• 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
playdeni - напреднал
ivanovbg написа:
Сравнение http://www.pokriv-bg.com/sr.htm

Извод - не е изгодно да се поставят вакуумно тръбни колектори с цена, по-висока повече от 10-15 % в сравнение с панелни селективни колектори. Конкретно за българския климат, който е със сравнително влажни и къси зими, за предпочитане са панелни селективни колектори.
При сравнението -тръбите дават единствено по лоши показатели,когато са били покрити със сняг,но както казах по-нагоре това не ме притеснява,както обикалям да чистя снега от терасите не ми пречи да бутна същия и от панела ;)
-Въпросите са други:
*20 бр тръби стигат ли за 200л
*какво означават означенията и кои колектор да избера?
1.1
Материал на вакуумните тръби при SunSystem е SU-SS-ALN/AIN а при Helis AL-SS-CU каква е разликата и по-добрия вариянт?
Бойлер-"Елдоминвест"-неръждаем с неръждаема серпентина!
-Съгласен съм колега,но ми идва скъпа нераждавейката,за това съм се прял на:
Спрял съм се на емайлиран бойлер с 2 серпентини (знам,че нераждавейка е по-добре,но бюджета си казва думата)
а) SunSystem SB-V/S2
b) Tesy http://www.tesy.com/bg/products/visokoo ... 60_f40_tp2_/
c) Eldom http://www.eldominvest.com/bg/product/155.html
Andri01 - майстор
Рискуваш системата ти да се напълни с ръжда.Имах такъв проблем с Теси 110л.
kuuuuuul - майстор
Аз не виждам смисъл да обясняваме след като ти си си решил кое ти е най добре :-D Най важното нещо в с-мата е бойлера (голям и неръждавейка) за него не си заслужава да се икономисват пари.За цената на 20 тръбния се взимат 4бр плоски(с неговата квадратура),а за цената на 25 тръбния 6 бр плоски а да видиме кое е по ефективно,помпени групи изобщо не ти трябват и т.н.Постоянно говориш за бюджети,ама твоя си работа.
playdeni - напреднал
kuuuuuul написа:
Аз не виждам смисъл да обясняваме след като ти си си решил кое ти е най добре :-D Най важното нещо в с-мата е бойлера (голям и неръждавейка) за него не си заслужава да се икономисват пари.За цената на 20 тръбния се взимат 4бр плоски(с неговата квадратура),а за цената на 25 тръбния 6 бр плоски а да видиме кое е по ефективно,помпени групи изобщо не ти трябват и т.н.Постоянно говориш за бюджети,ама твоя си работа.
Добре,
спрял съм се,но ако има нещо за обяснение и може да ми дадете полезни насоки,защо да не го направите-нали за това е форум и за това задавам въпроси?!?
-20 или 25 тръби за 200л
-какво означават при SunSystem е SU-SS-ALN/AIN а при Helis AL-SS-CU каква е разликата и по-добрия вариянт?
-като не взема готова помпена група,какво са алтернативите:
*помпа солар Wilo или Grundfos
*нужните компоненти,за да заменя (помпената група)
Благодаря :)
kalin72 - майстор
Всеки си хвали неговото :)
http://sunstar.bg/blog/aln-aln-ss-cu
И според мен напълно ненужно се хвърляш на вакуумните колектори, но парите са си твои, все пак :)
Стиви - специалист
Защо си мислиш, че някой ще ти даде още съвети, при положение че вече си игнорирал съветите, дадени до този момент. При положение че ти казват вземи си 2 плоски панела вместо един вакуумно тръбен и с останалите пари си купи по-хубав бойлер, ти продължаваш да питаш кой от двата вакуумно тръбни да си вземеш. Все пак ще ти дам съвет. Ако имаш място по добре си вземипо голям емайлиран бойлер за същите пари като по-малък неръждаем. Така ще се повиши КПД-то на системата.
ivanovbg - майстор
playdeni написа:
Добре,
спрял съм се,но ако има нещо за обяснение и може да ми дадете полезни насоки,защо да не го направите-нали за това е форум и за това задавам въпроси?!?
-20 или 25 тръби за 200л
-какво означават при SunSystem е SU-SS-ALN/AIN а при Helis AL-SS-CU каква е разликата и по-добрия вариянт?
Май само си знаеш твоето.
1. и 20 и 25 стават - зависи от слънцегреенето. С 25 имаш по голяма опасност да ти прегрее системата лятото когато си на почивка и нямаш потребление.
2. Разликата в буквите е разлика в покритието на тръбите. Няма почти никакво значение за добива.
3. Казваш че ще е на балкона - това предполагам значи че бойлера ще ти е по високо. Следователно можеш да си и без без помпа.
komstiza - специалист
ivanovbg написа:
Сравнение http://www.pokriv-bg.com/sr.htm

Извод - не е изгодно да се поставят вакуумно тръбни колектори с цена, по-висока повече от 10-15 % в сравнение с панелни селективни колектори. Конкретно за българския климат, който е със сравнително влажни и къси зими, за предпочитане са панелни селективни колектори.
Тук и аз подкрепям ivanovbg,пък съм имал и възможност за сравняване на работата на двата вида.
И за мен за предпочитане са панелни селективни колектори.
Но всеки има право на мнение.
playdeni - напреднал
ivanovbg написа:
playdeni написа:
Добре,
-20 или 25 тръби за 200л
Май само си знаеш твоето.
1. и 20 и 25 стават - зависи от слънцегреенето. С 25 имаш по голяма опасност да ти прегрее системата лятото когато си на почивка и нямаш потребление.
2. Разликата в буквите е разлика в покритието на тръбите. Няма почти никакво значение за добива.
3. Казваш че ще е на балкона - това предполагам значи че бойлера ще ти е по високо. Следователно можеш да си и без без помпа.
Благодаря най-после нещо конкретно по темата :)
3.панела ще е на балкона на едно ниво с бойлера-ще трябва помпа.

Сега има нужда от едно друго разяснение,след подробно преглеждане на спецификацийте на панели видях нещо и незнам какво означава:
-в полето температура на флуида при Хелис тя е 95 градуса,а при Сънсистемс Макс. работна температура/температура на стагнация 180/221 градуса?
Аз май повече се бях навил към Хелис,но сега това доста ме обърка....
ivanovbg - майстор
Работната температура на флуида е едно, а на стагнация съвсем друго. Прочети първо това подробно и ако пак не си наясно питай. Относно температурата на стагнация е обяснено на 12 страница http://www.termoelit.com/files/12151565 ... latori.pdf
  • 1
  • 22
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: