• 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
stoyanstoyan - специалист
Боби65 ,бих искал ако е удобно да дойда да видя как си го направил котелът така.
LazarGanev - "Велик майстор"
шоп написа:

абе аз 58-60 градуса на изходящите градуси нас димните газове ги разбирам след като има монтиран топлообменник на комина за затопляне на свежият въздух до 35 градуса. Това е едно от основните неща за добро и пълно горене.

Но 16.7 градуса на връщащата вода никак не мога да го схвана!!! Освен това да е снимка при стартиране на системата и водата още да не е направила "пълен кръг"
Няма как да стане да се охладят толкова газовете от този малък импровизиран кожухотръбен топлообменник. А пък за връщащата вода по може да се намери обяснение, щом като котелното помещение е във външна сграда - явно изстиват в земята тръбите. Само че това предполага и големи загуби, което още по-трудно се връзва с ниския разход
feikot - специалист
В страни от темата,мога да заявя,че опитно подкрепяйки становището си,престоялите 1 година пелети имат поне 30-35% по-малко топлоотдаване.Категорично
LazarGanev - "Велик майстор"
Мисля, че не си прав, няма причина за това.
syncho - майстор
feikot написа:
В страни от темата,мога да заявя,че опитно подкрепяйки становището си,престоялите 1 година пелети имат поне 30-35% по-малко топлоотдаване.Категорично
Няма никаква логика в това твърдение. Има логика, ако не си си чистил котела от предния сезон.
bobi65 - специалист
Тук Лазаре си прав. имам окло 1.5 подземна тръба на връщащата която е изолирана с стъклена вата но е в земята на 50 см.При режима в който стайният термостат пуска горелката средно през 8 часа от който работи не повече от 2 водата изстива и при следвашият запуск връшащата е с начална температура от 12-13 градуса.Когото работи на въглища (почива средно 12 часа) там в този най нисък участък съм имал и 7_8 градуса на водата
но след като вдигне темературата котела си до към 45 градуса започва действието на трипътният винтил и бързо идва вода която е била в сградата и е с поне стайна температура. Там в най ниската точка имам поне 5-7 литра сериозно охладена вода..защото тръбата ми е ф-75.. но на фона на 800 литра в системата е нищожно..А и не може само плюсове има и минус :). Но пък шумът от работа на горелки, вентилатори и малкото но все пак замърсяване при почистване на котела са извън къщата.
За топлообменника найстина е малък..имам амбиция да го преработя за следващият сезон с по ефективен и поне да удвоя температурата която се получава от него. Приемам идей за по ефективен .Цената на изпълнението не е от значение.
Последна промяна от bobi65 на пон яну 05, 2015 7:12 pm, променено общо 1 път.
fox_vt - майстор
feikot написа:
Ако са поели влага нищо чудно :wink: Тука работата е точно обратната на обикновенните дърва,след всяка година да стават по сухи.
eshk0 - специалист
И аз мисля да сложа котел с пелети и имам няколко въпроса :)

Горе долу какъв разход на пелети може да се стопли 100 м2 къща? (без и с изолация) + какви са ви разходите (цена) за ~100-120 м2 за една зима? :?
geniya - специалист
Без изолация 4чувал х 15кг=60кг/ден при температури до 0гр.При Т=-10оС до 6чувал дървесни пелети.
С изолация 1,5чувала/ден до 0гр, при -10 макс. 2 до 2,3 чувала/ден.
Това е при добри дървесни пелети и добра система.
Ruseff - специалист
geniya написа:
Без изолация 4чувал х 15кг=60кг/ден при температури до 0гр.При Т=-10оС до 6чувал дървесни пелети.
С изолация 1,5чувала/ден до 0гр, при -10 макс. 2 до 2,3 чувала/ден.
Това е при добри дървесни пелети и добра система.
Гений,изкара акъла на човека бе :lol: ,уточни му,че пак зависи от горелка,котел,пелети,настройки.Аз топля два етажа и бойлер нон стоп горене със слънчоглед,23 градуса вкъщи и -8-10 оня ден навън-разход за 24 часа -70 кг.х 0,15 ст/кг., без изолация.
  • 1
  • 37
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: