Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
DMN - майстор
:-D :-D :-D
jordanvass - майстор
DMN написа:
Колега, че аз може да те попитам - как да си направя взривно вещество за бомба или откъде да си купя 10-тина "калашника", ако знаеш и на този въпрос ли би отговорил?
Отбележи обаче "тънката" разлика, че въпросът ти "какво ще стане, ако свържем консуматора на двете фази" въобще не е еквивалентен на "откъде да си купя калашник", а по-скоро на "откъде да си купя воден пистолет". Защото какъвто и отговор да получеше на въпроса, казусът е безобиден и не води никого до кражба на ток. Точно толкова престъпно би било това деяние, колкото и да застреляш някого с водния пистолет. Виж бъркането вътре в електромера, откачването на мостове, проводници и т.н. вече е съвсем друга тема, но ти питаше за нещо съвсем безобидно, което въобще не може да е кражба на ток. Подобни въпроси и отговори имат по-скоро теоретичен характер и са в полза на науката, ако се разчовъркат и изяснят. Аз затова го и поставих същия въпрос по-горе, но на колегите явно не им е до теоретична електротехника, а и форумът е за майстори, не за теоретици. Затова мисля, че съвсем неоснователно направи забележка на колегата, който ти е отговорил.
fbr - майстор
jordanvass написа:
Аз затова го и поставих същия въпрос по-горе, но на колегите явно не им е до теоретична електротехника, а и форумът е за майстори, не за теоретици. Затова мисля, че съвсем неоснователно направи забележка на колегата, който ти е отговорил.

Въпроса Ви е за завършващи гимназия по електротехника, и едва ли са много хората тук, на които им е ясно, на кой комшия фазата му е напред, на кой назад, и това косинус фи дали е с индуктивен или капацитивен характер.
jordanvass - майстор
В никой форум няма казус или тема, която да е интересна, понятна и по силите на 100% от четящите. На когото е интересно - чете. На когото не е - прескача.
Що се отнася до това дали товарът е капацитивен или индуктивен - мислиш ли, че има някакво значение за решението на задачата? Или просто двата електромера ще си разменят показанията? Няма никакво знaчение кой точно комшия ще е прецаканият и кой на кяр. Важното е да се види, че единият уред ще показва повече, а другият - по-малко. И колко точно. А това дали товарът е RC или RL, не променя решението. Така мисля аз, нищо, че не съм завършил гимназия по електротехника. :wink:
Последна промяна от jordanvass на пет яну 16, 2015 4:08 pm, променено общо 1 път.
DMN - майстор
jordanvass написа:
Отбележи обаче "тънката" разлика, че въпросът ти "какво ще стане, ако свържем консуматора на двете фази" въобще не е еквивалентен на "откъде да си купя калашник", а по-скоро на "откъде да си купя воден пистолет". Защото какъвто и отговор да получеше на въпроса, казусът е безобиден и не води никого до кражба на ток. Точно толкова престъпно би било това деяние, колкото и да застреляш някого с водния пистолет. Виж бъркането вътре в електромера, откачването на мостове, проводници и т.н. вече е съвсем друга тема, но ти питаше за нещо съвсем безобидно, което въобще не може да е кражба на ток. Подобни въпроси и отговори имат по-скоро теоретичен характер и са в полза на науката, ако се разчовъркат и изяснят. Аз затова го и поставих същия въпрос по-горе, но на колегите явно не им е до теоретична електротехника, а и форумът е за майстори, не за теоретици. Затова мисля, че съвсем неоснователно направи забележка на колегата, който ти е отговорил.
jordanvass, а няма как да знаеш, че когато започнах да пиша първия си пост по темета, (провокиран от неясното условие и казуса на автора) и който пост като започнах да го пиша в един момент се спрях, замислих се и го изтрих. А изтрито беше(към автора) "може би следващия ти въпрос ще бъде - а кой електромер ще върти, ако се свържа на две фази". И докато го пишех това се усетих, че и аз не знам отговора и има някаква вероятност никой от тях да не върти, а това си е някаква предпоставка за злоупотреба(няма как да знам, че е безобиден казус, защото просто не знаех отговора), макар че бях силно заинтригуван и то от чисто техническа гледна точка, но въпреки това не посмях да го напиша. Малко след това ти постави същия въпрос, сякаш ми прочете мислите. Обаче не даде пълен отговор или някакво обяснение, което ме наведе на мисълта, че наистина това може да е някакъв начин за злоупотреба. Накрая като започнаха коментарите по интервенциите по електромера се подразних и затова написах поста си:
DMN написа:
Тъй, ясно че темата взе да отива към типичната българска черта - кражбата. Понеже аз също съм българин, трябва да бъда солидарен със сънародниците си.
Искам да попитам и аз нещо - ако ми хрумне и аз да крада като истински българин(в случая ток) - какво ще стане, ако моят апартамент е на една фаза, а съседния на друга и включа някакъв консуматор между двете фази - все ще намеря начин да измисля нагревател, които да удържи 380V. Ще въртят ли електромерите? Тъй като вече нулата не играе?
valentino76bs - майстор
DMN написа:
Тъй, ясно че темата взе да отива към типичната българска черта - кражбата. Понеже аз също съм българин, трябва да бъда солидарен със сънародниците си.
Искам да попитам и аз нещо - ако ми хрумне и аз да крада като истински българин(в случая ток)
Няма на такъв на който да не му е хрумвало айде айде....само да има начин да не те хванат,бах ги и рекетьорите енергиини вампири
jordanvass - майстор
DMN написа:
И докато го пишех това се усетих, че и аз не знам отговора...
Малко след това ти постави същия въпрос, сякаш ми прочете мислите. Обаче не даде пълен отговор или някакво обяснение...
Щом те интересува, ще ти кажа какво ще стане. Ще се опитам да не задълбавам много в детайли.
Истината е, че една и съща електроенергия ще бъде отчетена на две части - от всеки електромер. Ако товарът беше чисто активен, двата електромера биха отчели еднакво. Но не е - cos(fi)=0,9. И тука е тънкият момент. Защо ще отчетат различно двата електромера? Двете фази са отместени на 120 градуса. Това от една страна. От друга страна обаче токът протича разнопосочно за двете токови вериги на електромерите - в едната влиза, от другата излиза, тоест в едната ще е с обратен знак. Така токовете за двата електромера ще са на 180 градуса. Получава се една разлика от +- 30 градуса, като знакът зависи от взаимното разположение на двете фази - коя е първа и коя втора. Но така или иначе резултантният ъгъл по модул е 30 градуса. Към него трябва да прибавим (съответно извадим) ъгъла, който съответства на косинус фи на товара - 0,9. Той, изчислен с функцията аркускосинус е някъде около 25-26 градуса. Да приемем 25. Тоест за единия електромер дефазирането ще е 30-25=5 градуса, а за другия 30+25=55 градуса. И вече с тези ъгли изчисляваме резултантния косинус фи (съответно cos(5) и cos(55) ) за всеки електромер. Мощността за всеки електромер поотделно си я намираме по традиционната формула P=U.U.cos(fi)/R и умножаваме по времето. Малко дълго стана, ама...това е положението.
Едит: Само да добавя, че във формулата за мощността едното напрежение ще е 230, а другото 400V.
Последна промяна от jordanvass на пет яну 16, 2015 5:20 pm, променено общо 3 пъти.
DMN - майстор
valentino76bs написа:
DMN написа:
Искам да попитам и аз нещо - ако ми хрумне и аз да крада като истински българин(в случая ток)
Няма на такъв на който да не му е хрумвало айде айде....само да има начин да не те хванат,бах ги и рекетьорите енергиини вампири
Ама разбира се, трябва да се краде - почваме от тока, после водата, после дървата, бензина, плочките пред блока, лампата в мазата...
Крадииииии, нароооооде възродеееени...
Andri01 - майстор
[-X че после: :axe: . Виж обаче има една част от народа ни,на които е позволено/ то е просто традиция при тях,не се казва "кражба"/. Познай кои са-задачка за 1-ви клас :).
exvitermini - специалист
Еййй, автора та автора... Последната ми сметка (за м. Декември) е 47 лева ток... дали пък мисля как да крада?
Аз се радвам колко честни хора има тук, които никога нищо не са откраднали!

Тема "Какво се случва с отчитането при снабдява от два електромера" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: