Предимства, недостатъци, цени, материали, планове, пасивни къщи и т.н.
forski - специалист
Здравейте колеги, искам да си наредя една пътечка около градинката в двора, обаче още се чудя как и с какво да я направя :?
Като материали имам плочи от покрив на стара селскостопанска постройка и камъни от зид на стара къща.
Като трети вариант, мога да я засипя с чакъл и отстрани да я окрайча с легнали бетонени коли за ограда или с вкопани камъни.
Идеята е да изкопая най горния слой почва в/у която е тревата,да подравня, да трамбовам, да постеля от онова дренажното платно (забравих как се казва) и вече в/у него да редя или да засипвам с някой от гореизброените материали.
За сега ми е водеща идеята да изкопая колкото е нужно, и да редя с камъните от зида с които разполагам, да стане като калдаръмена пътека.Въпроса е дали след като наредя камъните да ги засипя и фугирам само с пясък, тип паваж, или да фугирам със суха смес пясък и цимент, или да фугирам с рядък разтвор пясък+цимент?
Ако реша да го редя с плочи, след като го трамбовам, само в/у пясъчна възглавница ли е най добре да се редят или първо да засипя с чакъл а пясъка да го използвам само за подравняване на основата под плочата и за обиране на неравностите?
Засипването с чакъл ми е най лесно но от естетична гледна толчка този вариант съм го оставил на последно място.

Прикачен файл

DSC_0602.JPG
themask - специалист
Според мен и камъните и плочите са удачен вариант, стига да са с подобна дебелина, че иначе ще се озориш да ги нивелираш.
Сложи си най-отдолу трошен камък (обли камъни недей - няма трамбоване това) и го трамбовай, за да не станат вълни след някоя година и за дренаж. Отгоре равниш с пясък и редиш настилката. Фугите може и по двата начина - зависи дали искаш да никне нещо в тях или не :)
Чакаме снимки :partyman:

Тема "Пътека- калдаръм, плочи или нещо друго" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: