Заваряване, ковачеството, студената обработка, тенекеджийството и др.
pakostnika - помощник
Пичове, дайте някаква работеща схема. Който ми помогне ще му направя една чикийка. Ако е ловджия. Ако неще, на жена му мога да направя такава за в кухнята. Да му прави салатка за ракията или мезрто да му реже за виното :)
preslav - майстор
pakostnika написа:
Пичове, дайте някаква работеща схема. Който ми помогне ще му направя една чикийка. Ако е ловджия. Ако неще, на жена му мога да направя такава за в кухнята. Да му прави салатка за ракията или мезрто да му реже за виното :)
https://www.google.bg/search?q=%D1%82%D ... B180%3B144
Дано те устройва!
bycec - специалист
Kak след греца, преди греца към вторичната намотка требе да е. Дросел с изправен ток ли ще работи
Не, с пулсиращ.
lov - майстор
Друг път не прави този номер първо да дадеш акъл пък после да се почесваш дето не те сърби и лекичко да питаш прав ли бях.
Щото някой чел недочел ще се нахенри на акъля ти и ще има нова тема що не става.
И отговора на въпроса е че дросела работи на прав ток но точно толкова колкото трябва за да огрании рязкото нарастване на тока. Слага се след греца и практически няма значение на кой от полюсите. На истинските машини има и различни изводи като се ползва определена индуктивност според избрания заваръчен ток. В случа колегата може да нагласи някакъв компромисен вриант но само практически с подбирането. Не вярвам някой тук да е толкова в час да сметне една самоделка и тя да тръгне от раз.

А за кой ток и кога ако не се сещаш зор ще стане да ти се обясни в тази тема.
pakostnika - помощник
Здрасти ЛОВ. Мисля,че зная какво е заваръчен ток. като цяло съм на ясно акво е ток А и каво е напрежениеV също така съм добре запознат със законите на Ом. Ама пуста електроникаааа тя ме сбърква. Преди време видях в работилницата на един заварчик такова устройство вързано на Кракра като моята. беше в дървена кутия с размери 20х20х15см. (така го помня връзваше се към изводите на електрожена, а от него излизаха маса и ръкохватка. Оня не пожела да ми каже какво има вътре но каза, че го използва за елементарни груби заварки. Било му правено в завода където работел през соца. Питах приятели специалисти по електроника. Казаха, че това е изправител с диоди или тиристори. намерих връзки в депото на ЖП-то и се уредих с такива тиристори защото ми казаха, че с тях можел да се регулира заваръчния ток. Обаче като ги помоля за помощ да го сглобим се случва следното: Бе то машина па тя загрева па жената иска. Иначе казано единия го мързи а другия иска да го надбяга:))))
Аз като гледам размера на тия 200А тиристори как да събера и дросел в тая кутиика дето оня мъж я ползваше тогава.
Чираче - майстор
pakostnika написа:
Здравейте! много съм зле с електрониката. Имам електрожен Кракра на 40г. работи си машинката прекрасно но ми трябва прав ток за да заварявам стомана и неръждавейка. Знам, че се прави с тиристори и аз си набавих такива, но не знам как се прави. Ако някой знае работеща схема на този уред, моля да ми каже.
Вземи си ПРАВИ кабели. А не криви. С тях става и тока прав.
lov - майстор
Нали знаеш приказката защо на вълка му е дебел врата? ''Щото си върши работата сам''
Та и с всичките тези доработки нещата опират до пробване. Готово решение едва ли някой ще ти предложи. Ако беше потърсил из нета може и някой да е ползвал същия и да го е направил. А само в тоя форум три теми свързани с твойте болежки.
viewtopic.php?f=54&t=34030&start=20
viewtopic.php?t=4124
viewtopic.php?t=28180
В последната има една схемичка за управление на тиристорите за което колега споменава че е тествана и работи. А и на пръв поглед не виждам нещо грешно в нея. Ако са ти дали само тиристори не е проблем двата да работят като диоди. В другата тема имаше писано.
Искаш да е малко ама със стари елементи като база няма как да стане чак толкова. Като добавиш дросел и кондензатори при добро желание ще го събереш в кутия колкото ти е кракрата.
Найденов - специалист
По схемата от последния линк съм изработил три електрожена и съм доволен от резултатите. Дросел не съм слагал след греца. Заваря доста добре и с неръждаеми, ама не всички видове- трябва да се пробва, а точен вид не мога да ти подскажа.
kozl - майстор
А м-впрочем аз съм заварявал неръждавейка с Кракрата и ми се стори по-лесно от черната стомана. Но електродите бяха даста ценово солени .
Andri01 - майстор
Заварява се и с обикновен ел-жен,но с електроди специално за неръждавейка ,продават ги и на бройка/скъпички са /!

Тема "Как най просто да изправя тока на електрожен?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: