• 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 460
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
eshk0 - специалист
geniya написа:
Без изолация 4чувал х 15кг=60кг/ден при температури до 0гр.При Т=-10оС до 6чувал дървесни пелети.
С изолация 1,5чувала/ден до 0гр, при -10 макс. 2 до 2,3 чувала/ден.
Това е при добри дървесни пелети и добра система.
Ruseff написа:
geniya написа:
Без изолация 4чувал х 15кг=60кг/ден при температури до 0гр.При Т=-10оС до 6чувал дървесни пелети.
Гений,изкара акъла на човека бе :lol: ,уточни му,че пак зависи от горелка,котел,пелети,настройки.Аз топля два етажа и бойлер нон стоп горене със слънчоглед,23 градуса вкъщи и -8-10 оня ден навън-разход за 24 часа -70 кг.х 0,15 ст/кг., без изолация.
Ще измислим нещо :-D един приятел си купи скоро камина с пелети (2600 лв) но още не са го монтирали, ще видим колко разход ще има на пелети след като почнат да го използват.
При мен ситуацията е по сложно :lol: инсталацията е направена дотук! Остават радиаторите и един котел да изберем и да го монтират. Та интересно ми е, може ли да се топли една зима 100 м2 къща с около 700-1000 лв?? Без изолация! (за сега нямам средства за нея) :|
milenskior - специалист
eshk0 написа:
geniya написа:
Ruseff написа:
geniya написа:
Гений,изкара акъла на човека бе :lol: ,уточни му,че пак зависи от горелка,котел,пелети,настройки.Аз топля два етажа и бойлер нон стоп горене със слънчоглед,23 градуса вкъщи и -8-10 оня ден навън-разход за 24 часа -70 кг.х 0,15 ст/кг., без изолация.
Ще измислим нещо :-D един приятел си купи скоро камина с пелети (2600 лв) но още не са го монтирали, ще видим колко разход ще има на пелети след като почнат да го използват.
При мен ситуацията е по сложно :lol: инсталацията е направена дотук! Остават радиаторите и един котел да изберем и да го монтират. Та интересно ми е, може ли да се топли една зима 100 м2 къща с около 700-1000 лв?? Без изолация! (за сега нямам средства за нея) :|
Според мен е мисия невъзможна!
шоп - майстор
Не "мисията невъзможна" а пълен абсурд.
Човек трябва да си простира краката според чергата. Със 700-1000 лв годишен бюджет за гориво се ориентирай към дърва или евтини въглища.
Svezar - специалист
шоп написа:
Не "мисията невъзможна" а пълен абсурд.
Човек трябва да си простира краката според чергата. Със 700-1000 лв годишен бюджет за гориво се ориентирай към дърва или евтини въглища.
И аз се присъединявам към мнението че няма как да ти стигнат 1000 лв за 120 квадрата без изолация освен ако зимата не е като миналогодишната, дето не я разбрах точно кога беше ,или не обичаш да живееш на 18 градуса :wink:
Ruseff - специалист
Та интересно ми е, може ли да се топли една зима 100 м2 къща с около 700-1000 лв?? Без изолация! (за сега нямам средства за нея) :|

Колегата му е интересно бе,колеги,не е споменал за "чергата" си.Между другото на повечето от нас ни е еднаква чергата,но това е друга тема...И всеки като него би искал да мине с 1000 кинта на сезон :) .Моя скромен опит дотук показва разход на пелети от 08.11. до днес 3200 кг,плюс минус 1% грешка,на стойност 475 лв.Ако приемем,че сезона отопление е 5 месеца,и добавя още някой процент за минусови температури,да речем-в най-лошия случай не повече от 1500 лева.На дърва и въглища пак ми беше толкова разхода,за хамалогията няма да споменавам,че станах пословичен.
geniya - специалист
Нaписaх тaкъв рaзход зaщото точно тези пaрaметри и рaзход ги видях реaлно.Темперaтурa в стaятa е 24оС мaкс.Рaзходa тaкъв кaкъвто писaх по-горе.
filmatoplo - майстор
За етаж от къща 100кв никой не пада под 3чувала ,имат частични изолации но по скоро за красота 5санта стиропор, тези без изолация горят по 5 чувала.
geniya - специалист
Знaчи почти съм прaв де...По-добре дa знaе че ще гори по 4 чувaлa, кaто гори по 3 дa се рaдвa, нaли! :)
Svezar - специалист
geniya написа:
На мен това което пишеш ми се вижда като много точно определяне на разход =D>
шоп - майстор
filmatoplo написа:
За етаж от къща 100кв никой не пада под 3чувала ,имат частични изолации но по скоро за красота 5санта стиропор, тези без изолация горят по 5 чувала.
=D>
+1
  • 1
  • 38
  • 39
  • 40
  • 41
  • 42
  • 460

Тема "Разход на пелети!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook: