Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
MrMurdjo - майстор
besriworld
ако имаш предвид правене на резби, като директно да върти метчик, забрави. Няма да стане.
Резби се правят със специален фрезер, нещо като фрезер с един зъб, като цялата механика описва спирала - отгоре надолу за десни, отдолу нагоре за леви. Мах3 има функция за правене на резба, но не съм я ползвал. Най-добре е през САМ програма, там в кода се задават и обороти, и посока на въртене на шпиндела, а Мах3 само я изпълнява.
kekata - напреднал
с САМ програма не е проблем да се направи код за резба, само ножа трябва да е точен и точно описан в програмата.

ето пример как може да се направи - за външна и вътрешна резба:

https://www.youtube.com/watch?v=7jnar9aaDW4

към 11 минута е симулацията за вътрешна, към 12:30 е симулацията за външна резба. Софтуера е руски - Спруткам - аз също работя с него. Ако трябва помощ - пишете :)

Максималните киловати на шпиндела обикновено са при ниски обороти - тогава се натоварва повече, поне това съм виждал а инвертора си.

Имам едно питане и аз: откъде купувате ножове със сменяеми пластини? Търся си 10 или 12мм фрезер с около 30-50мм режещ ръб на поносима цена.
Къде мога да потърся?
alien - специалист
абе става и с метчик ама там вече е по сложна работата, не знам енкодер ли трябва за шпиндела или само индекс ще стане

https://www.youtube.com/watch?v=H5kTmqnwYic

в същност индекса е само ако трябва да повтаря резбата, в случая се прави еднократно, значи може да мине и без индекс, само с обратна връзка по обороти... но не знам, не съм пробвал...
edesign - специалист
На рутер и с тези програми никога не съм правил резби.
Обаче при големите машини (обикновен обработващ център), например като "българските" rais (имал съм вземане даване с М650) резбите се правят със стандартен метчик. Дори машината знае къде започва резбата и ако в магазина за инструменти има метчик 1 и 2 тя автоматично си прави резбата първо с първия след това с втория.
Когато правим маса за рутер (изработваме я от дурал дебел 20мм), слагаме растерно през 50 мм отвори с М6. Е точно те се пробиват и нарязват автоматично от този обработващ център (броят на отворите е над 50 и ръчното им рязане би било златно).
besriworld написа:
Hertz HMB42c 2.2kw 18000RPM плюс инвертор Delta . Въпроса ми е може ли да се свърже към Mach3 и да прави резби . ]
Възможно е на ниските обороти да няма голям момент въпросния шпиндел и да спре. Но според мен за резби на полимер, може и да не представлява проблем да правиш резби с метчик. При правенето на резби с метчик трябва да съобразиш стъпката на резбата и оборотите при стъпка от 1 мм, кодът би представлявал нещо подобно.

....
M03 S400
G43 Z2. H1
G1 Z-10. F400
M05
G4 P500
G1 Z5. M4
.....

Делиш F(Подаването mm/min) на S(оборотите об/мин) за да получиш стъпката на метчика.

Примерно за резба М5 (стъпка 0,8) Задаваш за подаване F240 на S300 =0,8

Може да използваш и цикли за нарязване на резби с метчик като G84 (Но мисля, че с МАЧ 3 не стават),a за по-големите резби от М16 използваш вихрово нарязване на резби с въпросния цапвер с един зъб който MrMurdjo споменава, който разполага с пластини пак във зависимост от стъпката. Там можеш да генерира кода за резбата с CAM или използваш подпрограма за нарязването му , където няма да имаш проблем на високите обороти.

Примерна програма за вихрово нарязване.

T5M6(REZBA M24X1.5)
G90G54G0C0Y153.0X0
M3S2500
G43Z2.H5M8
G42Y141.0D50
M98P2415L8
G90G0G40Y153.0
G0G49Z202.1M9
М0
М99P2

(това е отделна под програмата, която трябва също да вкараш)
O2415
G91G2J12.0Z-1.5F350M99
Последна промяна от Yoto Yotov на пет яну 09, 2015 4:29 pm, променено общо 1 път.
alien - специалист
Yoto Yotov написа:
....
M03 S400
G43 Z2. H1
G1 Z-10. F400
G4 P500
M05
G1 Z5. M4
.....
защо имам усещането че това ще завърши със счупен метчик :)
шпиндела започва да спира след пълното спиране на ос Z т.е. чупи метчика
после мач3 интерпретира времената не в милисекунди като фанук, а в секунди, т.е. чака 500 секунди докато оператора асимилира какво е станало после програмата продължава :-D
alien написа:

защо имам усещането че това ще завърши със счупен метчик :)
Почти съм сигурен, че няма да завърши със счупен метчик , ако се използва компенсиращ държач с пружина, какъвто поне аз съм използвал (при тази половин секунда и при тези обороти не са му проблем да компенсира тези 3 мм). Но да разменил съм местата на изреченията =D> в бързината. Благодаря, редактирал съм грешката си. :tonqe:
Последна промяна от Yoto Yotov на съб яну 10, 2015 11:37 am, променено общо 1 път.
brum - майстор
Я да попитам тези от вас които фрезоват метал с какво охлаждат?

Работя на един от тия масовите рутери за любителски цели като на картинката. Пробвах да режа дуралуминии, сметнах си скороста на шпиндела и на подаването, обаче фрезера доволно затъпя. А и финиша не беше много добър. Към то 2-3 часа фрезоване откарах с един фрезер с диаметър 4мм.

Та си мисля, че ми трябва нещо да подавам охлаждаща/смазваща течност (борьол). Намерих си концентрат за такава, обаче само до там. И сега седят следните два проблема:

1) Как да се справя с течността която ще изтече около детайла? Обмислям да си направя една вана от плексиглас която да седи над плота и детайла да ляга в нея. Ще е висока нещо от сорта на 15тина сантиметра. Но ме притеснява, че шпиндела може и да разхвърля течността извън нея... Та търся и други идеи :) .

2) С какво да се подава разтвора за охлаждане? Предполагам ми трябва някакво устройство което да прави мъгла, примерно аерограф. Ама той е доволно обемен и не много удобен за тая работа. Знам, че хората ползват като нещата на 2та картинка, но въобще не можах да разбера как това образува мъгла и с какъв компресор трябва да се комплектова. Предполагам, че има нещо като смесителят на аерографа в началото на маркучите, точно след компресора, но не можах да го видя как изглежда това нещо.

Та приемам всякакви идеи и съвети за охлажадането при фрезоване на метал :) .
Прикачен файл:
cnc-6040s80mainbody-4.jpg
cnc-6040s80mainbody-4.jpg (54.07 KиБ) Видяна 3157 пъти
Прикачен файл:
index.jpg
index.jpg (5.77 KиБ) Видяна 3157 пъти
alien - специалист
какъв фрезер? карбид или бързорежеща стомана? втората се захабява бързо ако няма охлаждане, а карбида от вибрации

има огромна разлика от алуминий до алуминий
един се работи лесно, друг иска "чалъми" трети и с "чалъми" не може да се работи
за това се работи само с известна конкретна марка, а не "намерих едно парче"
охлаждаща/смазваща течност подобрява много работата, но да усетиш истинската разлика трябва да е специална за алуминий, различна е от тези за стомана да речем
само за пример - с обикновена течност бързо алуминия се "заварява" за инструмента на определени точки, наистина здраво, но след накисване за 5 мин в правилната течност, дори завареното се отлепя лесно а при работа с такава, изобщо не се залепя повече

впръскването няма значение какво е, става и на мъгла, става и с течност, което ти е по удобно
bdimov - специалист
Здравейте,
Аз имам що годе подобен въпрос като на колегата с Алуминия и борьола но става въпрос за ПДЧ ( талашит ). Всички фрезери ги дават за МДФ, разпелено ПВЦ, плексиглас, еталбонд и какво ли още не, но точно за ПДЧ поне аз не съм срещал. Тук идва и проблема...много бързо се захабяват, а ми се налага да режа ПДЧ. Гледам много мебелни фирми предлагат в продуктовата си гама мебели, на които си личи че е играл рутера. Някой ако реже такива материали и има преки впечатления нека сподели :)

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: