• 1
  • 2
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
dr_slavov - напреднал
Здравейте,

След много перипетии, нерви и т.н. къщата най-после е готова viewtopic.php?f=47&t=43612 (покрив, дограма, изолация, мазилка ) сега започват вътрешните довършителни работи.
Най-голямата ми дилема е за завършването на подовете на втория етаж и хидроизолацията на баните(и те са на втория етаж).
На първия етаж всичко е ясно. Върху бетонната плоча ще има XPS и отгоре армирана замазка и ламинат. Пода на втория етаж е ОСБ 22мм върху гредоред. Между гредите ще има вата (основно за шумоизолация) въпроса е как процедирам върху ОСБ-то. Мислех имитирам първия етаж XPS+замазка.
Или да избегна замазката и да редя ламината директно върху ОСБ-то. Но при този вариянт не мисля че ще мога да закрепя трайно XPS. При ходенето ще се размести.
Как да процедирам с баните? Правилно ли е да използвам хидро изолация тип течна гума преди да започна да правя каквото и да е в банята? Или да направя XPS+замазка и тогава хидро?
EDI - майстор
Мен ако питаш, дървена къща дървен под, дървото си е най-добрия материал да под.Ако имаш бюджет дъбово дюшеме, ако не ти стига бюджета, чамово.
bat_danio - специалист
За пода на втория етаж според мене най-добре върху 22ОСБ 2-3-4-5 сантиметров ХПС от по-твърдия и отгоре 9-11мм осб рапиди осб22+осб11 +ХПС = Хмм и така няма да мърда и после познатия ламинат. А за дъбовото дюшеме ако е достатъчно качествено и добре обработено няма по-хубаво и здраво нещо. :prayer:
dr_slavov - напреднал
Относно дюшемето няма две мнения по въпроса. Но е много извън бюджета. Качествено такова е около 5-6 (и повече) пъти по-скъпо от ламинат.
Относно мокрите помещения?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Кьортаван / кара таван си иска втория ти етаж. Чак ми е чудно, че не е по спецификация на къщата. Това е система. Носещите греди, придържащи плоскости (които са таван на долния етаж), напречни греди, пълнеж звуко и термо изолиращ между гредите, под на стаята.
Може долните плоскости да са тънки. Те носят само пълнежа. Над горните греди пак тънко ОСБ и върху него ламината.... пълниш с каквото искаш
dr_slavov - напреднал
Точно така ще бъде реализирано. Въпроса е как да бъде реализирано над горното ОСБ (пода на втория етаж)
parketmilanov - специалист
Ами иглолистните дюшемета не би трябвало да ги подминаваш, ценово са от 15-20лв/м2 за български
и до към 30лв/м2 немски и австрийски от там монтажа можеш да си го направиш сам с колани и коване върху осб -то и
шлайфането и лакирането можеш и сам можеш и да повикаш някой майстор за не много голям бюджет ще стане мн.добре.
но това разбира се е лично мнение..:)
Поздрави и успех ...и разбира се постни снимки на етапите ...винаги е по-интересно темата да е с мноого снимки )
stenmark - специалист
То супер че има в диапазон до 20лв/макар че в Ракитово има на доста по-добра цена/ проблема е после.Какво имам предвид:Качествено циклене/китосване/ и лакове.И какво се получава ,цена май доста солена.
Фитилчо - майстор
Аз съм заложил на дъбово дюшеме и няма да слагам лак а масло на Рубио .

Ще си го правя сам и поставям . Само ще викна да ми го изшлайфат после, защото си има тъкости доколкото зная.
parketmilanov - специалист
stenmark написа:
То супер че има в диапазон до 20лв/макар че в Ракитово има на доста по-добра цена/ проблема е после.Какво имам предвид:Качествено циклене/китосване/ и лакове.И какво се получава ,цена май доста солена.
То и по 8 лв съм виждал дюшеме ,но си личи че е по 8лв.
а до колкото качествено шлайфане ,кит и лакиране/омасляване/ е между 6 и 10лв/м2 за труда и между 4 и 15лв/м2 за лакове или масло според вида ,типа и марката на лака или маслото.
учудва ме склонността за подконструкция всеки да съумява да отдели 15-30 лв.м2 за баня да отделяме по 40-100 лв/м2 за гипс картони и тавани Ен на брой пари ...а за основната настилка да ни се иска да минем с 10лв /м2... ..
А и не трябва да подценяваме факта че среден ламиниран паркет е около 14-17лв.м2 .изглежда добре 4-8 години и след това хвърляне ....а дори и по-нисък клас настилка /иглолистно дюшеме / по сериозни вложения но с циклене през 10 ина години може да има живот над 70 години ..
а за комфорта ....ламинат VS дърво ..../но аз съм пристрастен предполагам .. :supz: :supz: :supz: :supz:
  • 1
  • 2

Тема "Под на дървена къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: