Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Yoto Yotov написа:
Тия луфтове се дъвчат в цялата тема.Единствено аз и (само една две страници на зад в тази тема) един колега споменава как се обират софтуерно.
Yoto Yotov, представете си, че луфтовете на оси Х и Y са по 5 мм и софтуера е настроен да ги компенсира. Обработваният материал е дърво, с различна еднородност и степен на твърдост, като задачата е в него да се направи жлеб с ширина, равна на ширината на работния инструмент по цялата дължината на една от осите, например Х. В този случай, Y ще отиде на нужната позиция и след това ще остане неподвижна, а X ще работи до изпълнението на задачата.
Та моят въпрос е: по какъв начин софтуера ще разбере за евентуални отклонения по ос Y (след позиционирането и, и в рамките на тези 5 мм луфт) причинени от нееднородността на материала, за да ги компенсира?

P.S. Обратната връзка с линейни скали е твърде скъпо усложнение, за да бъде споменавано.
alien - специалист
mika написа:
P.S. Обратната връзка с линейни скали е твърде скъпо усложнение, за да бъде споменавано.
недай си боже пък да има луфт между изпълнителния механизъм и датчика за обратна връзка - получава се чуден генератор :)
нещо като шофьор на газка - постоянно върти ляво-дясно по 2 пъти в секунда за да нацелва пътя :-D
2
Последна промяна от Yoto Yotov на съб яну 24, 2015 9:42 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
Yoto Yotov написа:
Когато говориш за луфт от 5 мм става въпрос за изпускане на цял оборот на мотора при положение, че стъпката на винта е 5 мм и освен да премести машинната нула друго няма да стане. За останалото от въпроса съм отговорил в предишния коментар! И луфт повече от 0,3 мм на СВД не съм обирал . За гравиорите е излишно да говорим за обирането им.
Не съм казвал че машината е гравираща, че е с винт, или че неговата стъпка е 5мм, защото това няма никакво отношение към поставения от мен проблем. Съвсем условно, за да можете нагледно да си представите за какво говоря, дадох луфт 5 мм, но щом това ви обърква, нека луфта да е 0,3 мм (или някакъв друг, какъвто си изберете), машината да е дърводелски център, задвижван от серва с датчици за обратна връзка монтирани на двигателите, а луфта да е причинен от гайката на СВД - постановка идентична с тази, за която вие твърдите, че сте се сблъсквали и сте решили проблема софуерно:
Yoto Yotov написа:
Обирал съм хлабините софтуерно не само на Mаch 3, но и на разни машини под Fanuc, WinMax и др. Ефектът е толкова полезен (при CNC машина гравьор е излишен), че едва един не си изхвърли машината преди да му обера хлабината в Мача, но беше със серво мотори.
Та след всичките тези уточнения и с примера който съм дал по-горе, бихте ли отговорил на моя въпрос: как софтуера ще разбере за отклоненията по ос Y, в рамките на луфта от 0,3 мм (или друга стойност) породени от неравномерната плътност на материала (чепове, неравности, посока на влакна и др.), за да ги компенсира?
3
Последна промяна от Yoto Yotov на съб яну 24, 2015 9:43 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
И къде точно ще го сложите този енкодер? Нима сте пропуснал коментарa на alien?
alien написа:
нещо като шофьор на газка - постоянно върти ляво-дясно по 2 пъти в секунда за да нацелва пътя :-D
Да не говорим, че вашето софтуерно решение изведнъж се оказва хардуерно - допълнителен енкодер ...
4
Последна промяна от Yoto Yotov на съб яну 24, 2015 9:43 pm, променено общо 1 път.
mika - специалист
Не, нямам какво да добавя. Според мен, MrMurdjo и alien са казали всичко необходимо по въпроса.
5
MrMurdjo - майстор
Независимо от заглавието, сложено преди много време, темата е за машини с ЦПУ, което включва и доста по-сериозни от гравираща машинка.
Колкото до точността, 0.3 мм е трагично голяма неточност, ако трябва да гравираш дребен надпис с V-образен фрезер в метал.

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: