• 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12
Всичко за дърводелството
schuldiner - майстор
Опаа, май те обърках със ZEDYCUS - извинявай, че така ти оспорих авторитета. Ама принципа нали го хвана: с друсване твоите килограми могат да се умножат 3-4 и повече пъти, напълно достатъчно за теста.

Вадиме, може и обшивка да е, обаче ако реброто е 8, каква е тая обшивка и скара пак 8? В крайна сметка ако го правиш ти, нали ще се постараеш да извлечеш само полезната информация от скицата? То и на професионалните чертежи не са много по-ясни детайлите, но ги изпълняваме както смятаме за правилно, нали?
Вадим Владимиров - специалист
Ако това е ферма, не е ли редно да стъпи върху столицата и зида с основата си? Аз пак ще повторя, че чертежа е правен с оглед цената на материала. А най-добре питащия да се включи в разговора и да даде повече инфо.
sensi - специалист
Колеги благодаря за дебата който провеждате за моя проекто-навес. :) Ще си извлека максимума от решенията които давате, все пак нали за това е този форум който знае да казва на неуките. Избрал съм това решение с с тези греди 8х8 защото останаха на един приятел от строеж на къща и ми ги подари. Към тях има 10х10 и 12х12. Станаха вече на 8 и повече години и се предполага че са изсъхнали. Бях помолил един приятел учащ архитект да ми направи някаква рисунка на навес и той нарисува това, което съм начертал. Но както знаете конструкторите берат големи ядове след архитектите, особено ако са с по абстрактно мислене.:) На колегите които разискваха дали е ферма или не, какво значение има името, важното че схванахте идеята ми.
EDI - майстор
Щом имаш готовия материал и е сух, можеш да сдвоиш две греди по вертикалата и да стане 16Х8, ще носи повечко.Малко ще промениш конструкцията, ама не виждам да е проблем.Като го започнеш ще има промени, няма начин.Поне при мен е така, рисувам, рисувам, после като започна излиза не съвсем като на скиците. :lol:
sensi - специалист
Еди мислиш ли, че ще стане здраво ако ги наложа и станат 16х8. С тази междинна мислех че ще е по красиво и ще "обира"(както каза един колега по горе) напреженията.
EDI - майстор
Е, по-здраво ще е, като товара се носи от 16 см по вертикалата, вече въпрос на твой вкус и избор.И като на проекта няма да падне, ама по принцип никой не може да каже как ще се изкривят или усучат гредите, дори и сухи да са.Сдвоявал съм греди с лепило и видии и само с видии, здраво става.Е, не като фабрична слепена греда, ама добре става.
schuldiner - майстор
EDI написа:
Е, по-здраво ще е, като товара се носи от 16 см по вертикалата, вече въпрос на твой вкус и избор.И като на проекта няма да падне, ама по принцип никой не може да каже как ще се изкривят или усучат гредите, дори и сухи да са.Сдвоявал съм греди с лепило и видии и само с видии, здраво става.Е, не като фабрична слепена греда, ама добре става.
По-здраво, колко да е по-здраво... около четири пъти. Функцията сечение/носимост, ако се не лъжа е квадратна. То и аз съм се изкушавал да работя с ефирни материали, ама така зверски се изметнаха веднага след срязването на пачката, че не успях да ги изправя. Освен това сухата осмица ще се цепи лесно, трябва разпробиване със свредло, а това по принцип е излишен труд.

sensi, той приятелят ти да не е рисувал на салфетка, пък ти после да си взел грешно размерите и ъглите? Някак не ми се вярва студент архитектура да я напляска така без никаква геометрия. Ама че е по-красиво с просвет на ребрата (ферми), прав е.
Вадим Владимиров - специалист
Този вариант не те ли устройва Изображение
griffin - майстор
Вадиме това е като олтар направо :)
ZEDYCUS - майстор
Олтар тип Белинташ, да има от къде да се стича водата. :)
  • 1
  • 8
  • 9
  • 10
  • 11
  • 12

Тема "Изработка навес над чешма- от основите до покрива." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: