Здравейте, съфоромци!
Чета от доста време форума и много ми харесват интересните идеи и мнения като цяло.
И днес вече дойде и моята мъка...
От този сезон вече се отопляваме на котел с твърдо гориво. Понеже мъжа ми пътува и няма много време, повикахме майстор, който да ни изгради системата. Той пресметна всичко, препоръча ни панелни радиатори на 500мм високи - те са 10 на брой: 2 на дължина 1800мм, 3 на 1000мм, 2 на 1200мм, 2 на 1400мм и 1 на 900мм. Системата ни е затворена. Къщата е на два етажа. Препоръча ни котле, турско (аз не разбирам много каква е марката, но на него пише SOLIDMAX) и е 35 киловата. Изградихме външен комин от бетонни коминни тела (вътрешно 25см на 15см) изолиран с каменна вата. Комина излиза от стрехата 1 метър само, тоест не излиза над билото, но заради лошото време не можахме да го довършим (защото правихме всичко в последния момент
). Дълъг е все пак 8,50 метра и дърпа доста, нямаме проблеми с пушене и така нататък има тяга, но мъжът ми казва, че може и в това да е проблема, но аз честно казано не вярвам, според изчетеното дотук (жена съм все пак и винаги трябва да се съмнявам). Та проблема е следния: Палим го, гори си всичко точно(паля го първо с дърва за жар), стига примерно 80 градуса, всички клапи са отворени и тогава слагам донбаски въглища и затварям клапата на комина и глася терморегулатора със синджирчето на 70 градуса примерно и го оставям. След 1 час радиаторите почват да изстиват. Проблема е, че не мога да задържа по никакъв начин някаква желана температура. Трябва да му слагам през 1, 2 часа, което е много лошо (сигурно трябва да го преместя в Донбас) и трябва да съм си постоянно в къщи, за да може като се прибера да е топло а не те първа да го паля и да мръзна. Попитахме майстора и той каза, че можело да гори по 7, 8 часа с едно слагане ама трябвало да му хвана цаката. Вече 2 месеца се мъча да му я хвана ама не се получава. Не знам какво да правя.
Моля ако някои може да помогне ще съм му много благодарна!

Чета от доста време форума и много ми харесват интересните идеи и мнения като цяло.

И днес вече дойде и моята мъка...

От този сезон вече се отопляваме на котел с твърдо гориво. Понеже мъжа ми пътува и няма много време, повикахме майстор, който да ни изгради системата. Той пресметна всичко, препоръча ни панелни радиатори на 500мм високи - те са 10 на брой: 2 на дължина 1800мм, 3 на 1000мм, 2 на 1200мм, 2 на 1400мм и 1 на 900мм. Системата ни е затворена. Къщата е на два етажа. Препоръча ни котле, турско (аз не разбирам много каква е марката, но на него пише SOLIDMAX) и е 35 киловата. Изградихме външен комин от бетонни коминни тела (вътрешно 25см на 15см) изолиран с каменна вата. Комина излиза от стрехата 1 метър само, тоест не излиза над билото, но заради лошото време не можахме да го довършим (защото правихме всичко в последния момент

Моля ако някои може да помогне ще съм му много благодарна!