Всички имаме коли, нали ?
nv952 - майстор
:partyman:
Имам въпрос...Днеска си слагах радиото в колата и реших,че така и така съм пръснал инструменти да сваля и стъпковото моторче.Свалих го обаче сега не мога да разбера дали работи правилно.Мерих съпротивление и отчете такова само между най лявото и най дясното кабелче.Общо са четири.Ей това е Маторчето....
Четах и други теми но там става въпрос за разглобяване и почистване...и не е много ясно дали като го отвора ще успея да го сглобя защото е капсоловано.
Изображение
velsi - Почетен майстор
Щом са четири кабела значи имаш две намотки. Ти си измерил едната. Измерваш и намираш другата. Трябва да даде същото съпротивление. После вземаш два кабела с напрежение, подаваш един импулс към първата намотка. Моторчето трябва да направи една стъпка. После същото на втората намотка - още една стъпка. После подаваш пак на първата, но разменяш каблите, сменяш поляритета. После с разменените кабели на втората. Разаменяш пак и отначало - на първата, втората... По този начин може да го въртиш колкото си искаш. Така работят стъпковите мотори.
nv952 - майстор
:prayer: обаче с какво напрежение...имам адаптер на 12 волта 1 ампер.Четах в нета някъде че били на 5 волта разни модели.
velsi - Почетен майстор
Само да не е в контакта :-D
На моята машина 5 волтови моторчета работят на 26 волта някъде. Издържат много повече. Няма да изгори, не се притеснявай. Пък и говорим само за импулс - стискаш кабелите от единия край, а от другата страна докосваш. С адаптера, който имаш ще стане.
nv952 - майстор
Ок.Утре ще го сваля.Сега ще ти прочета още веднъж първия пост за да ми се изясни... :-D
ivanovbg - майстор
Едно нещо запомни от мен: Работи ли нещо - НЕ ГО ПИПАЙ!!!
Можеш да го научиш и по скъпия начин :wink:
:partyman:
nv952 - майстор
Въпроса е че не работи..
Затова го ровичкам.За мен не е нормално като запаля двигателя оборотите да са 1600.
ivanovbg - майстор
Когато се търси помощ за проблем се почва - марка, модел, година, ДВГ и после се описва проблема. На студено е нормално да са такива оборотите и след минута да ги свали до колкото трябва. Предполагам си чувал за смукач? :wink:

Иначе разглобяването е елементарно. Вадиш трите пирончета и издърпваш пластмасата от корпуса. Нататъка се вижда. А дали работи правилно - на диагностика си показва и си има тестове.
koveslav - майстор
.....и ако после падат до нормални стойности оборотите,а и имаш стабилна работа на свободен ход след като позагрее двигателя,то моторчето наистина работи коректно.
thinkpad - майстор
Много си добре. При мене оборотите все са 900-1000 и има проблеми понякога на газ с опити за изгасване при потегляне. :-D
Кът работи - не ровичкай!

Тема "стъпково моторче" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: