Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
Andri01 - майстор
Нещо не вързах-ти питаш нещо,отговарят ти и после обясняваш ,че не са те разбрали? Във форума хората дават отговори според знанията си и опита си. Дали на някой му харесва това,вече е негова грижа. Просто да не ги чете.
FM STEREO - специалист
DMN написа:
Колега FM STEREO, явно съм труден за разбиране, когато вложа ирония. Писна ми да чета мнения как свободно се дава акъл във форум, който много уважавам - мнения от сорта на:
как да използваме дърводелска стяга за да спрем водомера
как това ставало и с магнит
какво ще стане, ако взема нулата от съседа, а пък фазата от комшията - ще върти ли електромера
Такива мнения според мен веднага трябва да бъдат изтривани. Има много полезни теми, в които можем да си ги мерим...знанията!
Ако съм те засегнал извинявай не съм целял това,ти попита дали ще въртят ел.мерите ако включиш нагревател между две фази.Поздрави!
elenmet - специалист
В поста си по-горе jordanvass е разгледал случая на свързване на товар м/у две фази, за всяка от които има отделен монофазен електромер. В зависимост от характера на този товар (чисто активен, индуктивен или капацитивен), двата електромера ще измерят различни количества, дори на единия може да e ‘отрицателно’ (само че съвременните електронни електромери си го отчитат по модул, т.е. го прибавят към консумацията).

Само за информация, може и за триене.
Кражбата на ел.енергия е престъпно деяние и следователно наказуемо, но трудно се доказва. Енергото на практика никога не те обвинява в кражба, а констатира че си ползвал енергия, без да се измерва. И затова правят разни сметки и определят колко си използвал, а не е измерено, и си искат парите. Обаче в съда тези искове обикновено падат - практиката на съдилищата е пълна с оправдателни решения (примерно това). Като казах, че си искат парите – цената на изчислената, енергия, която се смята че е използвана без измерване, е по която „операторът на разпределителната мрежа закупува от обществения доставчик електрическа енергия за покриване на технологичните си разходи и дължимите мрежови цени” (цитат от нормативен документ). Мрежовите цени (за пренос, достъп и може би балансиране) са до 5ст/кВч. Цената на технологичния разход в момента е 3ст./кВч. Т.е. за ‘открадната’ енергия се заплаща около 8ст/кВч, а за измерена...?!
FM STEREO - специалист
Наказуемо е за българите,за ромите не,някъде да сте чули за осъден ром за кражба на ток,няма.
DMN - майстор
FM STEREO написа:
Ако съм те засегнал извинявай не съм целял това,ти попита дали ще въртят ел.мерите ако включиш нагревател между две фази.Поздрави!
Въпросът(не за фазите и нулите) беше принципен. Аз лично няма от какво да съм засегнат, така че не се чувствай длъжен да се извиняваш към мен, просто се възмущавам от публични съвети от сорта на - как да спрем водомера или да излъжем електромера. И автора на темата трябваше отначало да обясни какъв е точно случая за да няма съмнения.
Andri01 написа:
Нещо не вързах-ти питаш нещо,отговарят ти и после обясняваш ,че не са те разбрали?
Колега, че аз може да те попитам - как да си направя взривно вещество за бомба или откъде да си купя 10-тина "калашника", ако знаеш и на този въпрос ли би отговорил?
Andri01 - майстор
Нещо да забранява отговора? Аз ако не ти отговоря,друг ще го направи,нали? А вече ти дали ще си купиш автомат ,и ако го купиш / поне у нас е незаконно,но.../ как ще го използваш - това е само и единствено на твоята глава и отговорност! Друга е рябатата да задаваш умни въпроси,на които се заслужава да отговори човек,нали? :partyman:
DMN - майстор
Andri01 написа:
Нещо да забранява отговора?
Ами това нещо, което го забранява, ако досега не го придобил и възпитал човек, ще му е трудно и за напред да го направи. Нищо лично! Не се сърди ей :partyman:
Andri01 - майстор
Не бе ,не се сърдя,просто си говорим,нали? Ама оспамихме електричарската тема с автомати ...не електрически. ШЪ нЪ бий някой :axe: :?
DMN - майстор
Нищо, карай, от време на време трябва и някоя пушка да гръмне. По нашия край има(имало) обичай - когато се извежда булката да се гръмне с пушка, ако пушката обаче не гръмне(засече), значи булката не е девствена. То явно затова скоро време не съм чул някоя пушка да е гръмнала :-D
Извинявам се за спама, ама всякакъв спам е добре дошъл в тема за - как да откачим напреженовата намотка на електромера без да ни хванат :)
Andri01 - майстор
Е,айде сега-не била девствена!? Просто сегашните"пушки" стрелят по-рано...преди сватбата! :)

Тема "Какво се случва с отчитането при снабдява от два електромера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: