• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
montoya - майстор
Някой беше споменал за кавитация по напред в темата.... При по мощна помпа на малка водна риза става екстра, обезвъздушаваш системата на спряна помпа, пускаш помпата отвиваш обезвъздушителя и го слагаш в джоба, вода не се показва докато не спреш помпата....
LazarGanev - "Велик майстор"
tokata123 написа:
Този сезон имам същия проблем. Решението за момента е автоматични обезвъздушители а за по нататък ще мисля за затворена система.
Автоматичен обезвъздушител на отворена система не е никакво решение, смяната на типа на системата от отворена на затворена става максимум за половин час
idunno - специалист
Не е така Лазарчо, трябва камината да може да издържа работно налягане 1,5 bar(производителят трябва да е определил възможностите на продукта си, за да не се издуе водната риза за един сезон),трябва комбиниран вентил по температура и налягане, UPS за помпата.Така че не става става за 20 минути. :)
idunno написа:
... трябва камината да може да издържа работно налягане 1,5 bar(производителят трябва да е определил възможностите на продукта си, за да не се издуе водната риза за един сезон),трябва комбиниран вентил по температура и налягане, UPS за помпата.Така че не става става за 20 минути. :)
Мисля,че не е задължително да се надува инсталацията до 1.5 bar . Преустройство към затворена система и 0.5 bar, например, би било достатъчно за да се решат проблеми с отворена система и ниско статично налягане.
Пресният и оскъден опит,който имам,сочи,че поне моята отоплителна инсталация работи и като отворена при статично налягане,което е около 0.3 bar.
Според мен,двата описани проблема,в темата,имат просто решение. Замяна на отворения със затворен разширителен съд със мембранен такъв,поради ниското статично налягане в конкретните инсталации. UPS сякаш е задължителен в случая ,без оглед отворена или затворена.
plamenogn - специалист
Трифон П.Трифонов написа:
idunno написа:
... трябва камината да може да издържа работно налягане 1,5 bar(производителят трябва да е определил възможностите на продукта си, за да не се издуе водната риза за един сезон),трябва комбиниран вентил по температура и налягане, UPS за помпата.Така че не става става за 20 минути. :)
Мисля,че не е задължително да се надува инсталацията до 1.5 bar . Преустройство към затворена система и 0.5 bar, например, би било достатъчно за да се решат проблеми с отворена система и ниско статично налягане.
Пресният и оскъден опит,който имам,сочи,че поне моята отоплителна инсталация работи и като отворена при статично налягане,което е около 0.3 bar.
Според мен,двата описани проблема,в темата,имат просто решение. Замяна на отворения със затворен разширителен съд със мембранен такъв,поради ниското статично налягане в конкретните инсталации. UPS сякаш е задължителен в случая ,без оглед отворена или затворена.
Мислите ли, това би оправило нещата? Колко би струвало това? Времето, което ще отнеме не е от значение.
Относно РС - мисля че уточнихме, че е поставен ок. :/
Щом системата е работила толкова години,значи ........................
Приемаме ,че съдът е на правилното място.
Системата ,обаче, спря. Защо спря?.....Какво променихме?
Спряла е да работи защото старата помпа не е изгоряла когато температурата е станала 60 градуса,а защото дърго време не е работила и е блокирала.Трябвало е просто, с отвертка ,да се развърти вала на помпата и след това да се пали печката. Пиша го това ,за да не купувате всяка година помпа.
След това купихте нова помпа и я монтирахте.Това е единствената промяна от работещата в миналото система и неработещата сега. Трябваше от тук да започнете. Колегите ,по напред,и аз ,за втори път,обръщам внимание да се провери дали помпата е монтирана правилно. На помпената част трябва да има посока на монтаж,стрелка.Както автомобилните гуми.
Затворен съд би подобрил положението,но може и да няма нужда от него щом преди нещата са били наред.
Проверете правилно ли сте монтирали помпата и пишете!
Какви са характеристиките на новата помпа - по-мощна ли е ?
plamenogn написа:

Помпата е Grundfos UPS2....
Аха, ясно, тази има напор 6м, а старата вероятно е била с 4 м напор. Намали я на по-ниска скорост и си готов (на старото положение).
geniya - специалист
LazarGanev написа:
Аха, ясно, тази има напор 6м, а старата вероятно е била с 4 м напор. Намали я на по-ниска скорост и си готов (на старото положение).
Трябваше да ни гледаш сеира 5страници, нали? :-D Тури по едно рамо овреме бе човек, човека седи на студено....
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
  • 16

Тема "Въздух в радиаторите, който не излиза" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: