Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
pif4o - специалист
Колеги в къщи ми се мотат 3-4 мултицета от най- евтините Китайски до един скъп немски, макар че тоя немския завалията си е на бая годинки и нещо понякога показва ъпсурдни неща. Това както и да е, ама от 4 мултицета и 4 те показват различно , примерно меря акумулатора на колата, единия показва 12,6, другия 12,2 третия 12,4 и така, не знам на кои да вярвам, дали има някъв начин да замеря нещо си в което да съм сигурен че дава точно 12 волта да кажем и да видя кви са отклоненията и кои от всички е най- верен. Търся начин за сверка на отклонението казано на кратко, ама нали съм многословен изписах сума приказки :)
thinkpad - майстор
pif4o написа:
Търся начин за сверка на отклонението казано на кратко, ама нали съм многословен изписах сума приказки
Не се ли калибрират в метрологията? Между другото, уредите имат гаранция за точност до 1 година след калибрирането в завода, та е задължение на купувача да се калибрират на определени интервали от време. Такива калибрирания не се извършват само за една стойност, ами верността се проверява по цялата скала. В домашни условия не съм уверен, че може да стане това. Трябва ти оборудване, което вече е калибрирано. Иначе мериш неизвестно колко напрежение с неизвестно колко точен уред. Просто много неизвестни станаха.
fox_vt - майстор
То ако всеки си носеше китаеца за пет лева за калибриране там в метрологията пари щяха да направят.Намираш някой познат със по хубав уред и сравняваш по него, или намираш още няколко такива мултицета като твоите и вземаш средна стойност от всички.
abcdefghijklmnopqrstuvwxz - майстор
Може да мернеш 5-те волта от компа. Или 12-те ако ти се занимава.
Или пък някоя техника с интегрален стабилизатор 7812, 7815 примерно.
Не казвам че това са еталоните за точност, но до десетата да речем.
pif4o - специалист
Виж тва за 5 те волта на компа е идея :) Благодаря колега, варианта с доказан профи уред на някои познат също е опция та ще видим кои колко лъже и на кои да вярвам. :) Благодарско още веднъж :)
thinkpad - майстор
pif4o написа:
Виж тва за 5 те волта на компа е идея
Te 5-те волта могат да играят +/- 5%... А може и повече при калпаво захранване и няма гаранция за точност...
shadow__01 - майстор
pif4o написа:
Виж тва за 5 те волта на компа е идея....
Всъщност не е добра идея. 5-те волта на ATX захранване доста често варират между 4,90V и 5,20V.
А грешка от 0,10V е недопустима при напрежение от порядъка на 5V. Особено на скъп уред.
Да попитам аз колко струва една прецизна настройка на уред в БАН или където там ги правят по еталон за точно напрежение, съпротивление и ток?
Junak - майстор
thinkpad написа:
pif4o написа:
Търся начин за сверка на отклонението казано на кратко, ама нали съм многословен изписах сума приказки
Не се ли калибрират в метрологията? Между другото, уредите имат гаранция за точност до 1 година след калибрирането в завода, та е задължение на купувача да се калибрират на определени интервали от време. Такива калибрирания не се извършват само за една стойност, ами верността се проверява по цялата скала. В домашни условия не съм уверен, че може да стане това. Трябва ти оборудване, което вече е калибрирано. Иначе мериш неизвестно колко напрежение с неизвестно колко точен уред. Просто много неизвестни станаха.
Много умно. Имаш ли представа колко струва калибрирането на един уред? Иначе боядисваш колата за 10 лева. :)
И да те просветя. Евтините китайски отказват да ги калибрират. И от старите - само определени марки и модели. :)
Junak - майстор
shadow__01 написа:
pif4o написа:
Виж тва за 5 те волта на компа е идея....
Всъщност не е добра идея. 5-те волта на ATX захранване доста често варират между 4,90V и 5,20V.
А грешка от 0,10V е недопустима при напрежение от порядъка на 5V. Особено на скъп уред.
Да попитам аз колко струва една прецизна настройка на уред в БАН или където там ги правят по еталон за точно напрежение, съпротивление и ток?
Има програми, които показват много точно напреженията на захранването. Може да си качи някоя и да гледа :)
thinkpad - майстор
Junak написа:
Има програми, които показват много точно напреженията на захранването. Може да си качи някоя и да гледа
Няма програми, на които да можеш да разчиташ за напрежения. Показват често абсурдни стойности. Защото информацията от сензорите трябва да се интерпретира от програмата. :) Виждал съм програма, която на 12 волта линия на захранване показва стойност от 8V. Сам си прави сметката дали при 8V може да функционира нормално компютъра.

Тема "Въпрос за мултицет-сверка на показанията." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: