Най - вълнуващия въпрос зимно време.
nikolovvd
- майстор
37 мнения в "Въпрос относно изграждане на парно само с нагреватели на ток"
2v6
- майстор
fox_vt написа:Човека има три радиатора и три нагревателя,топлината където иска да си ходи,едната ще отиде в другата стая но пък от там ще дойде нейната топлина.Това е многоточково вливане,с по прости думи,на енергия-все едно три акумулатора и три крушки свързани в паралел-напрежението винаги ще е еднакво навсякъде.Да, защото топлината ще ходи където иска, а не където трябва, няма да може да регулира температурата в отделната стая с нейния термостат - която стая изстине първа, нейния нагревател ще грее най-много другите стаи, които пък от своя страна са вече топли, с изключени нагреватели и студената стая ще става все по-студена ...
И все пак имам забележка към реализацията на системата-по ефективно щеше да е да се ползва само радиатора със нагревателя в него на принципа на масления електрически радиатор-без да е нужно да се свързва с тръби с другите и без нужда от помпа.Сега от тръбите се губи енергия която иначе щеше да бъде използваема,но ако тръбите ги няма ще е без значение дали ще бъдат тези радиатори или обикновени конвектори.
А човека иска да прави цилкулация заради лирата в банята - как предлагаш да я грее без нагревател и циркулация?
fox_vt
- майстор
На теория може и да стане такъв сценарий но на практика не се знае.Ако едната стая изстине и се включи нейния нагревател,топла вода ще тръгне и към другите но има едно голямо НО.Това не е проточен бойлер и от тази мощност на нагревателите мога да кажа на 80% че те рядко ще изключват.Няма как нагревател 1800 вата да поддържа други два радиатора през тръбно трасе и лира без другите нагреватели да се включат.Цялата система ще бъде с почти еднаква температура на водата,и ако се включи след пауза само един нагревател той ще добави липсващата топлина към системата-и това ще стане бавно.Ако не успее да я добави ще се включи следващия и по следващия ако се наложи.Един вид автомодулация.И точно затова би следвало да се монтират най мощните нагреватели които се продават а относно ограничаването те сами ще се ограничат,защото повече енергия лесно се регулира а недостатъчната си е недостатъчна.
2v6
- майстор
fox_vt написа:...Това не е проточен бойлер и от тази мощност на нагревателите мога да кажа на 80% че те рядко ще изключват...Общата мощност на тези нагреватели е 1200+1200+1800= 4.2 kW.
Според теб колко време в денонощието ще е необходимо да работят за да греят този апартамент (85 м2)?
confusion, колко средно на ден kWh ти отчита електромера?
confusion
- напреднал
Идея си нямам колко енергия хабя дневно, даже не искам да го следя. Факт е че нагревателите са достатъчно мощни, че като увелича даден нагревател се усеща загряване/затопляне на стаята спрямо другите ... да водата се върти, но въпреки това заграването на локалния радиатор се усеща ... не знам как точно става това, но е факт. Т.е. дори и това, че са в обща затвоерена система с помпа и т.н. като увелича терморегулатора в някоя от стаите същия радиатор почва да грее / топлоотдава повече отколкото другите 2 - малко, но се усеща, явно загубите по тръбите оказват влияние. Ще видим месечната сметка коко ще е. Една от последните беше 200лв. в студените дни, така че ако е толкова или по-малко ще съм доволен с това, което сътворих, макар и против повечето принцип принципи, практики и мненията на колегите от форума
.

kozl
- майстор
От опит с нагреватели в лирите на баните оценявам - правилно не си сложил нагревател в лирата. Там нагревателя е вертикален и най- уязвим към обезводняване и работа на сухо, а това е пагубно поне за тези нагреватели, които ползвахме на хотелите.
Отворената система е мярка за сигурност при повреда на терморегулатора и образуване на пара в големи количества. При подобен случай по-безопасно е отвора да е в близост до нагревателя. Какво може да се случи и колко ще се повиши налягането в аварийна ситуация само може да се гадае. Все пак има едни "велики" телевизонни експериментатори, които опитваха да взривяват бойлери. Интересно защо малките по обем бойлери се пукаха без ефект на бомба.
Нагревателите създават шум като на предзавираща вода. Дано като има течение да го няма шума. И в заключение не ми е ясно как може да поддържаш желана температура в стаите. Какво ще я регулира и къде?
А някой беше писал за загуба в тръбите. според мен щом са в замазката загуба няма - стават за подово отопление и даже много ме кефят тръбите до радиаторите у нас като загреят пода там където минават.
А да за обезвъздушаването. тъй като предполагам всеки нагревател е източник на пара какво се случва с тази пара в затворената инсталация. На лирите в хотелите водата се изпаряваше през отвора на върха и се налага да се долива. При теб може да се натрупа във високите точки на радиаторите и да се налага често обезвъздушаване, ако не си с автоматични обезвъздушители.
И още нещо или не си писал или з не съм прочел, но от колекторната кутия лъчиста ли ти е схемата на тръбите към радиаторите?
Отворената система е мярка за сигурност при повреда на терморегулатора и образуване на пара в големи количества. При подобен случай по-безопасно е отвора да е в близост до нагревателя. Какво може да се случи и колко ще се повиши налягането в аварийна ситуация само може да се гадае. Все пак има едни "велики" телевизонни експериментатори, които опитваха да взривяват бойлери. Интересно защо малките по обем бойлери се пукаха без ефект на бомба.

Нагревателите създават шум като на предзавираща вода. Дано като има течение да го няма шума. И в заключение не ми е ясно как може да поддържаш желана температура в стаите. Какво ще я регулира и къде?
А някой беше писал за загуба в тръбите. според мен щом са в замазката загуба няма - стават за подово отопление и даже много ме кефят тръбите до радиаторите у нас като загреят пода там където минават.
А да за обезвъздушаването. тъй като предполагам всеки нагревател е източник на пара какво се случва с тази пара в затворената инсталация. На лирите в хотелите водата се изпаряваше през отвора на върха и се налага да се долива. При теб може да се натрупа във високите точки на радиаторите и да се налага често обезвъздушаване, ако не си с автоматични обезвъздушители.
И още нещо или не си писал или з не съм прочел, но от колекторната кутия лъчиста ли ти е схемата на тръбите към радиаторите?
confusion
- напреднал
Радиаторите са свързани към колектори в колекторната кутия, т.е. за всеки радиаотор си има тръби, които тръгват от колекторите към съответната стая.
Защо мислиш, че нагревателите ще изпряват водата - това ще стане при много висока температура, която едва ли ще я стигна някога. В момента на термометъра показва около 40 градуса, като се има в предвид, че той е във високата точка и не е на "пътя" на водата, предполагам, че самата вода е на около 50 градуса. При 60-65 градуса нагревателя изключва - има някаква защита. Отделно си има терморегулатор (върток), който изключва по температура на въздуха (не на водата), което позволява регулиране на всяка стая поотделно, въпреки че водата се върти заедно. Явно топлоотдаването на радиатора е достатъчно бързо, че да се получава следното - като увелича въртока на малката стая нейния радиатор става чувствително по-топъл от другите.
Не знам колеги, системата е с малко смахнат дизайн, но за тези 4-5 дни ми върши перфектна работа. Ще видим като стане по-студено вън дали ще смогва.
Защо мислиш, че нагревателите ще изпряват водата - това ще стане при много висока температура, която едва ли ще я стигна някога. В момента на термометъра показва около 40 градуса, като се има в предвид, че той е във високата точка и не е на "пътя" на водата, предполагам, че самата вода е на около 50 градуса. При 60-65 градуса нагревателя изключва - има някаква защита. Отделно си има терморегулатор (върток), който изключва по температура на въздуха (не на водата), което позволява регулиране на всяка стая поотделно, въпреки че водата се върти заедно. Явно топлоотдаването на радиатора е достатъчно бързо, че да се получава следното - като увелича въртока на малката стая нейния радиатор става чувствително по-топъл от другите.
Не знам колеги, системата е с малко смахнат дизайн, но за тези 4-5 дни ми върши перфектна работа. Ще видим като стане по-студено вън дали ще смогва.
Тема "Въпрос относно изграждане на парно само с нагреватели на ток" | Включи се в дискусията:
Сподели форума:
Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:
Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook:
Имаш нужда от подходящ професионалист за дома?
- Преустройство, ремонт и реновиране
- ↳ Вашите ремонти
- ↳ Кухня
- ↳ Баня
- ↳ Дневна
- ↳ Спалня
- ↳ Детска
- ↳ Градина
- ↳ Коридор
- ↳ Тераса и балкон
- Направи сам
- ↳ Направи сам
- ↳ Ремонтирай сам
- ↳ Къде е по-евтино?
- ↳ Дърводелство
- ↳ Ел. инструменти
- ↳ Металообработване
- ↳ Конкурс "Направи сам 2012"
- Строителство
- ↳ Всичко за вилата
- ↳ Къщи
- ↳ Саниране
- ↳ Хидроизолация
- ↳ Пасивни и нискоенергийни сгради
- Сухо строителство
- ↳ Окачени тавани
- ↳ Преградни стени и предстенни обшивки
- ↳ Сухи и повдигнати подове
- ↳ Декоративни елементи - колони, трегери, сводове и др.
- ↳ Всичко за гипскартона и гипсфазера
- Въпроси и Отговори
- ↳ Полезни съвети
- ↳ Автомобили
- ↳ Партньори
- ↳ Боядисване и Декориране
- ↳ Вентилация, климатици и термопомпи
- ↳ Водоснабдяване и канализация.
- ↳ Всичко за ремонта
- ↳ Електротехника
- ↳ Отопление
- ↳ Газификация
- ↳ Електроника и Схеми
- ↳ Газобетон
- ↳ От всичко по малко
- ↳ Компютри и периферия
- ↳ Уеб дизайн, PHP, MySQL, JavaScript, HTML..
- ↳ Мобилни устройства, GSM-и
- ↳ Нека се запознаем
- ↳ Recycle Bin
- Статии
- ↳ Практични решения
- ↳ Качване на снимки
- ↳ Какви статии искате?
- ↳ Готварство, туршии и зимнина
- ↳ Отмора и шеги
- ↳ От нищо нещо
- ↳ Не е за вярване
- ↳ Литература