• 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
thinkpad - майстор
Разбира се кой е PE и кой е N много просто. Изключ на ДТЗ-то. След това се проследява кой проводник има връзка с 0 в таблото. Малко неудобно, но по-еднозначно няма. Ако е някакво частно ДТЗ за частичен трижилен участък, а пък останалото е с 2 жила, връзка между PE и N се търси на първа кутия.
Иначе се предполага, че трябва да е спазен цветен код и жълто-зелен да е земя, синьо - нула, кафяво - фаза. Аз лично много държа на цветният код и на това през комутационни устройства да се изключва задължително фаза.
Хората за проследяване на кабели са измислили тон-генератори. Ако не - с мултимера и удължаване с достатъчно дълги кабели на сондите, та да стигнат и до двете места. Вие стойте си гадайте, до сега лично аз еднозначно щях да разбера кое аджеба е защитно заземяване/нула и кое е работна нула. Фазата еднозначно е ясна.
Може и да не се търси нула от таблото, ами от първата кутия, където има свързани жълто-зелени проводници. Всички жълто-зелени трябва да са обединени в таблото. Ако няма заземяване - ще бъдат свързани към нулата.
Просто ДТЗ прекъсва 2 проводника, само защитният трябва да е отделно. Понеже при липса на заземяване и жълт и син са всъщност "един", малко няма значение на кой ще свържеш ДТЗ, ама... :lol: ПРИНЦИПНО има стандарт и трябва да се спазва.
nv952 - майстор
Много учудващо що хидрата не се е включил до сега.... :?
Ама щом тинки е тук по добре да не идва че ще станат пак 100 страници спам . :-D
thinkpad - майстор
nv952 написа:
Ама щом тинки е тук по добре да не идва че ще станат пак 100 страници спам .
Той няма какво да каже по въпроса. Има елементарна схема с 3 проводника, 2 от които минават през ДТЗ.
mironcho - специалист
bobko написа:
...Не сработва когато нулата от ДТЗ премине през тялото ми и аз с другата ръка докосна друга нула извън ДТЗ.А ако докосна директно нулата от ДТЗ и отделната нула дето не е през ДТЗ тогава сработва веднага.
Явно съм снощен, ама каква е разликата в горните два варианта ?
fade - специалист
Ще подновя малко темата - гледам една схема, от пдф на Шнайдер, и се чудя нещо - има ли значение посоката на свързване на авт. предпазители? В схемата фазата в главния предпазител влиза от долна страна?

Прикачен файл

shema.PNG
fade - специалист
Мерси за линка Hidrazin, прочетох мненията два пъти и разбрах следното - ако всички предпазители падат надолу, в главния фазата влиза отдолу, гребена е отгоре всичко е ок, с изключение на това, че при изключване движещете се части на главния остават офазени. Което не разбрах какво значение има толкова.
hidrazin - майстор
Спокойно, няма да има проблем. Виж ако ставаше въпрос за предпазители DC, за постоянно напрежение е проблем посоката.
Слагай си гребена отгоре и всичко ще е наред.
:partyman:
fade - специалист
Мерси за коментарите, вече е готово таблото, стана екстра! :supz:
fade - специалист
Сега друго чудо умувам - при нас има едно малко главно табло с електромер, и от там захранвам 2 малки етажни табла.
В главното мисля да сложа катоден отводител - за да пазя от мълнии и други екстремности, но ми се иска и някакво реле, което да следи напрежението, и ако драстично се отклони и се задържи с отклонение - да изключва. Примерно ако
се задържи много ниско дълго време.

Иска ми се на Шнайдер, но не се ориентирам какво да бъде от сайта им, някой може ли да помогне?
  • 1
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
  • 10

Тема "Варианти за предпазители и ДТЗ" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: