• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Чираче - майстор
А възможно ли е да се ползва реостатен ключ, и да си регулираш светлината по желание за комфорт?
hidrazin - майстор
Само ако ламбите са димиращи се. Иначе - бум. Пробвах за всеки случай. Наистина БУМ.
Ама димиращите се срещат по-рядко и са естествено по-скъпи.
:partyman:
sasi4 - специалист
Мисля че само луничките се димират.
hidrazin - майстор
Чираче написа:
А защо става БУМ?
Офффф... Утре/днес ще гледам да намеря време и да снимам една дето направи БУМ. :-D
Не е фатално и се оправя, Взривява се електролитния кондензатор вътре в нея.
То тези дето не се димират имат за захранване само един грец, филтрираш кондензатор (въпросния гърмящ),
един "гасящ" кондензатор и токоограничителен резистор/резистори.
Има и други захранвания с понижаващ преобразовател. Той се стреми да докара необходимия ток през диодите.
И да го димираш, не му влияе особено. Просто като не може да осигури тока (като намалиш с димера), направо гаси ламбата.
За тях не знам дали ще гръмнат. :-D
А димиращите са по-сложни като схемно решение. За сега не ми се е налагало да го "чопля" защо и как.
:partyman:
jordanvass - майстор
Всъщност какво точно означава надписът "Dimmable" на кутийките на LED лампите? Гарантира ли съвместимост с всички стари димери, които са фазови регулатори или означава, че лампата може да се димира, но трябва да се ползва специален димер с ШИМ или не знам какво, както се регулират LED лентите, например? Или пък да ползват пак димери с фазово регулиране, но без изискване за минимална регулирана мощност?
kozl - майстор
В баня 180/180 см смених тези в плафона от 2х40 вата жични на 2х9 вата LED. И банята грейна.
nanko - специалист
Аз съм с една витек 12 вата в хола над масата (и дивана) и е ОК. За четене обаче е малко слабичко. Имам и други осветителни тела в стаята, който се пускат при необходимост.
sasi4 - специалист
Отказах се от тези V-TAC казват че са не струват и са китайски. Спрях се на OSRAM, много хора имат добро мнение, а и цените не са им ниски :rolleyes:
kozl - майстор
Е айде са китайски да не е обидна дума :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 14

Тема "LED крушки V-TAC" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: