• 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33
Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
boqnkov - специалист
А водооттичането? От едната страна добре, ами от другата? А иначе не знаех, че това "чело" се нарича фронтон. С два ската ще стане в стила на къщата (двускатна).
Tsilkov - майстор
Два улука с два водостока хванати от към фасадата (както на снимката на Вадим). На тези снимки можеш да видиш че това изглежда в пъти по добре от следващата снимка с улука и чупещия водосток лепнати отпред. Самите водостоци спокойно могат да се изливат на терена - площа на козирката е минимална.

Това е двускатен с фронтон (типично американски):
Изображение
boqnkov - специалист
Двускатно ми хареса най - много. Сега се чудя водооттичането дали да е отпред (което ще ме задължи да слагам декоративни колонки за да не са само улуци) или да е отзад до фасадата на къщата (но пък така ще влязат в конфликт със стълбите които искам да са до фасадата, както съм показал на ситуацията.

Още нещо... оставил съм едно керамично коминно тяло ВЪВ плочата в хола до стената, точно до него ще има друго, което ще си стъпва ВЪРХУ плочата (то ще е за вентилация на бани и тоалетни) така комина ще стане малко по - красив. Идеята ми е в началото да нямам камина и печка и комина да си го замажа в тавана (а тялото да речем да го напълня с монтажна пяна или нещо друго. В хола да не се разбира че има комин. (да няма зъб.) Един ден, ако реша да имам печка или камина. Поокъртвам само мазилката на тавана и се показва комина. Да обаче колегите ме наплашиха за конденз, ревизии, и че щяло да избие влага и мръсотия на тавана. Другото, което пък аз си мисля е да не вземе да падне този комин в хола, защото нищо не държи това тяло. Просто плочата е отлята около него. Трябва ли да вземам някакви мерки още сега? Направо си ме отказаха да имам комин.

Прикачен файл

za forum 4.jpg
boqnkov - специалист
Козирката реших да я оставя без улуци за сега. Водата от нея е от 1кв.м като 70% от него е покрита от покрива на къщата. Вече кова дъските на покрива. Взех импрегнатор Бохемит за да се намажат отгоре и от долу. Въобще целия дървен материал на покрива. За челните дъски взех лак на водна основа Сократес. За под керемидите взех дишаща мембрана.
ivouz - специалист
Виж моето творение, не претендирам че е идеално.

Прикачен файл

jfjhj.JPG

Прикачен файл

142.jpg
boqnkov - специалист
Колеги, идва ред и на керемидите. Има ли смисъл да слагам вентилиращи керемиди? От магазина ми казаха, че с тях е по - добре още повече, че покрива си е на двойна скара. Аз си мисля дали от тях няма да влизат насекоми и гадинки? Взех и снегозадържащи куки за два реда керемиди. По една на ред през три керемиди, като се застъпват шахматно. Взех и вентилиращи по 6 бр. на скат (12м било), но не е проблем да ги върна и да ми върнат парите. Брамак и Тондах казват, че трябва да има, а пък ето тук се споменава друга теория: Кое е вярното?

За подържане на здравословен климат в сградата, стабилност и дълготрайност на покривната конструкция, възможностите за кондензация на водни пари в подпокривното пространство трябва да бъдат сведени до минимум. Осигуряването на движение и обмен на въздух се осъществява на «принципа на комина». Ако въздухът в подпокривното пространство е по-топъл от външния въздух, там се създава подналягане, т.е. създава се подемна сила, която влияе пряко на въздушния поток. Колкото по-голяма е разликата между външната и вътрешната температура, толкова по-голямо е количеството на въздушния поток. Това е така наречената «ТЯГА». Големината на тягата зависи от:
- температурната разлика
- скоростта и посоката на вятъра
- дължината и наклона на ската

Изхождайки от тези прости принципи Покривна система Т.............м е разработена без използването на вентилиращи керемиди, разчитайки изцяло на доказания перфектен «ефект на комина» /Закон на Бернули/. Много фирми, производители на бетонови керемиди у нас препоръчват и в проектите си залагат, необосновано голямо количество вентилиращи керемиди. Независимо дали покривната система се изпълнява на сух или мокър монтаж, в нея задължително се полагат вентилиращи керемиди, при това с разход от порядъка на около средно по 10 бр/100 м2. Ние отчитаме това за голям недостатък , тъй като при сухия мотаж на билните капаци и наличието на висококачествени трислойни паропропускащи мембрани коминния ефект, който вентилира покрива, е доказано стабилен. Нещо повече: наличието на вентилиращи керемиди по ската на покрива влошава ефекта на тягата , т.е. вентилиращите керемиди влияят отрицателно на дишането на покрива.Смесването на различни по параметри /температура и влажност/ въздушни маси по дължината на ската, намалява големината на тягата, а това значи: влошава се въздухообмена в подпокривното пространтсво! Тук съществен принос към влошаване на тягата, ще изиграе и наличието на вятър, който влиза направо през вентилационните решетки разположени в челото на керемидите. Специалистите, които се занимават с проблемите на вентилирането на скатните покриви изрично препоръчват за покриви с наклон над 15° да се оставят вентилиращи отвори с височина от 10-15 мм. на нивото на стрехите, под първия ред керемиди. Въздушният поток е с посока от стряхата към билото, през което става изхвърлянето на водните пари, съдържащи се във въздушния поток. На тази база е разработена и системата на Т...........м, без използването на вентилиращи керемиди. Вентилиращи керемиди трябва да се предвиждат само при много сложна геометрия на подпокривното пространство, където се очаква затруднена естествена циркулация на въздуха. Допълнителните отвори трябва да достигнат не повече от 0,6% от общата площ. Както вече бе казано, прилагането на вентилиращи керемиди е технически неиздържано решение, а освен това и икономически нецелесъобразно. Излишното оскъпяване на покрива, изчислено по сега действащите цени, е в рамките на около 3% от стойността на покривната система.
ivouz - специалист
А защо тая малка плоча не я превърнеш в балкон и вместо прозорец над нея вратопрозорец.
Виждал съм и по малки тераси по кооперациите.
boqnkov - специалист
Защото на този етап не ми е необходима там. Горе е необитаемо. А и ще ми е допълнителен разход да я направя както трябва.
ivouz - специалист
Само предложих!
boqnkov - специалист
Само предложих!
Каза го все едно съм ти се сопнал... :-D
Благодарен съм на всеки за всяко едно мнение. :partyman:
Площадката пред входната врата има ли смисъл да я направя с едно стъпало по - надолу от плочата за да избегна евентуална вода от дъжд или сняг? :? Вратата ще се отваря навътре. Или си е по - добре площадката да е на нивото на плочата?
  • 1
  • 19
  • 20
  • 21
  • 22
  • 23
  • 33

Тема "Строителство на къща - стъпка по стъпка" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: