Всичко за дърводелството
radius - майстор
Имам мерак да си довършвам сам оградата и външните парапети.
Материала ще е черен бор (по-смолист и според мен по-устойчив за навън). Ще бъде обработен – импрегниран и/или лак на водна основа.

Парапета ще е нещо като на картинката. За него ме вълнува дали ще има склонност да провисне при така дадените разстояния и дебелини на материала. Конструкцията съм я мислил така, че да не е нужно фрезоване за направа на сглобки, а да стане всичко с винтове.
Прикачен файл:
terasa spalnq r-ri.jpg
Оградата е с 2 реда дъски, за да си огигуря видимост само в определени посоки. Чуденето ми там е за хоризонталните метални профили за които се ловят дъските. Иска ми се да мина с 2 такива, което означава че ще са през метър. Всичко съм означил на картинката. Дали ще се изметнат дъските при това разстояние?
Прикачен файл:
ograda r-ri1.jpg
И друго питане е при 10см ширина с 1 или 2 винта да ги хващам към всяка метална хоризонтала. Ще ползвам самопробивни, а не с коларски болтове. Дъските са 500+, така че всяко опростяване е от значение.
EDI - майстор
От долната страна гледам конструкцията е с две хоризонтални дъски и между тях вертикалните дъски.Ако ги направиш 1700 може и да провиснат ми се струва.Увеличи размера на ребрата отдолу да речем на 80-100 ширина, ако правиш 1700 дължина.До към 1300 вероятно няма да провиснат, но не вярвам някой да може да каже категорично.Но то провисването зависи и от материала, не само от теглото, защото може да се изметнат, ако са влажни.Ще ти трябва добре изсушен материал.С два хоризонтални профила ще стане по размерите, които си дал.Пак може да се изметнат горе и долу, дървото си е жив материал, не очаквай геометрията да остане идеална в годините.При 100 мм ширина на дъската 2 винта задължително, иначе се измята.Ако един винт е в средата, повечето дъски ще станат като лодка с времето.
Алексов - напреднал
[quote="radius"]Имам мерак да си довършвам сам оградата и външните парапети.
Материала ще е черен бор (по-смолист и според мен по-устойчив за навън). Ще бъде обработен – импрегниран и/или лак на водна основа.

В голяма заблуда си относно устойчивостта на черния бор. От всички иглолистни растящи по нашите географски ширини той е може би най-податлив на измятане и гниене въпреки смолистостта, което го прави и доста тежък. Затова и цената му е най-ниска.
radius - майстор
Че е тежък и аз го установих това лято. За другото не мога да споря. Ще проверя от извора с какви иглолистни видове разполагаме, и ще пиша за съвет.

Еди, 1,70 има само на едно място, иначе е 1.30-1.35. Отначало долните хоризонтални ги бях пуснал по 8см високи, но за да е по-ефирно, ги намалих. Ще помисля по въпроса, все пак и горната част държи, а и както е Т-образна си мисля, че ще има добра устойчивост. Въпроса е отворен.

Тема "Външни парапети и ограда" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: