Най - вълнуващия въпрос зимно време.
BateValcho - помощник
Здравейте!
Въпросът ми е следния: Какво най-просто устройство (или устройства) трябва да се монтира, за да може на бойлер със серпентина да се включва ел. нагревателя при достигане примерно на t" 50 "C, като едновременно с това да спира обмена на топлата вода от външния водогреен източник - в случая камина с водна риза? Разсъждавам в посока термовентил и термореле, свързани на входа на водопровода и към ел. нагревателя съответно.
Зная, че е по-просто от описаното, но търся оптималния вариант. Може би някои от вас вече са решили този въпрос и малко чужд опит няма да ми е излишен.
Благодаря!
fbr - майстор
Тук има идея за решаване на Вашия проблем.
BateValcho - помощник
Благодаря, fbr! Мисля си обаче, че термовентила няма да върши необходимото, ако през него на протича водата. А това ще е нормално, докато не се ползва вода от бойлера. На изхода на бойлера, за водата след подгряване от водната риза на камината мога да сложа термореле, което да включва ел. нагревателя на бойлера след загряване до 50 градуса, но по-сложно ми се вижда, как в същото време да спира автоматично и подаването на топла вода от водната риза (ако не се спре, тя реално ще охлажда след включване на ел. нагревателя, който да вдигне температурата до около 80-85 градуса.).
apeiron - специалист
С трипътен вентил.
fbr - майстор
Това не е термовентил ,а електрически вентил.Можеш да го упрвлявяш всякак .Например слагаш един терморегулатор (примерно такъв какъвто се слага на помпата) и го настройваш примерно на 50 градуса,и при достигане на тази температура терморегулатора отваря електрическия клапан,естествено при понижаване на температурата се затваря клапана.Но може да се направи и по-интелигентно като сложиш т.нар. диференциален термостат ,който следи температурата на водата в бойлера и на системата,и когата температурата на системата е по-висока от тази на водата в бойлера се отваря електрическия клапан.
BateValcho - помощник
Ето това ще е май... Започвам да се информирам за начина на свързване и действие. Впрочем, в момента изграждам отоплителната инсталация и правя поетапни снимки, а когато приключа, смятам да опиша всичко свършено, може и да е полезно на съфорумците.
BateValcho - помощник
Някой знае ли, от къде може да се закупи диференциален термостат, който да включва помпата при температура примерно 40 градуса, но да изключва при 30 градуса? Иначе като превърти малко вода от водната риза при първоначално палене на камерата, водата ще се охлажда и термостатът ще изключи отново помпата. И още, дали е необходим контактор или може да се свърже директно към помпата това чудо?

Тема "Включване на бойлер със серпентина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: