• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Някой пробвал ли е да смеси пелети примерно люспа от слънчоглед и стандартни високо калорични?
За да стане себестоиноста усреднена ( да се занижи цената).
filmatoplo - майстор
Тествал съл люспа -по калорична беше от дървестни пелети купени за клас А :wink: само че по оставя повече пепел.
Идеята беше ако ги мешим с тези коите си ги ползваме стандартно ( Аз съм от Шумен и ползвам от Смядово Шуменско уж букови)
на които цената е 380 лв .
Та да си ги миксирам и на направя себестойността 230лв примерно и да избягам от налепите и мазнотията.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами меши ги де. Много хора си ги мешат и са доволни. Некои си мешат и женките :wink:
jabata - специалист
Докато напишеш, и чакаш отговори, вече да си ги смесил, и да си пробвал.
Аз лично не веднъж така съм горил пелети с ниско качество продадени ми за класА. Просто като попадна на такива ги складирам, взимам други. И ако нацеля хубави, ги смесвам и по този начин, даже не усещам че съм ги изгорил. Реално погледнато горелката сама по себе си, не я интересува какво гориш. Ако успееш да ги напъхаш, и въглища ще ти изгори. Проблема е, в шлаката, калоричността и т.н.
Едни познат пък така си прекара 2 тона слънчогледови пелети, взе си хубави български, смеси ги 1:1 и така си замина и слънчогледа.
filmatoplo - майстор
:wink: Покрай сухото -гори и суровото.
Горя само царевица смесена с пелети.
alex_serviz - специалист
Кой до каквото има достъп - това опитва да гори.
Миналата зима ми попадна едно чувалче житни отсевки ( жито, примесено с доста боклуци ). Пробвах да го горя самостоятелно - много трудно се запали, имаше непостоянен пламък с ниска интензивност и миришеше на изгорял хляб.
Към края на зимата взех две чувалчета фракция въглища до 1 см. Смесих половин чувалче със слънчогледовите пелети, които горя. Горяха горе-долу добре, но се появи отвратителния мирис на пушек от въглища ( който бях позабравил ), та остатъка от въглищната фракция подарих на един комшия, който все още е на въглища.
achmonek - специалист
Колеги, не знам как ще ме приемете, но според мен си е грях да горим селскостопански култури. Аз няма да се наема дори да са ми без пари. Има хора, които умират от глад а ние ще горим и царевица. Незнам. Така мисля, но не ви ангажирам с мнението ми.
alex_serviz - специалист
А "биодизела" от какво се прави? И в крайна сметка и той отлита през ауспусите на колите.
Самото ни преминаване от отопление с въглища към такова с пелети ( съпроводено с изразходването на доста финикийски знаци ), все допринася с нещичко за опазване на природата ни по-чиста. Житните отсевки бяха примесени освен с всякакви боклуци и с доста бучки пръст.
Нищо не пречи да се гори и царевица, която е тръгнала да мухлясва или не е годна за изхранване на животните. Вместо да се изхвърля.
  • 1
  • 2

Тема "пелети СМЕС" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: