Най - вълнуващия въпрос зимно време.
hulkbg - помощник
Здравейте,

През предстоящото лято ще се заема да изграждам локално парно на втори етаж от двуетажна къща с котел на твърдо гориво в мазето. Засега етажа няма топлоизолация, но в близките една две години се предвиждам да се направи външна. Външните стени са 30см зидария плюс мазилка. Засега съм стигнал до следните изчисления и разпределение.
Прикачен файл:
izch.jpg
izch.jpg (50.85 KиБ) Видяна 9088 пъти
Прикачен файл:
Parno.jpg
Радиаторите няма да са под прозорците за да си спестя доста къртене, единствено в спалнята ще е под прозореца, но там съм правил ремонт и заложих чакащи тръби.
Имам следните въпроси:
1. Котел - Според моите изчисления (незнам дали са верни) котела трябва да е максимум 18kW, предвиждам горивото да са дърва. Избрал съм котел Bisolid saver w 25 kW. Притеснява ме по-голямата мощност от необходимото, но това е най-малкия котел на дърва от бункерен тип. Очаквам коментари и предложения.
2. Тръби – От котела до колектора предвиждам стабилизирани ППР ф32, като трасето ще се 12м, като 4м ще е вертикален участък. Правилен ли ми е избора на тръби и най-вече диаметъра?
3. Разширителен съд – Системата ще затворена с 25л РС. Малък или голям ще се този РС?
4. Помпа – Каква помпа?

Благодаря предварително.
tretre - специалист
Понеже има доста хора питащи на този принцип, ще попитам и аз нещо.
Колко струва проект за съответната схема радиатори котел и т.н.
А теб ще те посъветвам да къртиш и да сложиш радиаторите под прозореца!
hulkbg - помощник
Не е въпроса колко струва проекта понеже почти всяка фирма, която изпълнява инсталации предлага безплатен проект. Въпроса е да се подготвя за да не ме излъжат, понеже най-вероятно ще потърся за изпълнение някоя такава фирма и неискам да ми кажат ето този 35kW котел ще ти свърши работа понеже го имат на склад и трябва да го пробутат на някой. Нали затова е форума за да си помагаме или греша.

Относно изготвянето на проекти: Работя и съм работил в едни от най-големите фирми за ел. инсталации в Бългатия като проектант на ел.инсталации и изготвям официални проекти за пред различните институции (община, пожарна и т.н) и много пъти шефа ми казва включи в проекта това или онова понеже го има наличност в склада макар, че може да се направи с по-евтини материали и пак да отговаря на различните наредби, стандарти и правилници.

Кажете поне дали са ми верни изчисленията за необходимата мощност.
LazarGanev - "Велик майстор"
Ами презастраховал си се с радиатори, но то зависи и какъв котел ще избереш, как ще се ползват помещенията и от други фактори
hulkbg - помощник
Да презастраховах се. Доста се колебаех дали да бъдат 600/1000 или 600/1200 и в крайна сметка реших да са вторите понеже обичаме да ни е малко по-топло зимата пък и ако е топло може да се намалят.
lov - майстор
Аз като препатил да се изкажа. Та кога почнах моето смятах гледах по таблици и на края ги взех всичките еднакви щото така ми припаднаха като цена а и мястото позволяваше монтажа на по големи.Пък и всичко беше на юрош да стане колкото се може по бързо. Те тогава не знаех че тази мощност се дава при температура на топлоносителя 80 градуса. А сега карам каминката на около 50 и постоянно се карам с жената че ми е горещо и да не слага повече.
Та на най големите помещения са с по 1.5кВ в повече ама сега не съжалявам ни най малко. Един колега който се занимаваше с това, а и това му беше професията викаше ''То голям чувал хваща много и малко''. Бях се подплашил малко с конденза и катраните в котела и мислех да му слагам трипътен вентил ама си останах с намеренията. Един два пъти в месеца го нагрея до максимум да окапе всичко и те така близо 15 години.
А то на нас електричарите ние в кръвта да се презапасяваме :-D
Christo - майстор
Още едно мнение от електричар :) :Добре е радиаторите да са под прозорците. Може ида не са там, но трябва прозорците да са ти с качествена дограма-троен стъклопакет и т.н. Лично аз не бих заложил на пластмасови тръби от котела до кутията, а на медни. Радиаторите нека да са преоразмерени. Ще можеш да караш парното на по-ниска температура, което ще е добре за системата. Ако предвиждаш да караш котела на дърва, предвидете буфер поне 800-1000 литра. Разширителният съд се смята от обема вода в цялата система по коефициента на обемно разширение на водата по делта те( примерно 80-10= 70). Ако имаш пари, направи си парното безкомпромисно: вентили, помпи(3бр) и т.н. Виж схемите на този сайт: http://www.atmos.eu/english/instalace-k ... e-zapojeni . Имам парно от над 20 години. Първото беше много елементарно, само котел, радиатори, тръби и един термометър. Сегашното е мисля безкомпромисно. Всяка липса на нещо в инсталацията води до две неща: хамалуване и висене пред котела. Като си помисля колко съм висял пред стария си котел да го ръчкам от тук от там и да го чистя, ако бях употребил времето в правене на проекти, бая пари да съм изкарал. Евтиното парно накрая златно излиза.... Поздрави и успех!
lov - майстор
Тъй като си във фаза проектиране пропуснах някои неща.Това за радиаторите под прозорците си е направо задължително, Не слушай какво ти обясняват за загубите от стъклопакетите. Те са най големия бирник в една система ако ще и да са от тройни четворни и от супе-пупер рекламирани джамове :lol: Също бих ти предложил метални тръби до колекторите. Може и поцинковани не е проблем пак ще те надживеят. И вероятно те те притесняват монтажите защото е свързано с къртене така че не се притеснявай с какво да подведеш и захраниш даден радиатор. Смело ползвай и сменяй тръбите и прави с каквото ти е по лесно и удобно за по малко последици.
И на края предвиди някакво развитие на системата. И аз така почнах тогава в началото без почти никакви познания обикновен котел на дърва. И на кравя сега съм с комбинация с добавен газов котел и соларни панели. Подавам си и топла вода за съдомиялната и пералнята. И понеже още тогава ми се въртяха еротични мисли и за една термопомпа вода-вода съм си оставил и вратичка и за този вариант.
hulkbg - помощник
Реших радиаторите да са под прозорците. Ще си отворя малко повече работа но ще е за добро. Бях решил да сложа радиаторите там, защото предстои ремонт във всички стаи с изключение на спалнята, където е направен. Ремонта ще включва изхвърляне на старото дюшеме, което е повдигнато на 10см от плочата и поставяне на фибран тръби за водно подово и замазка.

Christo, ще гледам да ме оскъпявам много системата, ще се огранича до трипътен вентил. Медни тръби също ще ми излезнат доста скъпо. Невиждам защо да не са стабилизирани ППР тръби. Имам двама познати, на които цялата система им е изградена с такива тръби и нямат проблеми.

lov, ако ще трябва да поддържам температура на водата на 50 градуса не ме устройва явно ще трябва пак да помисля за размера на радиаторите.
lov - майстор
Във какъв смисъл да поддържаш тези 50 градуса не ми става ясно Да разбирам заради конденза в котела или става на въпрос във системата. За котела има решение за което писах по горе но така и не направих. В момента докато пиша съм до радиатора и температурата на входящата вода ми е със сигурност под 50 а в стаите е 22. Не ми се ходи до камината да погледна но термометъра за в стаята го виждам. На обяд сложих две пънчета и я затворих да тлее и сега тъкмо се прибрах. Ако е по студено вънка вярно ще кача малко температурата но пак няма да съм в никакъв случай на максималните стойности за да ми е топло. В интерес на истината обичам да се чувствам комфортно и мразя да съм навлечен с пуловери. То май никога не ми се е налагало да карам по дълго време на макс и в най големия студ освен ако няколко дена не е палено и трябва да стопля на бързо.
Като спомена подово още от сега си предвиди управлението му. Място за помпена група и арматура че после зор се намества към вече готово.
Аз на няколко пъти споменах във форума даже питах за арматура за контрол по температура на изходящата вода. Но уви никой не можа да ми помогне. Е справих се криво ляво с малко повече заигравки и стана. Едното ми е тука в апартамента но е само в кухнята. А другото в къщата която стягам и там е на целия първи етаж. Но там съм се заиграл с още простотии за останалите етажи и като стане ще покажа. Два котела в паралел когато трябва да се стопли бързо защото в действие влизат и радиатори иначе основно и поддържащо само подово. Всеки кръг с отделно управление и отделна помпена група за всеки етаж само за подовите. И доста други нестандартни решения съм направил там и работи даже по-добре от очакваното.То там първия етаж беше и за експерименти. Кат му дойде времето ще покажа само дето с две ръце не смогвам бързо.

Тема "Съвети за локално парно (водно) отопление" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: