Всичко за дърводелството
Тани - модератор
В зависимост от начина на застопоряване, при смазване може да започне да изтървава и да ти прави поразии по детайлите в процеса на работа. Послушай griffin и след смазването почисти и подсуши.
cvetankirilov - специалист
Оправих я :partyman: . Оказа се, че водачите влизат много плътно в каналите си и са се позадръстили.Наложи се пълно разглобяване, вадене на водачите и почистване. Смазах, почистих смазката и сглобих и сега си е супер, движи си се много леко. Благодаря на отзовалите аз отивам да :drinkers: полея случая.
bagera1 - специалист
здравейте,
Еди, мерси за инфото, още не съм взел преходник но и това ще стане когато ми потрябват по-така фрезери
взех си и комплекта с 5 фрезера-райдер
иначе да знаете за какво са тез чудесии :?
Изображение

това се слага между пластмасовият и метален плот, но за какво е
Изображение
griffin - майстор
Второто се води копир втулка, първото ако има колелце най вероятно е копирен водач поставя се на линеала който идва с фрезата и може да копираш форми
ridik - специалист
Колеги отдавна имам нужда от оберфреза но сега като посъбрах малко финанси се двоумя не по скоро триумя между тези.
http://olx.bg/oberfreza-hitachi-1600-va ... -i53455592
http://olx.bg/oberfreza-sparky-x-205ce-i67975352
http://olx.bg/oberfreza-makalistr-i61546926
В темата чета че спаркито не са добър избор но пък е най мощна а и фрезата ще се използва предимно станционарно.За хитачито не знам нищо освен добрата марка а за третата не съм и чувал.Та коя от тях ще препоръчате.
griffin - майстор
Спаркито и мака нямат инчови цанги, до колкото помня някой от форума продаваше 1/2 за спаркито но това ще ти е в плюс на цената. За мака това не е профи машина каквото и да твърди търговеца :-) и там не знам дали има инчови цанги. До колкото знам и двете имат регулиране на оборотите. Спаркито според мен ще ти е крайно неудобно за работа на ръка за маса ще е ок. Хитачито си има инчиви цанги преходници за 6 и 8мм по лесно се намират. Там не знам дали има регулиране на оборотите евентуално може да заприходиш едно външно регулаторче има готови платки събрани.
А целия тоя ферман за инчовите цанги го изписах тъй като интернет май е най евтиния и с най голямо разнообразие източник за фрезери. За 1/2 има и фрезери които не съм ги виждал за другия размер опашка. Каквото и да заприходиш успех.
ridik - специалист
Не ми е много ясно това с инчовете но доколкото се ориентирам-спаркито и хитачито са съответно с 6 8 12мм и 12мм захват а в нета масовите са 8мм и 12мм за профи машините и според мен цангите на спаркито а и на хитачито с преход за 8мм ще вършат работа .Не знам какъв плюс са инчовите цанги - можеш ли да обясниш.По принцип ще правя кошери с фрезата и затова ще е станционарна .По скоро въпроса ми е дали да направя компромис с мощност за сметка на качество - ако разбира се хитачито е по качествено де.Не маловажно е разбира се и поддръжката на уреда и неговата точност- за хитачито не намерих никъде инфо освен в диплодоп бг където пише че ползвателите му не са особено доволни от към издържливост.
griffin - майстор
Не знам къде си гледал профи фрезер с 6 опашка. Колкото по дебела е опашката толкова по стабилен е фрезер при работа и не вибрира. За 1/2 казах т.к там избора е най голям и цената за фрезерите е най ниска, но щом като ще работиш само кошери предполагам че ще ползваш само няколко фрезера. За подръжка не знам какво ще им потдържаш на фрезите вътре има само четки и лагери които са относително стандартизирани.
ridik - специалист
Извинявай не си разбрал правилно - разбира се че 12мм е профи а 6мм е за по леки операции просто спаркито има и 6 и 8 и 12 та покрива доста от натоварванията при различни операции -тоест работи и с профи и с любителски фрезери .
bimbaeco - майстор
Макалистър е марка на магазина B&Q в Англия - нещо като Бъджет на Практикер - с доста по високо качество, но не профи. 2100-ватовия Макалистър е 1:1 с 2100-ватовото Спарки, даже на отливката на корпуса има един и същ надпис MAGNESIUM.
Хитачито е стар модел. И до ден днешен го продават и произвеждат, но няма плавен старт и реглаж на оборотите, иначе ново струва към 600 лева, така че то е с най-голяма отстъпка.
Ако ще поставяш машината в маса, може да си купиш един Пърформънс Про. Това също е марка на B&Q, но по-кофти от Макалистър. Преди изобщо нямаше да я предложа, защото съм чел ужасни ревюта за нея, но онзиден един приятел си купи от продавалник и на на пръв поглед изглеждаше добре, а я взе за 70 лева. На мен фрезата в масата ми е Бъджет, а вече осма година ми служи - божа работа.
От сравнително евтините машинки (един клас под професионалните) аз най-много харесвам Риоби и Ербауер.
За фрезерите:
Инчовите имат повече ресурс (експлоатационен живот), не вибрират, няма голяма опасност да се прекършат, ако ги натиснеш, и има огромно разнообразие от модели и профили, защото са правени за най-големия пазар в света - Северна Америка. Понеже са масови, са по евтини.
При стандартните фрезери разликата не е толкова голяма, но я провери в ТЕКА колко струва един комплект за сглобки или таблени врати на 8 мм и на 12 мм и ще ти се завие свят от цената. Инчови има за по стотина лева.
Това, че 6-милиметровите и 6,35-милиметровите фрезери са за любителски цели, а големите да професионални, не е вярно. Просто малките не са толкова издръжливи колкото големите, които са предпочитани за работи, където натоварванията са големи (един спирален фрезер на 6 мм изцяло от карбид например е над 100 лева - дали е любителски :-D ).

Тема "Фреза и оберфреза." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: