Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
mika - специалист
Yoto Yotov написа:
Накрая изкарахте, че и софтуерното обиране не струва ...
Не аз, а вашият отговор на въпроса доведе до горния извод.
Yoto Yotov написа:
След като и двамата сме съгласни (което не знам как се получи), че " всичко необходимо е казано за тях" ...
Напротив!
От тези, според вас "безсмислени обсъждания", поне за мен се изясни, че тази софтуерна компенсация помага само в случаите, когато луфта в механиката може да се предвиди от софтуера (оттук идва и името), нещо което не изисква обратна връзка. Тя не може изцяло да замени механичните пропуски, което от своя страна отваря темата към многобройните варианти за изработка на детайли и възли от машината, с цел подобряване на нейната точност.
Yoto Yotov написа:
Заслужавали си да обираш луфт от 2 или 3 десети на гравьор? Отговорът е: НЕ! НЕ СИ ЗАСЛУЖАВА!
Нека това всеки прецени сам за себе си.
klomo - специалист
brum написа:

1) Как да се справя с течността която ще изтече около детайла? Обмислям да си направя една вана от плексиглас която да седи над плота и детайла да ляга в нея. Ще е висока нещо от сорта на 15тина сантиметра. Но ме притеснява, че шпиндела може и да разхвърля течността извън нея... Та търся и други идеи :) .

Дайте идея как да направа плота така че ваната да се измъква отдолу, за да филтрирам течността(един гевгир ще свърши работа:) ) и да събера стружките за рециклиране например?

Мисля да ползвам алуминий 6мм с канали с такава форма ---I_____________I--- , които да огъна по двете широки страни (размер на плота 300х500) или нераждавейка и да пъхна ваната отдолу.
brum - майстор
А над масата на машината имаш ли нещо от горе? Щото аз имам плоскост от МДФ която ми играе роля на маса. Т.е. твоят подход не е подходящ за моят случай. Плоскостта от МДФ ми е там, щото има малки отклонения по самият плот и затова правих допълнителен над него които да изравни. Пък и така като фрезовам под нулата фрезовам MDF-а, а не масата на машината :) .

Та ако имаш от къде да се изтича охлаждащата течност нямаш много драма. Остава т'ва че ще пръска на страни което може и да не е за пренебрегване :) .
klomo - специалист
Утре ще го начертая. Изолирането на водата съм го измисли, ще видя при тестовете дали съм прав. Шпинделът е 6000-26000 оборота.

Търся и фрезери с 12мм опашка за дурал и инжинерни пласмаси на добра цена.
Iliev Labs - специалист
Yoto Yotov написа:

Недостатъци е сечението на профилите, които използват. Понеже ме съм ги виждал по Бг пазарите, но не съм и проверявал дали ги има и може би ще се наложи да ги поръчвате извън БГ.
Спокойно колега, прави се с винкел или шпаринг върху профил.
Пусни си търсене на изображения в гугъл с етикет V groove bearing.
Виждах в нета направен с лагери 608zz. По левче са. Може с по един лагер, но на мен ми харесва с по два,
като на графиката долу. Виждах вариянти, само два лагера и шайба между тях, като на графиката, но без полиамидната ролка. Пак си става.

Ама нали си знаеш, че не бива да очакваш много от това окачване.

Прикачен файл

B30037.jpg

Прикачен файл

maxresdefault.jpg
maxresdefault.jpg (49.03 KиБ) Видяна 2959 пъти
bdimov - специалист
Здравейте,
Искам да питам по-знаещите по темите за рутерите и по-точно софтуерите, защото аз си ползвам рутера на ниво "узър" и поне засега ми е достатъчно :-D Въпроса е следния. С каква програма, настройки и т.н. мога да накарам рутера да ми запълни фигура ( на CamBam-a опцията е "djob" ) но да движи ножа не по прави линии а напълно хаотично. Ако не е напълно хаотично може ножа да се движи по нещо като окръжности, "пружини" и т.н. но при всички положения не трябва да е по успоредни линии.
Прилагам една "прекрасна" рисунка от мен, с която се надявам да стане малко по-ясно за какво питам. :)

Прикачен файл

1234.jpg
1234.jpg (29.08 KиБ) Видяна 2831 пъти
dobrinski - специалист
Във Vectric при избор на пъя на инструмента избираш той да се движи не по "Raster" а по "Offset" .

Прикачен файл

offset.png
MrMurdjo - майстор
При "offset" (има го и в КамБам) движи по концентрични линии, т.е. пак има успоредност на пътечките, зависи от формата на обекта и дали има вътрешни "острови", линиите просто "обтичат" около контура.
Върти ми се в главата, че съм гледал скрипт или плъгин за генериране на подобни траектории, но трябва да поогледам дали ще го намеря.
kekata - напреднал
всичко зависи от софтуера, който ползваш и от формата на обекта, който фрезоваш - ако е правоъгълник, много вероятно е линиите да са успоредни, защото това е най-икономичния път на инструмента

Тема "CNC машина гравьор" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: