• 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
Я направо кажи какво си решил, за да кажем дружно ДА и да се приключва спама! Няма смисъл да продължаваме да ти решаваме ТЕСТА и да налучкваме правилните отговори, които предварително си избрал. Така или иначе игнорираш отговори, които вече не са заложени в теста :wink:
playdeni - напреднал
Стиви написа:
Я направо кажи какво си решил, за да кажем дружно ДА и да се приключва спама! Няма смисъл да продължаваме да ти решаваме ТЕСТА и да налучкваме правилните отговори, които предварително си избрал. Така или иначе игнорираш отговори, които вече не са заложени в теста :wink:
Спам е защото в повечето постове,не се казва нищо друго освен упреци и според мен безмислени изказвания!Аз съм се спрял на вариант,който съм описал в първият си пост-не съм питал вакуумни или селективни...нали?!Написах:
-СънСистемс или Хелис (като тук питах 20 или 25 тръби защото те предлагат такъв вариант,при СънСистемс са 20 и 30)
-помпената група отпада,ще бъде помпа+нужните чаркалаци
-за Материала на вакуумните тръби при SunSystem е SU-SS-ALN/AIN а при Helis AL-SS-CU каква е разликата и по-добрия вариянт?
-и питах за мнение на 3-те вида бойлери,на който съм се спрял....
ТОВА Е!
Сега за последно,ако някой ми каже какво означава температура на флуида при Хелис тя е 95,при други колектори е доста по-висока,какво означава това?
-Температура на стагнация вече съм на ясно какво е - Благодаря ivanovbg !
ivanovbg - майстор
Я дай спецификациите които четеш, че ми писна да гадая. Ти само 12-та ли прочете?
playdeni - напреднал
Привет,
прочетох цялата статия,но не мога да разбера в спецификацийте какво точно искат да кажат с ТЕМПЕРАТУРА НА ФЛУИДА,като при Хелис тя е доста ниска сравнение с другите колектори (това добре/зле и как влиае на работата на колектора..тогава отдава най-добре или това му е "стагнацията" не мога да си обясня)?!?
-Хелис http://ladjov.com/продукти/вакумно-тръб ... тори-helis
-СънСистем http://karana-bg.com/product.php?R=9&SR=96&p=604
kalin72 - майстор
Колега, не се шашкай толкова много, всички подобни колектори са китайски, няма никакво, ама никакво значение, при 20-25 тръби, кой точно ще сложиш.
В този случай гледаш по-голямата гаранция, и това е :)
ivanovbg - майстор
Температурата на флуида е работната температура в системата, а не температурата на стагнация. Просто в спецификациите пишат различни неща. В едната пиша работната, я в другата спецификация пишат максималната температура която издържа- на стагнация. Ей това се случва когато се превиши температурата на стагнация :
Изображение
playdeni - напреднал
ivanovbg написа:
Температурата на флуида е работната температура в системата, а не температурата на стагнация. Просто в спецификациите пишат различни неща. В едната пиша работната, я в другата спецификация пишат максималната температура която издържа- на стагнация. Ей това се случва когато се превиши температурата на стагнация :
Изображение
Добре,в такъв случай тези 95 градуса,който ги пишат на Хелис...да ме притесняват ли или да ги отнасям :)
П.С. 20бр тръби достатъчни ли са за 200л или да взема 25?
kuuuuuul - майстор
И 25 ще са ти малко за зимата.
barborino - специалист
Сложи 25 тръбен колектор. Тръбния път го направи с ф12мм(мед) . :)
playdeni - напреднал
То през зимата-котела ще помога въпроса е през лятото да не претоплим инсталацията.От както реших да слагам колектори проверих на няколко места и навсякъде казват различно:
Като се почне от 10 тръби за 200л мине се през 20,а днес ми казаха,че ако искам 200л вода ми трябват 30бр за лятото!?!Така,че всеки се опитва да си продаде своето,а мен това не ме устройва :)
-най-много съвпадения има 20 за 200 и 25 за 200.. :D
  • 1
  • 23
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: