниЯТ участник във форума. (КОЙ е най-активният...?)
Аз ли изглеждам най-глупавиЯТ от всички? (КОЙ изглежда....?

НовиЯТ, действай по задачите! (КОЙ да действа по задачите?)

"ВластелинЪТ на пръстените" (КОЙ?)
но "При Властелина на пръстените" (но при КОГО?)

Докторът работи. (КОЙ работи?)
Извикайте бързо доктора! (КОГО да извикаме?)
bulhomes2 написа:
"Я обяснете за пълния член.." Е не ми е ясно "пълния" или "пълният" трябваше да напиша.
Я обяснете за (за кого?) пълния член.

Оказва се, че никой нищо не е променил, просто трябва винаги, когато не сме сигурни, да погледнем структурата на изречението, да зададем въпроса и да поставиим правилния (кого?) член. Правилото работи винаги.
Gadnyara - специалист
Точно така... С малкото изключение, че имената и прякорите (мисля и прозвищата?) не се членуват с пълен член, дори когато отговарят на условието за такъв.

В примерите дотук - думата "Властелина".
Ако приемем, че правилно е написана с голяма буква тук "При Властелина на пръстените...", то спокойно приемаме, че това е име (прякор...)
Съответно винаги го ползваме с кратък член, когато се говори за това произведение.

Все пак, като цяло считам, че е редно на първо време да обръщаме внимание на по-фрапиращите отклонения от правописа...
jordanvass - майстор
velsi написа:
Просто използваш въпросите "КОЙ?" (за пълен член) и "КОГО?" (за непълен).
Правилото работи винаги.
Почти винаги. Правилото кой/кого е равносилно на той/него. Но с въпроса кой/кого можеш само да разграничиш подлог от допълнение. Това правило е безсилно в примерите с особените глаголи, изброени в по-горния ми пост:

Хидразин е най-активниЯТ участник във форума. (КОЙ е най-активният...?)
Аз ли изглеждам най-глупавиЯТ от всички? (КОЙ изглежда....?

Тук според въпроса КОЙ, би следвало да членуваме подлозите 'Хидразин' и 'Аз', но те така или иначе не се членуват (собствено име и местоимение). Но въпросът 'КОЙ' не пояснява защо членуваме 'най-активниЯТ'.
Ето пример:

АлуминиЯТ се оказва най-лекиЯТ метал.

Тук въпросът КОЙ върши работа само за алуминия, но се членува пълно и думата, свързана с глагола 'оказва се' - най-лекиЯТ.
Но си прав - за практически цели въпросите кой/кого вършат задоволителна работа.
8180 - майстор
jordanvass написа:
3. Също така с пълен член се членуват обръщенията в м.р. ед.ч.:

НовиЯТ, действай по задачите!

4. С пълен член се пишат и членуваните форми в м.р. ед.ч. в заглавията на филми, книги, статии и др., ако са употребени самостоятелно и не са след предлог, напр.:
"ВластелинЪТ на пръстените"
но "При Властелина на пръстените" - тук е след предлог и се членува кратко.

И нещо много важно: правилата за употреба на пълен и кратък член са задължителни само за писмените текстове.
Уж съм изкушен, но тези трите нещо съм ги пропуснал.
Иначе определено ми прави впечатление, спазването на пълния член и разговорно - някак по-нормално ми звучи, а определено ме дразнят някои водещи, които дори точки, запетайки и приличен словоред не спазват.
Чак ме е срам от "екзактния" Л. Местан. :?
jordanvass - майстор
Gadnyara написа:
Точно така... С малкото изключение, че имената и прякорите (мисля и прозвищата?) не се членуват с пълен член, дори когато отговарят на условието за такъв.

В примерите дотук - думата "Властелина".
Ако приемем, че правилно е написана с голяма буква тук "При Властелина на пръстените...", то спокойно приемаме, че това е име (прякор...)
Съответно винаги го ползваме с кратък член, когато се говори за това произведение.
Съвършено вярно! Примерът ми, макар и верен, не е удачен. Трябваше да е с малка буква, просто съм го копирал от мързел, за което се извинявам.

Тема "тоя трябва да си смени белюто май" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: