• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Това остана. 2 нови цокъла за предпазители 5/20. Бяха 3, но единият се пукна при монтаж и трябваше да оставя един от старите, който макар и не в оптимално състояние - върши работа за момента. Термошлаух, ГРЕЦ и радиатор, монтирани на стената на кутията, лустер клема за изходните проводници - ако трябва да се сменят с други, да стане лесно. На входните 220волта предпочитам без за момента, но там едно рязване и може да се сложи клемичка. Предпазители със същият ток като оригиналните в схемата предпазители - 1.6А х 2 за фаза и нула на мрежовата страна(преди трафа) и 4А изходен на минуса на устройството. Изходните проводници са ПВ-А2. ШВПС е входният кабел.
Изображение
gogo7777 - майстор
Аз бих отделил радиатора от корпуса, според мен охлаждането ще е по-добро, като не лежи на ламарината. Тоя грец ще грее яко при разреден акумулатор, ако изобщо понесе тока. 8А всъщност са 2х4А на преход.
thinkpad - майстор
gogo7777 написа:
Аз бих отделил радиатора от корпуса.
Радиаторът е на корпуса, за да разсейва допълнително топлина чрез него. На теория звучи добре, на практика ще се види. ГРЕЦ-ът също е сложен опитно там. По всяко време мога да го заменя с хоризонтално разположение на изводите и кабелни обувки. Всички проводници бяха за смяна, един нямаше без студена спойка. Всичко се клатеше. Иначе общо взето не съм доволен от качеството на полупроводниците, щом трябва да се презапасяваш 10 пъти, за да може да си сигурен, че схемата ще работи. 8А номинален ако не може да издържи, ще искам рекламация. Предпазителят е 4А.
jordanvass - майстор
Имай предвид, че 4А средна стойност на тока при цяла синусоида не е като да ти се отпушва вентилът само на връхчето на синусоидата. Когато товарът е активен - крушка, нагревател, диодът се отпушва още в началото на синусоидата и не се натоварва много с върхов ток. Но когато товарът е акумулатор, диодът ти ще се отпушва 0,7V над напрежението на акумулатора - тоест някъде към 14-15 волта. И тия 4А всъщност ще протичат само през много малка част от синусоидата - при върха й. Което ще натоварва диодите с многократно повтарящ се силен ток, много над средната стойност 4А. Много по-лесно щеше да им е на диодите, ако пропускаха тия 4А през цялата синусоида, но при зарядно за акумулатор няма как да стане. И това трябва да имаш предвид, когато избираш изправител. Не случайно производителите посочват и каква стойност на напрекъснато повтарящ се върхов ток диодът издържа.
thinkpad - майстор
jordanvass написа:
Имай предвид, че 4А средна стойност на тока при цяла синусоида не е като да ти се отпушва вентилът само на връхчето на синусоидата.
Имаш право. Сега се и замислих, вчера бях изморен от други неща, но днес погледнах дейташийта. Допуснал съм голяма грешка и токът от 8А е при температура на корпуса 100градуса. Комбинирано с всичко останало са направили слагането на този ГРЕЦ неразумно. Имах него под ръка у нас, но изглежда ще претърпи смяна. Лошото е, че над този ток монтажът става различен, но това е положението. Явно с текущият ГРЕЦ няма да задоволи очакванията. Трябваше като обикалях за останалото, да приготвя за всеки случай и един нов грец от другият монтаж.
Така става, когато първо се действа, а после се мисли. Ако не друго - смяната ще е много лесна. Има аванси от проводници големи. Кабелни обувки имам 400броя запас от големите и още 120 от малките.
jordanvass - майстор
Аз, понеже съм от малко по-старата генерация, а и са ми останали една кутия КД2010 от време оно, хич и не слагам китайски пластмасови мостове. Да, вярно, обемни са тия диоди, искат голям радиатор, че и изолацията им не е лесна, но пък са железни и държат здраво.
petkomz - специалист
thinkpad написа:
... и 4А изходен на минуса на устройството.
Препоръчвам ти да го преместиш на плюса.
thinkpad - майстор
petkomz написа:
Препоръчвам ти да го преместиш на плюса.
По оригиналната схема на устройството е на минуса. За това го и сложих там. Плюсът се комутира.
п.п Намерих тук у мен и един BR1010 - 10A. Но ще се взима едно 30А сигурно.
Изображение
petkomz - специалист
Е нали нямаше да възстановяваш старата схема?
thinkpad - майстор
petkomz написа:
Е нали нямаше да възстановяваш старата схема?
Няма. Просто оставих предпазителите по старите им места. Трябва да режа, разпоявам и сменям цвета на проводници, ако трябва да прехвърля предпазителя на плюса. Много държа да се спазват цветовете. Нещо конкретно предвид ли имаш, защо смяташ, че е по-добре да е на +?
п.п Ще му сложа и една лампичка. Директно от клемата 2 жички през 1килоом резистор и 3V светодиод.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 6
  • 12

Тема "Струва ли автоматиката в Токоизправител АПС12/3.5 - 2А?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: