• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
TiratroN - специалист
http://www.aliexpress.com/item/Wholesal ... 45076.html
Идеята на лампата е да замени сегашната ми жична 100 вата, да мога да я димирам ,да си пестя електроенергията и те така :)
Лампата има 5 диода в нея, мъчих се да я отворя да видя схемата - не успях че трябваше да я чупя.
Ще пробвам с последователния резистор довечера.
moimoimoi - майстор
в-так имат димиращи се 10 и 13 вата
10 вата свети като 75 жична ,струва 14-15 лева по спомен имам 5 вкъщи
13 вата свети като 100 жична ,незнам колко струва
8180 - майстор
Очаквах някой да спомене, че масовите мултицети са калибрирани за мерене на СИНУСУИДЕЛЕН сигнал (ток в случая). Крушката, както и много други устройства днес са далеч от това и измерването ВИНАГИ е грешно! По-читавите, по някаква причина имат True RMS. :?
Имаше една доста голяма тема по въпроса за компютърен клуб тук.

Нямам време в момента да изровя една таблица с грешките при различна форма на сигнала - за ориентир.
По памет - по-скоро няма да реши казуса тук. Май за импулсно захранване там беше около 40% по-голямо показанието на обикновения мултицет.
За домашни условия, по-разумно е да се продължат пробите с друг Ватмер, според мен.
shadow__01 - майстор
Следя темата от два дни и днес ми хрумна и аз да направя едно бързо измерване на една светодиодна лампа 3W.
Прикачен файл:
IMAG2665.jpg
Прикачен файл:
IMAG2661.jpg
Прикачен файл:
IMAG2658.jpg
Прикачен файл:
IMAG2662.jpg
По сметки изкарва че консумира около 8 вата. Колко изкарва след платката вътре не знам.
Бях сложил и друг уред за да сравня показанията, но на него му е слаба батерията и ме съмнява, че показва по високи стойности и не мога да му вярвам докато не му сменя батерията. Той показвате 38-40 милиампера.
nv952 - майстор
TiratroN написа:
http://www.aliexpress.com/item/Wholesal ... 45076.html
Идеята на лампата е да замени сегашната ми жична 100 вата, да мога да я димирам ,да си пестя електроенергията и те така :)
Лампата има 5 диода в нея, мъчих се да я отворя да видя схемата - не успях че трябваше да я чупя.
Ще пробвам с последователния резистор довечера.
Не разбрах пробвали на обхват 10А
Кажи от кой град си,може някой колега да ти помогне с измерването и да се види дали твоята машина не показва правилно. :)
TiratroN - специалист
Обхват 10 А няма на моя уред. Има обхват А, предполагам е за цели стойности и ще пробвам на него като се прибера от работа.
Живея във Варна.
Мисля си че уреда дава някаква грешка защото при тази лампа има намесен кондензатор. Той може би бърка по някакъв начин измерването, защото тази стойност която съм снимал (0.75мА) стои така и по някое време почва да спада почти до нула . После се вдига обратно.
Имам и една друга лампа (по документи 5 вата, електромера ми я лови за 1.6 вата) . Вътре в нея е само кондензатор променливотоков, грец и кондензатор на греца - толкова.
Е нея като я меря показва максимум 2мА и пак спада до нула.
nv952 - майстор
Варна ми е далече.Иначе сложи една със жичка и премери колко ампера е.Ако даде вярно уреда значи наистина работи,ако не-има някви елементи в лед крушката които не позволяват точно измерване.
DMN - майстор
8180 написа:
Очаквах някой да спомене, че масовите мултицети са калибрирани за мерене на СИНУСУИДЕЛЕН сигнал (ток в случая). Крушката, както и много други устройства днес са далеч от това и измерването ВИНАГИ е грешно! По-читавите, по някаква причина имат True RMS. :?
Имаше една доста голяма тема по въпроса за компютърен клуб тук.

Нямам време в момента да изровя една таблица с грешките при различна форма на сигнала - за ориентир.
По памет - по-скоро няма да реши казуса тук. Май за импулсно захранване там беше около 40% по-голямо показанието на обикновения мултицет.
За домашни условия, по-разумно е да се продължат пробите с друг Ватмер, според мен.
И в допълнение ето това с ватметъра - показанията на LED лампа, на която пише 7W - китайска, всъщност обаче не е толкова както се вижда. А за сравнение една лапма "Осрам" 8W измерена със същия ватметър си излиза 8-9W. Вярно, че с мултицет нищо не може да се измери точно, защото както се вижда косинус фи е далеч от единица, а вие него не го смятате въобще във формулата, от там и грешките.
Прикачен файл:
P1130158.jpg
P1130158.jpg (98 KиБ) Видяна 3383 пъти
nv952 - майстор
Колега...твоя ват метър колко струва и от къде.Гледам че може да се вкл до 3000 вата консуматор и мери от 1.5 вата,така че ще ми е полезо това уредче.Сори за спама.Само да не е от амазон или Ибей.
DMN - майстор
Тоя съм го взел от Конрад преди няколко години и за цената не си спомням точно, но към 80лв. май беше :?
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "Измерване на консумация на LED лампа" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: