Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
hidrazin - майстор
Няма да стане само със смяна на спиралите или поне ще е цяло приключение.
И резултатът вероятно ще е отчайващ.
:partyman:
MamaMy - майстор
Имам колега който се набута с подобна печка. На пълна мощност на фурната печат тиква по 3 часа. Не е грешка в връзването. Човека побеля да я мъчи. И той се подлъгал по това, че е нова и перфектно изглеждаща. :lol:
hidrazin - майстор
Тъй като andy_d2 ме попита на лични защо няма да стане като смени само спиралите, ще му отговоря тук.
Може да е полезно и за някой друг.
Спиралите в тези плочи не са свободни и сложени в канали както при мнооооого старите котлони с открити реотани.
Долната част на спиралата е "залепена" в "канала". Няма кой да му ги смени.
И да се опита някой, ще трябва да се лепят с някакво силикатно лепило.
Освен това спиралите по магазините са направени от много по-тънък съпротивителен проводник.
Да издържат от ден до пладне. На много от тези плочи за керамични плотове даже не е проводник а лента, "накъдрена" и пак залепена.
Изводите на спиралите са направени със заварка. Трудно ще е дори да осигури добра връзка на новите спирали.
И това ако успее да ги смени или някой да се навие да играе това хоро.
После идва проблема с фурната. И там ще трябва да сменя нагревателите.
Ако пък фурната е с вентилатор - смяна и на мотора. Осен ако не го захранват през траф 380/220. :-D
С една дума - имаш си ламаринена кутия с изолация. От нея трябва да направиш готварска печка. :?
moimoimoi - майстор
забравил си да споменеш че вероятно и ключове,терморегулатора и окабеляването трябва да се сменят понеже при 380 захранване протича по малък ток и сегашните няма да устискат
Leon - специалист
Как не прочете по рано темата ми, бре хидразинчо ... да пуснеш този пост ... та да не си играя да я правя таз печкавица, ами да си купя нова!!! :lol:

Взех че си купих преди четири години от магазина (още е там) на северозападния ъгъл на пресечката на "Стара планина" и "Александър Стамболийски" един реотан за 1 леф - 1 kW.

Без да знам, че не може да се сменя ... взех, че го смених! Квой нещо а?

Не знам с какви печки си работил, но на моята се смени подобно като на баба ми преди 40 лета!

И ... виж и ти акъла ... още работи!

Фурната загрява 10 градуса за минута ... т.е. 200 градуса ги "прави" за двайс минути. Е не е добре, ама пък и не е болка за умиране, докато приготвяш манджорето и тя загряла!

Печката за съжаление няма интернет и вентилаторът не те е прочел и затова не е спрял да работи.

п.п. Живееш на не повече от 5 минути пешком ... мое да дойдеш да се увериш! (Таз година виното ми не е много добро (че и малко количество), ама ... ще прокара къшея).

п.п.п. Моя е вината, че след като съм "отворил" темата не писах как съм си решил въпроса. И снимки дори бях правил, но нещо не мога да ги намеря.
при мен фурната и плота са отделно и на различни марки.Фурната си ми е на 220.Плота само се чудя как да направя да работи..
hidrazin - майстор
Leon написа:
Не знам с какви печки си работил, но на моята се смени подобно като на баба ми преди 40 лета!
п.п.п. Моя е вината, че след като съм "отворил" темата не писах как съм си решил въпроса. И снимки дори бях правил, но нещо не мога да ги намеря.
За п.п.п.-то член 6-ти - да си. Пък и винаги сме казвали - добре е след като си решиш проблема да споделиш как. Иначе се губи смисъла.
А за твоята печка - твърде вероятно наистина да е от преди 40 лета. Повечето плочи за тези печки отдавна се правят с лентов нагревател.
Само веднъж ми попадна такава със спирала и спиралата не беше в канал а долната част на спиралата беше "залепена" за плочата.
А самия канал, ако въобще можеше да се нарече канал, беше едва загатнат.
Та почти всички плотове без тоя единствения, си бяха направени с лентов съпротивителен проводник.
Ето такива. Там смяна няма. Освен ако не си доста голям ентусиаст.
Изображение
Leon - специалист
При мен стана по следния начин.
(Като гледам снимката, твоите май не са същите)

Купих реотани от 1000 и 2000 W.
Достраша ме да сложа 2000 и затова сложих 1000W.

Свалих стария реотан. Добре, че видях навреме че е закрепен със скоби подобни на тези от такер с които закрепят примерно LAN кабел. Извадих ги внимателно с отверка.

Новият реотан изпънах на дължина равна на стария.
Внимателно го навих по спиралата на основата.
Закрепих го със старите скоби.
Основата е нещо като "силно" пресован шамот.
Старите скоби ги "вкарах" в основата с ... пръст. Твърдостта е като на ... примерно фибран.

Връзката направих с порцеланова лустър (устър) клема.

Притеснението беше - няма ли да се извадят прикрепящите скоби и ще издържи ли връзката.
Затова правих проби преди да сложа капака около 2 часа.

Вече 4 години работи доволно. Ползвам котлона нормално или за първоначално завиране, след което местя тенджерата на другите (по слаби) за поддържане на готвенето. (това го прави най-често жена ми)

Компромисно решение е, ама вече не ми се вади пак печката. Пък и накрая ще купя нова и тази отива на село.

Три пъти съм я вадил и разглобявал и трите пъти се порязах, като единия път нагнои. :shock:

Ако толкова не си доволен от котлоните можеш да пробваш с този долу вляво например. Най добре е да си намериш реотан 1200 - 1500 W. Не им знам стандартите. Влязох в първия близък магазин.

п.п. Пък и ... котлоните ли са по-важни или ... фурната с вълчото мезе?

Leon - специалист
хидразине,

отчетох си грешката за това,че не писах как съм решил проблема!
( за което трябва да почерпя) :partyman:

Преди 40 лета правих котлона на баба ми. Печката е на десетина години.

Вече написах по-горе каква съм я свършил!

Тема ""Керамичен" котлон на 380 V ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: