• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
cvettomirr - специалист
Имам следният проблем. От известно време при стартиране на ОС ХP взе да ми изписва Safe mode и другите простотии, компютъра взе да губи дата и час, все се връщаше на 2005г, преинсталирах го и му смених батерията на дъното с нова изрядна лично от мен премерена с мултицет. След преинсталацията пак трудно зареждаше вече невъзможно. Влизах в биоса сверих и от там датата че пак беше на 2005г, стратира работи 10мин и се рестартирва сам, и не може да зарежда. В биоса излизат следните неща е така в червено :x

Serial ATA device is very sensitive to SRC clock. Src over clock may make Serial Ata device function cant wore properly.
Voltage may get more stable for overclock but it may make damage to AGP Device

Ако знаете нещо помагайте, че втори ден не мога да се оправя.
a_atanasov - специалист
Около седмица страдах с един компютър на съседа. Огледай дъното за надути кондензатори, това е вероятна причина за промяна в напрежението. Ремонта не е скъп като материали, повече като труд.
nikolovvd - майстор
Измери и напреженията на захранването!
bayan - специалист
При мен проблемните кондензатори бяха в захранването,
а симптомите подобни.
tarlyo - специалист
Зареди дифолтните насройки на биос-а.
MrMurdjo - майстор
Цветомире, направи каквото те съветва tarlyo
и не пипай настройките, ако не знаеш какво точно правиш.
Възможно е до сега да е работил на ръба на критичното, но поради стареене на компонентите вече не може да устисква на граничните параметри.
KingLin - майстор
MrMurdjo написа:
Цветомире, направи каквото те съветва tarlyo
и не пипай настройките, ако не знаеш какво точно правиш.
Възможно е до сега да е работил на ръба на критичното, но поради стареене на компонентите вече не може да устисква на граничните параметри.
А дали не се е ресетнал сам след като му връща времето на 2005-а? Освен това е сменял и батерия. Текста в червено предполага това, но може да е резултат и от хардуерна повреда.

Провери в BIOS-а дали имаш показания за отделните напрежения които са 3.3, 5 и 12 V. Ако нямаш показания ще е трудно да ги измериш под товар. Кондензаторите понякога се надуват и от долната страна и тогава по-трудно се забелязва особено от човек който не е специалист. Всичките по дъното струват стотинки. Ако можеш си ги смени сам. Ако не можеш дай на приятел да го направи. За захранването може да тестваш като вземеш здраво такова от приятел на заем.
novgradski - специалист
Ако често трябва да сверяваш часовника - смени батерията на дъното...вероятно и настройките на BIOS-a се променят.Така че смени батерията и си оправи настройките на BIOS (пробвай първо на "дефолт"....IDE ...BOOT-зареждането ...)
Johny - майстор
Нулирай CMOS. Ако не знаеш как, виж в нета или дай модела на дъното. Смяната на батерията не води автоматично до нулирана на CMOS, тъй като кондензаторите поддържат дълго време напрежение. Ако искаш помощ, изпълни някой съвет, който е по-лесен и съобщи за резултата, за да знаем в каква посока вървят нещата.
cvettomirr - специалист
Гледах в биоса напреженията ги има, огледах кондензаторите от горе няма надути, от дзолу не знам. Не знам как да нулирам CMOS, зареждах заводските настройки на дъното, продухвах го с компресор, и неще. Кажете как да нулирам CMOS, ако не става ще сменя захранването с друго и видеокартата. Ако не става е дъното, ако не намеря, отива на боклука, макар че ми вършеше работа за интернет P4 2800Mhz, 2GB ram i 80GB hard.
  • 1
  • 2

Тема "Имам проблем с компютъра и не знам как да го реша" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: