• 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
РС -разширителен съд. Пробвай и ще видиш. Няма да се изпари водата никога. Стига до някаква температура и повече не качва. За да го казвам, значи съм го правил. бойлер 400 лв, колектор 200 лева, помпа 120 лева,термостатичен регулатор 20 лева, и ако за тръби и съд не ти стигат 260 лева.
Andri01 - майстор
fbr е прав-определено DB е по-евтина,по-сигурна и по-надежна. но всичко е въпрос на възглед и предпочитание. А също така и дали на човек му се занимава да си я направи сам. Допълнителният съд лично на мене ми струва 40лв.-направа и емайлиране вътре.Той не е разширителен/ просто няма нужда от РС/!
fbr - майстор
Пиша разширителен съд, щото ползвам един такъв излязъл от употеба, просто може да се ползва готов такъв. А ако се ползва промоцията на колектор и помпа за 200 лева, ще останат пари и за подарък на жената. А ако имате и бойлер на отоплителната инсталация, направо хвърляте шапка нагоре.
ivanovbg - майстор
=D> =D>

Ако пък обема на тръбата е както Лазар казва 20литра, бойлера е в мазето , а панела горе на тавана не трябва нито Разширителен Съд нито ДрейнБаг съд. Все пак панела се пълни с 3 литра. Значи сипваме 16-16,5 литра в тръбата и помпата да си я върти. Хептен евтино стана :wink:
:partyman:
komstiza - специалист
fbr написа:
РС -разширителен съд. Пробвай и ще видиш. Няма да се изпари водата никога. Стига до някаква температура и повече не качва. За да го казвам, значи съм го правил. бойлер 400 лв, колектор 200 лева, помпа 120 лева,термостатичен регулатор 20 лева, и ако за тръби и съд не ти стигат 260 лева.
Добре де колега,стига до някаква температура и повече не качва :?
Да речем че е обяд 12.00ч лятото.Т в бойлера е 95 градуса.Слънцето пече силно,термостатичният регулатор е включил помпата и тя работи.
Е къде отива топлината от колектора :?
fbr - майстор
Топлината получена от колектора(която поради приближаването на температурите на флуида и колектора намалява) се изравнява със загубите по трасето и бойлера и температурата повече не се качва. Освен ако колектора е силно преоразмерен, но в такъв случай може да се сложи още един термостатичен регулатор за изключване на помпата.
Andri01 - майстор
"Добре де колега,стига до някаква температура и повече не качва :?
Да речем че е обяд 12.00ч лятото.Т в бойлера е 95 градуса.Слънцето пече силно,термостатичният регулатор е включил помпата и тя работи.
Е къде отива топлината от колектора :?[/quote]
Ограничаваш бойлера по максимална температура на 95гр.,от терморегулатора,помпата спира,течноста се изпразва в ДС ,а колектора може да стигне и 200гр! Той е празен,15 бр. медни тръбички само!Това е DB - за него става въпрос,нали или греша?
ivanovbg - майстор
komstiza написа:
Е къде отива топлината от колектора :?
Да беше ми прочел отговорите и да беше помислил нямаше да питаш. Май ти си за съжаление :wink:

Колега Andri01, можеш ли да ми кажеш какъв е алгоритъма на контролера за ДБ системата. Напролет ще си монтирам такава и не ми представлява трудност да си спретна един такъв. Турските алуминиеви колектори по 217лв стават ли или трябва да си купя медни? Бойлера ми е 400литров от неръждавейка без серпентина. Предполагам с алуминиевите колектори няма нужда да му монтирам, но ако реша да му сложа серпентина, колко дълга би трябвало да е?
Andri01 - майстор
Контролера задейства помпата при повишаване на темп. в СК над 5гр. спрямо тази в бойлера и я спира при разлика 2гр. Тези температурни разлики в някои контролери могат да се променят,но има и такива в които са фабрично заложени. Аз ползвам 1бр. меден хоризонтален СК на "Сънсистем" 2кв.м. за 2 бойлера по 80л.,за алуминиевите не мога да ти кажа. Серпентина трябва да сложиш-в нея ще циркулира флуида ,загрят от СК. Според мене за 400л. серпентината трябва да има обем поне 4-5л. при два СК,а това е около 12м. неръждаема гъвкава тръба 23мм диаметър.
ivanovbg - майстор
Благодаря :partyman:

Друго не мога да си обясня. Примерно на панела датчика измерва 80С а на бойлера примерно 30С. Тръгва помпата и понеже е сух панела за секунда му пада температурата на 25С примерно и помпата спира. Водата се източва и само след секунди температурата се качва на 35 и помпата отново се включва и ....
Та мисълта ми е - има ли някакво време на задържане след като е тръгнала веднъж.

:partyman:
  • 1
  • 16
  • 17
  • 18
  • 19
  • 20
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: