• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TiratroN - специалист
Здравейте!
Опитвам се да измеря консумацията на LED лампа за 220 волта.
Давам примерна снимка да се види за каква точно лампа става дума.
http://www.diytrade.com/china/pd/548189 ... normal_img
Лампата трябва да е 15 W, но моят електронен електромер ми показва 6 W. Съответно лампата си свети като за 6 ватова- еквивалент на 40 вата жична лампа. При лед лампите коефициента е там някъде - едно към осем.
Само че електромера не е много надежден. Искам да измеря консумацията с мултицет.
Разполагам с мултицет който измерва променлив ток, дори може да мери микроампери.
Обаче след като измеря ми показва 0.8 милиампера. Това е 0.17 вата.
Знам че нещо се дъни в цялта ми постановка но какво е то?
moimoimoi - майстор
каква марка е крушката?
аз съм мерил няколко модела на в-так и си отговарят
дай снимка на мултицет-а да се вижда обхвата на който мериш,уреда последователно на круяката ли го включваш като мериш?

някъде по самата крушка има ли изписано че е 15 вата?крушка с тази мощност е доста ярка
TiratroN - специалист
На милиампери меря. Мултицета има три положения за променлив ток - ампери,милиампери,микроампери.Това са му обхватите.
Естествено че последователно меря.
Лампата е китайска и в момента трябва да докажа на гадния китаец многознайко, че това което ми праща не е 15 ватово.
Исках да си купя една лампа V-tac макар да е скъпа, защото се примирих, че китаец 15 вата няма да ми прати . Обаче димираща 15 ватова не можаха да ми предложат.
Изображение

всъщност показанията варират, като на моменти отиват до нула. Много странно. Вътре в лампата може да има кондензатор и той може да прави някакви простотии.
nv952 - майстор
Толкоз е бре.230 (Волта) х 75 (мАмпера)=17.250 вата :)
пп Поне според мен е така :-D
получава ти се грешно защото го смяташ 0.75 а трябва 75.
Ето ти нагледно.
ИзображениеИзображение
Lisko - майстор
Напротив. Той си го смята правилно, но уреда мери грешно.
Нищо че е старо и печено Fluke. Мойто куче също мери грешно така.
Сложи го на обхвата за 10 Ампера (и на съответния куплунг и ще премериш вярно).
С по-малко значещи цифри, но кел файда в милиамперния ти обхват от много цифри като и без друго са грешни.

Дали е правилно свързан, не виждам добре, но ако не е, просто ще изгори бушона на уреда (а преди него може и друго ;).

Китаеца многознайко... вероятно е съвсем друго. Ти си представяш някъф фен праща крушки и си мисли че разбира. Може да е така само ако е малък продавач (но тогава пък е по-рисковано да си имаш вземане даване с него). Ако е голям продавач, вероятно е наел 20-30 ученици и ученички които да опаковат и носят до пощата и да отговарят на запитвания и протести с няколко стандартни изречения. Те нищо не разбират и нямат никаква вина.
Колчем съм получавал нещо сбъркано, винаги съм се оправял с благи думи. Само веднъж не можах щото артикулът който ми пратиха не беше както по описание, но аз бях ходил в дълга отпуска и през това време минало 40-те дни за диспут и така. Но не беше скъпо и аз си бях виновен щото беше абсолютно в умствените ми способности да съобразя че няма начин да е както пише. Подведох се ей тъй - без да се замисля. А в крайна сметка продукта си е използваем и без липсващия параметър.
nv952 - майстор
Lisko написа:
Напротив. Той си го смята правилно, но уреда мери грешно.
Мислех да не пиша повече,но просто за опит да знам за себе си.
Колко грешно ще го мери мултито...Да не би да минава 1 А?
Нека пробва както казваш на обхват 10А ,но аз сам на 70 процента сигурен че ще е същото. :)
пп Ще е още по добре ако измери с друг мултицет за сравнение.
nv952 - майстор
Ето експеримент в 5 без 15 сутринта правен.
Рядко се включвам да помагам,но пък съм много сигурен в това което казвам.(ако не знам,просто подминавам темата)

Та.
ето експеримента.Днес купих крушка.ЛЕД-3 вата.
Снимките казват достатъчно.
И моя уред ли мери грешно :?: (не го казвам с цел заяждане.)
Същия ток го премерих и на обхват 10А-показа-00.01А :wink: (обърнато в мощност е 2.3 вата)
пп за моя експеримент съм на 99 процента сигурен че е така (1-ят % е мнението на хидразин)
ИзображениеИзображениеИзображение
Lisko - майстор
Добре, при тебе всичко е ОКей, но на твоя си пише 16mA, а на неговия пише 0.75mA.
И как ти хрумна тая стъкмистика, че 0.75 трябва всъщност да се чете 75 ???
Айде разбирам да получаваше 4-6 Вата, да има някаква причина да вярваш на стъкмистиката, но ти получаваш 17.
Да уточня - аз не съм казал че всеки амперметър ще мери грешно ако е сложен в правилния обхват ;-) това би било доста парадоксално твърдение. Казах, че неговия не мери и моя не мери.
На твоя си пише AC как'т си требе, на неговия не пише, но също така не пише и DC и предполагаме (позитивно и приятелски) че не е в това проблема. Тогава единствена причина остава -- да е повреден.
TiratroN - специалист
На моя мултицет променливия и правия ток се мери на едно и също място.
С друг мултицет измерващ променлив ток , не разполагам.
hidrazin - майстор
Има нещо гнило в цялата работа. С какви диоди е ламбата и колко броя? Дай линк към ТОЧНИЯ продукт.
Този линк дето си го дал води към съвсем друг модел и вид ламби или поне така ми се струва.
Щом не ти показва вярно и нямаш друг уред - ами измервай тогава напрежение де.
Последователно на ламбата слагаш един нискоомен резистор - примерно 1Ω.
Включваш ламбата и измерваш колко е пада върху него. После сметките са ясни.
Даже скоро беше писано за този метод във форума.
Не слагай по-голям от няколко ома. Иначе ще ти внесе допълнителна грешка от собствена консумация.
Иначе не знам защо си взел 15W ламба. По-добро осветление се получава с малки и повече на брой.
Освен ако не е за нещо точно определено де.
:partyman:
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Измерване на консумация на LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: