Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Здравейте, четейки вашия форум успях да си свържа котела, но имам някои въпр. откъм подобрение.
На инсталацията сложих трипътен смесителен вентил на 61 градуса на връщащата студена тръба и след нея помпата. Диаметрите на главните тръби са 28мм. След тях са два колектора свързани с 22мм тръби. Като родиаторна мощност имам около 28 кW. Трипътният е свързан с топлата с тръба 22мм за по голямо съпр. Това което ме притеснява е разликата в температурата на входната и изходната температура която е над 20 градуса. Отгоре като пипам радиатора направо ме боли ръката, а отдолу е приятно топъл на изхода. Много трудно балансирам всички радиатори, а на 2рия етаж един въобще не загрява отдолу (най-далечният). Иначе котелът си поддържа добра Т (държа го на 80 гр),а е 40 kW. За обезв. Всичко е обезв. Та причините, за които се чудя са:
1) Трипътният трябва да е с по ниска Т под 55 гр.
2) да намаля диаметъра на тръбата свързваща малкия кръг.
3) Помпата е слаба(силно съмнително)... Тя е Grundfos 25/6. Карам я на 3та степен.
4) Трябва помпа и за големия кръг.
Много благодаря , приятели, ако ми помогнете да реша казуса!
kalin72 - майстор
Помпата 25/6 премести на големия кръг, на малкия сложи 25/4, и си готов. Аз имах същия проблем. Така го реших - сложих Ладомат на малкия, и по-голяма 25/6 помпа на големия кръг.
А за големия на коя тръба да я сложа и на колко градуса да се вкл двете?
kalin72 - майстор
Помпата на малкия кръг да включва на 55 градуса, помпата на големия кръг да включва на 65 градуса.
Ама нека корифеите тук да потвърдят или отхвърлят това.
LazarGanev - "Велик майстор"
kalin72 написа:
Помпата на малкия кръг да включва на 55 градуса, помпата на големия кръг да включва на 65 градуса.
Ама нека корифеите тук да потвърдят или отхвърлят това.
Напълно вярно, само ме притеснява как ще работи без хидравличен изравнител :?
kalin72 - майстор
Знам ли, при мен как работи? Ладомат, после трипътен, и помпата на големия кръг...засега безпроблемна работа вече три години...вярно, имам и помпа на бойлера, преди трипътния, да не би това да оказва положително влияние...незнам, не мога да мисля сега :)
Вие сте практици и теоретици, обяснете какво е хидравличен изравнител и защо е нужен той в една система...
Сега като меря с термодвойка на метала на вх/изх е 63/35-41 гр. Според радиатора. Малко неточно знам но все пак е показател. Вярно вкъщи прави 23 гр + при -10 вън, ама не знам не е ли голям падът.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами при наличие на повече от една помпа в системата трябва някъде да се изравняват дебитите за да не си пречат. Ако има буфер това изравняване става там, ако няма трябва да се мисли - или се прави байпас някъде, или се слага специален ходравличен изравнител/съединител/разединител (иаползват се различни термини). Ладомата май може да играе роля на такъв
alx359 - специалист
LazarGanev написа:
Ами при наличие на повече от една помпа в системата трябва някъде да се изравняват дебитите за да не си пречат. Ако има буфер това изравняване става там, ако няма трябва да се мисли - или се прави байпас някъде, или се слага специален ходравличен изравнител/съединител/разединител (иаползват се различни термини). Ладомата май може да играе роля на такъв
За буферен съд (пр. при затворена система, на връщаната вода) или голям буфер (пр. 500л.) става дума?

Тема "Трипътен вентил въпрос." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: