Всичко за дърводелството
cvetomir_77 - специалист
Натрий добре плотовете с восък или сапун. Би трябвало да се оправи проблема.
komstiza - специалист
Колега agro,поръчай си направо направата на нов вал,инвестицията си заслужава това е професионална машина и няма нищо общо с останалите споменати в темата.
За избора на щрайхмус само ще кажа,че според мен тези малки любителски щрайхмус не си заслужават парите на фона на българските машини втора употреба.
Внимавайте с цената и на консумативите,защото един приятел си взе Метабо и се оказа че ножовете са консуматив.Изхабят ли се изхвърляш ги,да ама комплекта е 100лв.
Аз имах петоперационна якорудска,продадох а и сега си взех триоперационна на ЗММ Силистра 320мм,за 1650 лв.,в отлично състояние.
А тук става дума за щрайхмус с доста по-малки възможности от този на мойта машина,на същата цена.
А и консумативите,като ножовете например:Метабо-100лв.,ЗММ Силистра 320мм-30 лв.комплект или заточване за 12 лв за трите ножа.
Успех с избора.
mavryt4o - майстор
agro написа:
Здравейте,
понеже темата е за щрайхмус, реших, че мога да задам въпроса си в нея. Имам щрайхмус, стар, едновремешен, с чугунен корпус, отдавна спрян от производство в Пловдив, завода вече го няма. Старателно го възстанових, лагери, втулки, пружини - всичко. Накрая се провалих на призмите и клиновете, които подпират и заклинват ножовете. От общо осем комплекта имам само два. Без да мисля много-много, направих още 6 на фреза, копирайки наличните оригинали. Да, ама не. Като тръгнах да ги слагам, се оказа, че трябва да са много точно изработени, иначе застават накриво. Не че е невъзможна по-точна изработка, но не трябва да е много скъпа. Все пак се хванах да възстановявам стара машина за по-евтино. Ако платя скъпо за точни чертежи и точна изработка при кой да е машиностроител, ще съм се прекарал - цената на нова машина не е чак толкова голяма. Единствено по-евтино може да ги направи някой, който се е занимавал вече с решаването на подобен проблем и си е нагласил технология за решаването му. Който знае такова място - да помага. Ако има нужда от снимки - ще кача и тях. Другия вариант е да купя призми от някой, който има същата машина и ще я изхвърля.
izvinqvam se za latinicata no nqmam kirilica na telefona dalech sam ot nas a iskam da pomogna na choveka.Sashtia val go vidqh v edno belkanto v chirpan napalno okomplektovan s 4 noja s lagerni tela vsichko cenata shte e okolo 20 leva samo s nojovete si go izbil.Dyljinata ne pomnq okolo 60 santa e mai no mi napravi vpechatlenie che zahvata e s sashtite kvadratni boltove.Ako si ot dalech moga da sadeisvam nali si saforumec :wink:
wanderer - специалист
колега komstiza, напълно подкрепям позицията ти за "истинскте" машини. едно време даскала ми по трудово обучение многократно повтаряше: "хубавата машина трябва да тежи" все пак са единици тези от нас които успяват да намерят или да върнат към живот такива машини на прилична цена. други пък имат ограничено пространство или искат мобилност, пети го ползват рядко и за съвсем дребни неща...имам въпрос - ножовете на споменатото метабо изобщо ли не понасят заточване?
griffin - майстор
Въпроса би трябвало да е дали може да се ползват обикновенни ножове ако се модифицира главата :-D, мойте и двете машини са с такива ножове като едната е метабо, и двете машини си работят с стандартни ножове които могат да се точат.
m_markovski - специалист
Метабо имат conversion kit, който позволява да се ползват обикновени ножове, но е около 200лв (за НС260С). Лично аз си купувам оригинални ножове от ибей за 18-20 паунда и съм доволен. Еднократните ножове са двустранно заточени, т.е цената им реално е два пъти по-ниска.
griffin - майстор
Ами аз за цели ябрихт дадох 500лв а и собствениците преди мен вече си го бяха конвертирали хихихи :), бяха изпилили зъбците за блокиране на ножа и вола сега си ползвам стандартни ножове. Цена не помня но ми се върти нещо от сорта на 28лв на нож от магазина че не ми се поръчваше от интернет.
wanderer - специалист
верно. дебелшки са цените. и аз ще гледм да модифицирам нещо когато се наложи и ако е възможно. има ли подобни китове за деуолт? поне да видя за какво става въпрос.
agro - специалист
mavryt4o написа:
izvinqvam se za latinicata no nqmam kirilica na telefona dalech sam ot nas a iskam da pomogna na choveka.Sashtia val go vidqh v edno belkanto v chirpan napalno okomplektovan s 4 noja s lagerni tela vsichko cenata shte e okolo 20 leva samo s nojovete si go izbil.Dyljinata ne pomnq okolo 60 santa e mai no mi napravi vpechatlenie che zahvata e s sashtite kvadratni boltove.Ako si ot dalech moga da sadeisvam nali si saforumec :wink:
Господ здраве да ти дава вечно, казвай къде точно е това. Може и на лични. Че аз, докато видя твоя постинг, минали 2 седмици.
mavryt4o - майстор
agro написа:
mavryt4o написа:
Господ здраве да ти дава вечно, казвай къде точно е това. Може и на лични. Че аз, докато видя твоя постинг, минали 2 седмици.
https://maps.google.bg/maps?ll=42.20367 ... 5,,0,-0.27 това е мястото но дали вала е още там не мога да кажа

Тема "Въпроси за щрайхмус" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: