РС -разширителен съд. Пробвай и ще видиш. Няма да се изпари водата никога. Стига до някаква температура и повече не качва. За да го казвам, значи съм го правил. бойлер 400 лв, колектор 200 лева, помпа 120 лева,термостатичен регулатор 20 лева, и ако за тръби и съд не ти стигат 260 лева.
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr
- майстор
1353 мнения в "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?"
Andri01
- майстор
fbr е прав-определено DB е по-евтина,по-сигурна и по-надежна. но всичко е въпрос на възглед и предпочитание. А също така и дали на човек му се занимава да си я направи сам. Допълнителният съд лично на мене ми струва 40лв.-направа и емайлиране вътре.Той не е разширителен/ просто няма нужда от РС/!
fbr
- майстор
Пиша разширителен съд, щото ползвам един такъв излязъл от употеба, просто може да се ползва готов такъв. А ако се ползва промоцията на колектор и помпа за 200 лева, ще останат пари и за подарък на жената. А ако имате и бойлер на отоплителната инсталация, направо хвърляте шапка нагоре.
komstiza
- специалист
fbr написа:РС -разширителен съд. Пробвай и ще видиш. Няма да се изпари водата никога. Стига до някаква температура и повече не качва. За да го казвам, значи съм го правил. бойлер 400 лв, колектор 200 лева, помпа 120 лева,термостатичен регулатор 20 лева, и ако за тръби и съд не ти стигат 260 лева.Добре де колега,стига до някаква температура и повече не качва

Да речем че е обяд 12.00ч лятото.Т в бойлера е 95 градуса.Слънцето пече силно,термостатичният регулатор е включил помпата и тя работи.
Е къде отива топлината от колектора

fbr
- майстор
Топлината получена от колектора(която поради приближаването на температурите на флуида и колектора намалява) се изравнява със загубите по трасето и бойлера и температурата повече не се качва. Освен ако колектора е силно преоразмерен, но в такъв случай може да се сложи още един термостатичен регулатор за изключване на помпата.
Andri01
- майстор
"Добре де колега,стига до някаква температура и повече не качва
Да речем че е обяд 12.00ч лятото.Т в бойлера е 95 градуса.Слънцето пече силно,термостатичният регулатор е включил помпата и тя работи.
[/quote]
Ограничаваш бойлера по максимална температура на 95гр.,от терморегулатора,помпата спира,течноста се изпразва в ДС ,а колектора може да стигне и 200гр! Той е празен,15 бр. медни тръбички само!Това е DB - за него става въпрос,нали или греша?

Ограничаваш бойлера по максимална температура на 95гр.,от терморегулатора,помпата спира,течноста се изпразва в ДС ,а колектора може да стигне и 200гр! Той е празен,15 бр. медни тръбички само!Това е DB - за него става въпрос,нали или греша?
ivanovbg
- майстор
komstiza написа:Да речем че е обяд 12.00ч лятото.Т в бойлера е 95 градуса.Слънцето пече силно,термостатичният регулатор е включил помпата и тя работи.Да беше ми прочел отговорите и да беше помислил нямаше да питаш. Май ти си за съжаление

Колега Andri01, можеш ли да ми кажеш какъв е алгоритъма на контролера за ДБ системата. Напролет ще си монтирам такава и не ми представлява трудност да си спретна един такъв. Турските алуминиеви колектори по 217лв стават ли или трябва да си купя медни? Бойлера ми е 400литров от неръждавейка без серпентина. Предполагам с алуминиевите колектори няма нужда да му монтирам, но ако реша да му сложа серпентина, колко дълга би трябвало да е?
Andri01
- майстор
Контролера задейства помпата при повишаване на темп. в СК над 5гр. спрямо тази в бойлера и я спира при разлика 2гр. Тези температурни разлики в някои контролери могат да се променят,но има и такива в които са фабрично заложени. Аз ползвам 1бр. меден хоризонтален СК на "Сънсистем" 2кв.м. за 2 бойлера по 80л.,за алуминиевите не мога да ти кажа. Серпентина трябва да сложиш-в нея ще циркулира флуида ,загрят от СК. Според мене за 400л. серпентината трябва да има обем поне 4-5л. при два СК,а това е около 12м. неръждаема гъвкава тръба 23мм диаметър.
ivanovbg
- майстор
Благодаря
Друго не мога да си обясня. Примерно на панела датчика измерва 80С а на бойлера примерно 30С. Тръгва помпата и понеже е сух панела за секунда му пада температурата на 25С примерно и помпата спира. Водата се източва и само след секунди температурата се качва на 35 и помпата отново се включва и ....
Та мисълта ми е - има ли някакво време на задържане след като е тръгнала веднъж.

Друго не мога да си обясня. Примерно на панела датчика измерва 80С а на бойлера примерно 30С. Тръгва помпата и понеже е сух панела за секунда му пада температурата на 25С примерно и помпата спира. Водата се източва и само след секунди температурата се качва на 35 и помпата отново се включва и ....
Та мисълта ми е - има ли някакво време на задържане след като е тръгнала веднъж.

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература