• 1
  • 2
От мобилни телефони до цифрови камери
importante - напреднал
Мотора е 500W/48V четков. Търся схема на контролера, който регулира оборотите на електромотора, може и да го има разисквано това във форума, но нищо не открих. Правил съм ето тази схема http://www.foar.ru/topic.php?forum=30&topic=5 и си работи супер, но е за 12 волта.Оригиналните контролери, които продават гледам имат ограничаване на мощността когато напрежението падне, плавно развъртане на двигателя, но не са ми нужни такива неща, просто търся нещо по-просто.. И имам няколко питания..

1. На тази схема дали ако подам 48 волта на входа и включа моят мотор 48V/500W, дали ще работи или транзистора е недостатъчен за такъв товар?
2.Ако включа няколко транзистора вместо един дали няма да ми върши работа пак същата схема? /няколко понеже не зная колко и как да ги свържа/
3.Някой ако има направо изпробвана схема за такава мощност и напрежение ще съм благодарен ако я сподели.
miroton - майстор
124 страници ще му бръмне главата
тая схема има някаква обратна връзка,та тя може да ти прави проблем при 48волта

имаше някакъв шим с 555 пускал съм го до 6А без радятор без да грее,намери си го че не знам къде ми е схемата
в елимекс има транзистори 75волта 75А
importante - напреднал
Ето тази ли, и тази е на 12 волта, гледам таймера е с максимално напрежение е от 3 до 15V.

Изображение
DMN - майстор
Нищо, че е за 12V, за захранването на 555 може да използваш стабилизатор 7812 например, виж къде е сложен в схемата, която си посочил в първия ти пост, по същия начин и в тази схема го свързваш.
П.П. Всъщност точно със 7812 може и да не стане, тъй като сега погледнах, че му дават макс. входно напрежение 35V, но все ще се намери нещо подходящо.
Или пък за захранването на 555 да изведеш извод от единия акумулатор 12V и да го стабилизираш със 7809.
importante - напреднал
Мога ли да направя ето така за да разпределя натоварването на транзистора, дали е смислено да го правя

Изображение
pansim - майстор
За да клатиш много на брой МОСФЕТ-и ти трябва отделен драйвер. Само с 555 няма да стане
И още - задължително се поставя на всеки МОСФЕТ самостоятелен резистор в гейта!!!
miroton - майстор
Схемата с 555 е същата,слагаш стабилизатор с 2T6551 (NPN, 75V/500mA)-примерно
мосфетите не ги слагай в паралел щото трябва да ги подбираш,само 1 мощен
hrpankov - специалист
...един полевак е достатъчен, а 555 има изх. мощност да го задейства.... и махни тия 100 омови, отде ги взе?...
Найденов - специалист
importante написа:
Правил съм ето тази схема http://www.foar.ru/topic.php?forum=30&topic=5 и си работи супер, но е за 12 волта.
1. На тази схема дали ако подам 48 волта на входа и включа моят мотор 48V/500W, дали ще работи или транзистора е недостатъчен за такъв товар?
2.Ако включа няколко транзистора вместо един дали няма да ми върши работа пак същата схема? /няколко понеже не зная колко и как да ги свържа/
3.Някой ако има направо изпробвана схема за такава мощност и напрежение ще съм благодарен ако я сподели.
Тази схема успешно ми управлява два двигателя на Динамо- Сливен- един на 36 волта (по- маломощен) и един PIK 12-3/10-30N на 30 волта. Вторият имаше номинален ток (ако не съм в грешка) 17А.
За да работи коректно тази схема входното напрежение трябва да е с около една трета от номиналното напрежение. Това, мисля, е необходимо за да се поддържат оборотите при натоварване- тоест за да работи обратната връзка. Трябва и да се променят стойностите на някои елементи- R6, R7, R9 и успоредно на C3 да се сложи ценер на 20-25волта. При това напрежение R9 почва яко да пече. Аз бях използвал тример, но се стопи :-D .
Има мощни MOS-FET транзистори и мисля, че не е много удачно да се свързват паралел. Аз съм използал транзистори от серията IRF...- например IRF1010 на 84А.
  • 1
  • 2

Тема "Схема на контролер за DC мотор за велосипед" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: