• 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 127
Най - вълнуващия въпрос зимно време.
fbr - майстор
Това зависи от температурата приложена върху осезателя. Превключването не става със скок, и има момоменти в които са отворени по 50% от А и В. То това е свойството на термостатичния вентил което ни е нужно тук. Но като монтираме осезателя върху повърхност която често си променя температурата, караме вентила да играе между двете крайности.
val303 - специалист
Fbr Ок Благодаря за съветите,който ми даде.Ще се опитам да преместя осезателя,въпреки че ще ми е трудно,защото целия котел е с изолация и след това се монтират ламарините. Трябва да ги разглобя.
След 2 1/2 сезона на експлоатация (... и "борба") с горелка IVG S 40 мога да споделя няколко извода до които достигнах.
1. Положителни страни:
- удачна механична конструкция, просто изпълнение което позволява лесна експлоатация, почистване, ремонт, ...
- гъвкав софтуер (аз все още съм с версия 11.1), който предоставя възможността на хора с основни технически познания да настройват (управляват) горелката макс. добре (т.е. ефективно)
- възможността за работа на практика с всякакви пелети (за версиите с мех. система за почистване)
2. Недостатъци:
- керамичната пръчка на мех. система за почистване се чупи на практика веднага (решението е със замяната и с пръчка от жароустойчива стомана)
- калпави запалки (изгарят лесно), но при правилна експлоатация (т.е. без режим On/Off) само с едно принудително спиране (респективно пускане) в седмицата за почистване (планирана профилактика по-скоро на котела): и въпроса със запалките се решава положително.
Сега относно широко дискутирания въпрос: "ама икономична ли е тази горелка" - теоретично горелката може да вади достатъчно високо КПД от съответните пелети, а за да вади макс. КПД е необходима и една ламбда-сонда с обратна връзка за гарантиране на макс. добър горивен процес.
По-големи резерви за високо КПД на цялата система има в котела и системата от тръби и радиатори.
В тази връзка имам следния въпрос (молба) - ако има колега който си е монтирал топломер и може да сподели резултати (колко kWh с колко килограма пелети (и какви)) - това би било стойностно.
Защото тогава математиката е лесна: пелети (с някаква калоричност и някаква цена) + горелка (надяваме се с правилна настройка) + котел (с някакво КПД) = произвеждат ясно количество топлина.
Вече как се използва тази топлина е също толкова важно, но е друга задача (радиатори, изолации, дограми, изложение, ....)
gim - специалист
Привет на всички!
Имам проблем,и ви моля за съвет или мнение.Искам да премина от въглища на пелети. Котела е 60kw чугунен / произв. СССР /.Къщата е 3 етажа +таван.
Разг.заст.площ 450кв.м.Общ обем на сградата 1200 кубика/в.10м ш.10м д.12м/,лицето й /обик.+таван+под/ е 680 кв.м. с външна изолация. Квадратурата на прозорците/обикновени/ е 80 кв.м. Инсталацията е ,,отворена,, с преливник,може да работи и на гравитация,има и електрозадвижка. Цялата система е с чугунени радиатори /общо 400 глидера с размери 580мм:70мм:110мм/.Не знам има ли значение но инсталацията се пълни с приблизително 1300 л. вода,която трябва да е 50 градуса С,при външна температура 0 градуса С,за да е 20-21 градуса С в стаите.
Проблема ми е в това че, вратичките на котела са много малки/23см. на 15см/.След едномесечно разпитване и ровене в интернет,констатирах че може би ivg s 40,ще може да се монтира на този котел.
Въпроса ми е, наистина ли е възможен монтажа,и дали мощността ще е
достатъчна .
plastkomfort - специалист
Да ще ти стигне но ще ти трябва малко повече време докато стоплиш всичката вода.
Но веднъж затоплена само ще покриваш топлозагуби.
filmatoplo - майстор
Не искам никой да разочаровам но нищо няма да стане с тази комбинация, руския котел и горелката, за този обем разхода ще е голям, кпд е малък, ще стане само със смяна котела с Пелетерм. 45-60.изпитано със стария котел горяха по 150 кг пелети и студ.
gim - специалист
Котела се ползва от 13 год. и сме много доволни ,не ни е създавал никакви грижи.Преди това за 6 год. стоманен котел,ни скъса нервите с непрестанни аварий и ремонти.Не ми се ще да го сменям,доказал се "боец на фронта" е. Финансите също са от значение.
Миналата и тази зима , гориме екобрикети с разход 9т за мин.год. а и тази се очертава да е някъде там. Това за мен е доста прилично поведение на котела.
naskov - майстор
gim написа:
Привет на всички!
Имам проблем,и ви моля за съвет или мнение.Искам да премина от въглища на пелети. Котела е 60kw чугунен / произв. СССР /.Къщата е 3 етажа +таван.
Разг.заст.площ 450кв.м.Общ обем на сградата 1200 кубика/в.10м ш.10м д.12м/,лицето й /обик.+таван+под/ е 680 кв.м. с външна изолация. Квадратурата на прозорците/обикновени/ е 80 кв.м. Инсталацията е ,,отворена,, с преливник,може да работи и на гравитация,има и електрозадвижка. Цялата система е с чугунени радиатори /общо 400 глидера с размери 580мм:70мм:110мм/.Не знам има ли значение но инсталацията се пълни с приблизително 1300 л. вода,която трябва да е 50 градуса С,при външна температура 0 градуса С,за да е 20-21 градуса С в стаите.
Проблема ми е в това че, вратичките на котела са много малки/23см. на 15см/.След едномесечно разпитване и ровене в интернет,констатирах че може би ivg s 40,ще може да се монтира на този котел.
Въпроса ми е, наистина ли е възможен монтажа,и дали мощността ще е
достатъчна .
Повечето горелки с еднакви мощности имат и еднакви размери на горивната камера. Ако IVG става, ще станат и други. Но IVG 40 с макс. мощност 32кВ, монтирана на чугунен котел за тв. гориво с КПД около 75% според мен ще е малка за 1200м3.
filmatoplo - майстор
Да всички така казват и ние правим импровизации като монтираме горелки на съществуващите котли от чугун, има и сполучливи опити но повечето са трагедия от към разход, особено в по голяма инсталация

,поне съм искрен.
  • 1
  • 78
  • 79
  • 80
  • 81
  • 82
  • 127

Тема "IVG S 40" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: