zec ingenering написа:.........От 2 години аз например работя с полимерни клетки (NMC), които не се подуват никак лесно и се оказаха наистина учудващо „железни” дори и за мен. Първите не бяха от тази химия и определено бяха по-нестабилни........ не виждам какво е по-различно от познатото?точно за тези елементи става въпрос - LiMn2O4 или LiNiMnCoO2 (вторите са NMC) - щом казваш това значи излиза че наистина са по добри
като елементи ясно че ги има, но до сега не ми беше ясно, че някои могат без баланс, и където и да бутнеш почти навсякъде казват - за литиево йонни - задължителен баланс (повечето сайтове копират един от друг)
и дефакто сега разбрах за коя химия е задължителен и за коя не е, в един от многото сайтове го обясняваха с това че според химията едни акумулатори (LiCoO2) могат да поемат още заряд дори след 4.2 волта и това предизвиква саморазрушаването им, докато други химии (LiNiMnCoO2 или LiMn2O4) не поемат повече заряд над 4.2 и започват да се самобалансират
това за една батерия с 5 елемента със или без баланс няма голямо значение, но защо пък ако няма нужда... по скоро възниква въпроса ако може без баланс при 36 или 48 волта... ако се самобалансират наистина тогава батерията и зареждането се опростяват значително
това е едното ново (поне за мен) а другото ново е заряда за 25 минути, просто перфектно, докато хапнеш набързо и батерията готова за нови подвизи, но на макита са стандартните 18650 корпус, не знам полимерните дали ще устискат такъв заряд
нo тогава зарядното ще се усложни от към мощност пък... ако имаш една 500Wh батерия, и ако опиташ да я заредиш за 20 минути, излиза че зарядното трябва да е 1.5KW