• 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 94
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
Ми виж какво става, аз на това попаднах първо, може да съм уцелил грешно(тя тая със сигурност не става), но се отказах да гледам повече :-D
http://www.rtelecom.net/bg/product/238/ ... -300a.html
Тъкмо мислех да те питам какъв е тоя шунт дето мислиш да използваш :?
fore - майстор
Ще пробвам, но на вилата. Сега не ми е толкова важно това измерване.
todortv - майстор
Я, да питам. Като се измери тока на стартера какви изводи си правите, или ей така за спорта? :-D
Върти ли- върти. Пали ли-пали. Кво ако тока е 450А или 390А. Мога ли да го намаля, при положение, че стартера е ок,
не мога.....
По важно е човек като купува акумулатор да има уред, да измери вътрешното съпротивление, пък стартера какъвто са монтирали хората. :)
fore - майстор
Значи стартовият ток е важен, първо за да знаеш какъв акумулатор да сложиш, второ така ще знаеш при последвал проблем с паленето че нещо не е в ред- при промяна в този ток.
Та има си значение и той да се мери и да се знае колко е за конкретната кола.
lubomirlz - специалист
Аз на моята го измерих просто за спорта, но освен стартовия ток е редно да се направи и една кардиограма на напрежението на акумулатора по време на въртене, не че неможе и с една вилка да се види дали е читав, но това е друга тема :)
DMN - майстор
Още малко от мен за спорта :)
Направих постановка с акумулатор 12V, автомобилна лампа, амперклещи MS2108 и осцилоскоп, за да може до някаква степен да се види времето за реакция на амперклещите.
На тази снимка е осцилограмата на тока на лампата, когато я включа през резистор 1 ом и включени пипала на осцилоскопа в двата края на резистора - режим "амперметър", така показанията във волтове са еквивалент на ампери .
Прикачен файл:
P1130122.JPG
Тези връхчета са пиковете от началното включване на лампата и както знаем, когато жичката на лампата е студена, тока през нея е най-голям. В случая достига до около 7.5А(всяко квадратче от осцилограмата по височина отговаря на 2V, в случая това са ампери). Следващите връхчета са с по-малък пик, защото жичката на лампата е вече гореща, когато включвам и изключвам лампата.
Тока, който показват амперклещите след този пик е на тази снимка - това е тока, който консумира лампата когато свети непрекъснато:
Прикачен файл:
P1130123.JPG
P1130123.JPG (90.89 KиБ) Видяна 1643 пъти
На следващата снимка вече осцилоскопа измерва напрежение, но по-важното за нас е времето, което показва - в случая то е 640 милисекунди - това е времето, в което бързо на ръка включвам и изключвам лампата включена за измерване през амперклещите.
Прикачен файл:
P1130125.JPG
Ето на следващата снимка какво успяха да прихванат амперклещите за 640 милисекунди в режим на "макс" - в този режим запаметяват и показват най-голямата стойност, която са уловили:
Прикачен файл:
P1130124.JPG
P1130124.JPG (93.11 KиБ) Видяна 1643 пъти
На следващата снимка съм направил по-кратък импулс, който се вижда на осцилограмата и той е около 180 милисекунди:
Прикачен файл:
P1130126.JPG
Последна промяна от DMN на пон яну 12, 2015 7:07 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
И ето какво успяха да хванат амперклещите за това кратко време - нищо:
Прикачен файл:
P1130127.JPG
P1130127.JPG (89.52 KиБ) Видяна 1642 пъти
Ето толкова време им беше необходимо да покажат реалното показание(от втората снимка в предния пост), което нас ни интересува - около секунда:
Прикачен файл:
P1130129.JPG
А за оня първоначалния пик от 7.5А въобще няма начин как да го хванат нашите столевки. То и със измерването на стартера става нещо подобно както се вижда. Но както се вижда и при лампата, не този първоначален пик определя мощността и работата на лампата, и работния й ток е доста под този пик за да си вадим заключения от него :)
fox_vt - майстор
Е да ама то както и при стартера така и при лампата този пик е още преди да се задейства устройството-нито стартера е мръднал нито лампата е светнала(нажежена).Интересно ако направиш такава постановка но със променлив ток какъв ще е резултата,все пак там има опцията инруш и ако и там е така с реакцията то това е леко недодялано.
dtmf - специалист
DMN написа:
което нас ни интересува - около секунда:
Щото са китайци. На следващия клип има един китаец Extech с претенциите че идва от Америка, ама е много далеч от там )) Един маниак от eevblog даже им правеше реклама в един водопад.
https://www.youtube.com/watch?v=L8FKN1VUANA
lubomirlz - специалист
Виж същия идиот как се мъчи да убие един fluke 28-2
[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=qlA7-fh5nDQ[/youtube]
  • 1
  • 48
  • 49
  • 50
  • 51
  • 52
  • 94

Тема "Купуване на Мултицет-какъв?" | Включи се в дискусията: