• 1
  • 2
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
pipilica - майстор
Кое е по-добре да сложа едно коляно на 90 гр. или две на 45 гр. следва дълга линия и искам да намаля съпротивлението, става въпрос за 32мм.. Или да сложа 40мм. тръби и пак по две на 45гр.
Общо са 7 колена на едната и 7 на другата тръба.
idunno - специалист
E, стига де, следващата тема каква ще е- Как да залепя изолацията на тръбите?
Колената, крановете, намалителите и т.н. спадат към т.нар. местни съпротивления(minor losses, добре са го казали хората).Така че по- добре едно коляно от 90 градуса отколкото две по 45.Ако те интересува в детайл има една формула с едни цета коефициенти...можеш да се забавляваш с тях ,ако няма какво друго да правиш.Ако искаш може и по- научному, ама ...айде нема нужда.
Чираче - майстор
Това малко ми обърка понятията по хидравлика. Как ще е за предпочитане едно коляно 90 градуса пред две по 45? Аз бих предпочел даже 3 колена по 30 градуса пред едно от 90. Или направо огъната тръба с по-голям радиус, ако позволява ситуацията.
pipilica - майстор
Ся не става въпрос за забавление, работа има доста, знам че за въздуховод е доста по-малко съпротивлението на две по 45 отколкото на едно на 90 и за това питам ако някой знае да каже.
За изолацията няма да отварям тема споко, на дългите я нанизвам предварително само на късите парчета я цепя и после я мотам с широко тиксо.

А ето това искам да знам. Няма проблем с местото, ако взема компенсаторна навивка и я нарежа и с муфи към тръбите май ще е екстра а?
krasi92 - майстор
Не се мотае а се лепи с лепило или двойнозалепваща лента и става естетически красиво.
pipilica - майстор
Сигурно е така, но важното е да върши работа и да е сравнително евтино, красотата и естетиката са некви екстри дето не са много важни.
galin56 - специалист
Естествено, че две по 45гр. имат по-малко съпротивление. Но пък и ти не я наливаш водата в тръбата от другата страна с канчето. При това налягане, което го има в водопреносната мрежа няма никакво значение дали ще ползваш 90 или 45гр коляно. Така, че по-добре си сложи 90гр. коляно и не го мисли толкова. То по тая логика аз в банята ми на 2-3 метра разгъвка на тръбите сложих сигурно 7-8 колена и трябва едвам да цъцре. Ама естествено няма такъв проблем.
pipilica - майстор
Системата е за парно и затова е цялата галимация, не искам да товаря помпата излишно да може да върти повечко вода.
kozl - майстор
Въпросът е интересен, тъй като снадките също са съпротивление - нарушена гладкост на тръбата. При поцинкованите колена все още се намират колена с по-плавна крива, т.е. по-голям радиус. И купувам аз такива за ел.нужди, а продавача ми обяснява как тези никой не ги търси, защото "изправят" чупките и не могат да се скрият в мазилката.
idunno - специалист
Предлагам на всички да се запознаят с понятието "местно съпротивление" преди да пишат кое и колко е по-добре.
  • 1
  • 2

Тема "Един въпрос за ППР колена" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: