От мобилни телефони до цифрови камери
pansim - майстор
Здравейте
Имам следния казус :)
Необходимо е поставяне на втори по-малък акумулатор в автомобил с цел получаване на 24 волта.
Показано е на картинката как са свързани. Въпроса е - как да се зарежда акумулатор номер 2 от щатния за колата акумулатор номер едно?
Поставяне на повишаващ преобразувател е невъзможно по ред технически причини.

Прикачен файл

Въпрос.GIF
Въпрос.GIF (3.15 KиБ) Видяна 2857 пъти
DundyTheCroc - майстор
Няма ли да е по-лесно да се сложи DC/DC инвертор 12/24 волта, колко ток ще се черпи на 24 волта?
Andri01 - майстор
С превключвател-при зареждане ги вързваш в паралел,а иначе-при работа последователно!
pansim - майстор
Ако ми намериш DC/DC 12 към 24 на 15-17А тогава - да :lol:

Трябва по време на работа на автомобила да се зарежда и втория акумулатор с около 1 -1.5А
Кратковремения товар е около 15А.
jorkataG - специалист
При така показаната схема на последователно свързване на две батерии на 12 В за да се получи 24 В е трудно да се зареждат двата с по 12 В поотделно. Да не кажа че е невъзможно.
МОЖЕ БИ ако се прекарат през превключвател който да ги прави вързани последователно а преди този превключвател да се включат кабели от алтернатора НО ти трябва и друг алтернатор щото стандартния може и да не издържи на натоварването.
pansim - майстор
Трябва галванично развързан DC/DC ама все си мислех, че някой ще даде готов отговор
Не ми се иска да откривам топлата вода...
MamaMy - майстор
Генератор за 24 волта би свършил работа.
pansim - майстор
MamaMy написа:
Генератор за 24 волта би свършил работа.
Не схващам идеята...
Всъщност едно работещо решение вече имам - конвертор от 12 на 230 волта и след него импулсно зарядно за 12 волтов акумулатор изпълнено с TOP 256
Леко тъпо решение но ...с подръчни материали.
MamaMy - майстор
Добавяш допълнителен генератор (алтернатор) възбуден на 24 волта спрямо маса и зареждаш през основния акумулатор. По-просто и надеждно от това няма.
Това което искаш ти с ДЦ-ДЦ преобразовател не е невъзможно, но е леко неприятно решение. Преобразователят трябва да е развързан и спокойно може да е 12-12 като просто сменя поляритета на първия акумулатор.

http://noel.feld.cvut.cz/hw/ns/LM1575.pdf виж стр.14 , фиг.10
pansim - майстор
Да трябва да е развързан галванично, а това което си посочил не е. Освен това макс. ток е 0.35А
Та друго решение трябва.

Тема "Въпрос за зареждане на акумулатор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: