• 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 136
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
Стиви - специалист
playdeni написа:
То през зимата-котела ще помога въпроса е през лятото да не претоплим инсталацията.

С това трябваше да почнеш.
Не случайно ти препоръчваха плоски колектори, но... ти си решаваш в крайна сметка.
Хората се стараят да ти помогнат, а ти мислиш, че се заяждат с тебе без да се вслушаш в аргументите им.
За да получиш по-конкретни съвети, трябва да споделиш и дневната консумация и режима на ползване. Ако се ползва и през деня, може и 40 тръби да не стигат. Ако има големи периоди без консумация, са необходими по-малко тръби. Зависи и каква максимална температура искаш да постигнеш. Топлинни загуби по тръбния път? Възможност за регулиране наклона и ориентацията на колекторите?
Универсални решения и отговори НЯМА!
k88 - специалист
Колеги какво бихте казали за този вакуумно-тръбен колектор ?
Бойлера ми е 200л с 2 серпентини.Системата ми вклучка котел на пелети и колектори от които ще черпя вода лятото а зимата ще загрявам с котела.Колектора е с 18 тръби знам,че трябва да е 20 но няма да стоя постонно на топлата вода,а и такмо нама да прегрява лятото.Като цена е доста удачно,или да си сложа полоски колектори но те ще излязат като цена повече от този вакуумно тръбен.Ако може и линкове с кокретни соларни панели и цени за 200 л бойлер.Дайте мнение и вие моля. :?

http://www.sunpower-bg.com/%D0%B2%D0%B0 ... 58-1800-18
kalin72 - майстор
Ми кво да кажем :) Стават, предполагам, дават ги за 150 литров бойлер на 100 градуса. Ама за 800те лева, дето ще дадеш за тях, взимаш 2 такива:
http://shop.amigobg.com/product/899/pro ... ezinc.html
плюс това ти остават пари за помпа, тръби и рамка, и си в играта с дрейн бек системка :)
k88 - специалист
Хареса ми предложението ти и ти благодаря за линка.Моля дайте ми и савет за помпения възел в този случай ще ми трябва ли?Предложиха ми за 300 лв на грунфос и за 360 лв на нз каква фирма ако имате по добри оферти кажете моля :)
kalin72 - майстор
Ако ще правиш дрейн бек система, няма нужда от помпен възел, една 25/6 помпа върши работа. Прочети малко повече за този вид система, предимства и недостатъци, сам може да си я направиш, стига да не си вързан в ръцете :)
Има и една друга тема тук, ама я потърси, drain back напиши в търсачката.
kuuuuuul - майстор
Явно положението е без надеждно,при толкова много изписано по темата народа продължава да се информира само от рекламни брошури,какви помпени групи бе човек за 200л бойлер :-D достатъчна ти е една втора употреба от продавалника за 50лв или нова за 120лв.Пак почвам да се повтарям. :-D
k88 - специалист
kalin72 написа:
Ако ще правиш дрейн бек система, няма нужда от помпен възел, една 25/6 помпа върши работа. Прочети малко повече за този вид система, предимства и недостатъци, сам може да си я направиш, стига да не си вързан в ръцете :)
Има и една друга тема тук, ама я потърси, drain back напиши в търсачката.
Четох,че за дрейн бек системата пътят от солара до бойлера не трябва да е над 11 метра а моят е кам 20 м, това проблем ли ще е ?
mir4oto - специалист
Никакъв, стига помпата да успява да се справя.
Andri01 - майстор
За самоизточването,при спиране на помпата трябва да имаш лек наклон на СК и тръбите.
k88 - специалист
Разширителен съд 8 литра ще ми свърши ли работа и колко трябва да е голям той?
Ако може пак някои линк да не тарся моля.Мисля да го монтирам в каратавана на 3-4 метра от колектора това няма да е проблем нали?
  • 1
  • 24
  • 25
  • 26
  • 27
  • 28
  • 136

Тема "Помощ при избор на вид слънчев колектор ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: