• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
roland - специалист
Здравейте,

Започвам ремонт на стара кирпичена къща, строена преди около 90 години. Голяма част от технологията вече ми е ясна, смятам отвътре изцяло да направя гипскартон на стени и тавани, да подменя вратите с някакви бюджетни, да сложа ПВЦ дограма, нова инсталация, ПВЦ входна врата. Ще изградя една клетка 2х1.50 за баня с тоалетна, а до нея ще залепя малък кухненски бокс.
Затруднява ме покрива, дали да го разкрия и да пренаредя керемидите. Предполагам, че гредите не са изгнили или евентуално ще се подменят една две, ако има такива. Има опция и за изцяло нов покрив, като се повдигне сегашната височина /около 2.30/, за да се постигне височина към 2.65м. Малко ме безпокои факта, че повдигането ще струва с труд и материали над 10к. лева, което е голяма цифра за покрив на селска къща. Блазни ме възможността, че при евентуално повдигане би могло да се обособи нещо като малък втори етаж, където да има място в две микро стаички за по един креват като за гости. Какво ще ме посъветвате? Ще се радвам на всякакви съвети, защото не познавам кирпичената технология. Картона на пристен ще бъде захванат или с анкерни винтове или с дюбели за газобетон, на тавана ще пусна конструкция между гредите. Външно да слагам ли топлоизолация и по каква технология?
20 бона ще са достатъчни ли? :? :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
ArturDent - Почти Безобиден
Ако е 30 кв.м. - Да.
Сега сериозно.
Ами дай малко параметри на тази къща, щракни една, две снимки...
А за покрива - от една страна, ако го разпокриеш ще разбереш че е за нов, гредите ще са много зле.
От друга страна ако не го ремонтираш сега, все някога ще се наложи и ще дадеш много пари, като развалящ вече готови неща.
Абе основен ремонт не се прави без да се оправи покрива...
l_bonev - специалист
Би трябвало да ти стигнат , ако ти си бачкаш. Не прави нищо преди да видиш покрива.
thinkpad - майстор
И ти какво ще оставиш от кирпичената къща всъщност? Кирпичът не е бетон и те съветвам да правиш всякакви конструктивни промени обмислено и предпазливо.
roland - специалист
Май не съм се изразил правилно. Двоумя се дали да разпокрия и да редя нови керемиди или направо да подменя целия покрив барабар с греди и конструкция. Стените няма да ги пипам, само ще ги изправя с пристенна обшивка с картон, а под него вата. Ще наслагам снимки през уикенда.
Фитилчо - майстор
Давай смело на ново с нов добър материал и дебела изолация и ти предлагам да олекотиш с метални керемиди, за да ти е спокойно, защото носещата част едва ли е много читава от кирпич. :?
Tsilkov - майстор
Той покрива почти сигурно е за нов, ама лошото е че бутнеш ли го ще ти се прииска да махнеш кирпича....
roland - специалист
Кирпича не мисля да махам, много читав ми се струва и къщата изглежда доста добре. Някога ако тръгне да мърда ще й опъна външно няколко вертикални колонки и ще я обиколя, с околовръз за да не мърда. Но това ще стане някога. Предимо пари
е глътне покрива, дограмата и вратите. Предполагам, че това ще струва около 15 бона. С около 3к мисля да направя навсякъде картон и каменна вата. Кенефа ще се върже +1.5к. евентуално някакви настилки по пода още + 1к, а непридвидените ги оставям 2к.
Повече пари няма да се появят, няма от къде.
Къщата е около 70м2. Ще качвам снимки през уикенда.
Поздрави,
Фитилчо - майстор
12-15 ще е само покрива .... :?
Salvador - специалист
Имам подобна къща, която ако сега трябва да правя...първо ще викна един багер и два камиона.
Загубена, ама напълно загубена кауза е това, дето искаш да го правиш. И аз така си казах-не е криво, няма счупени керемиди, няма да струва много. Половината се счупиха при разпокриването още. Гледаш ги здрави, но те си имат пукнатини вътре и като я хванеш, керемидата става на две или три парчета.
Второ-керамичен покрив е твърде тежък за подобна къща. Мисли за друго покритие.
Дървесината...нямаш ли два кубика дъски и половината греди налични, по-добре не започвай.При мен не стигнаха, а наистина нямаше почти нищо за смяна.
Ами улуци, ами обшивка и измазване на комини?
Ами челни дъски?

На следващия ремонт ще се прави "миграция" към контейнери. Там е пъти по-лесно.
Ремонтът на кирпича-беше трудно, стана грозно и излезе скъпо. И при теб ще е така.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 7

Тема "Ремонт на стара кирпичена (плетена) къща" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: