Място за идеи и желания за проектиране и изработка на готови проекти.
chano - специалист
здравейте,
начинаещ майстор съм и искам да си направя камина-тоест огнище между двете стай,можете ли да ме посъветвате как да стане и какви материали ще ми трябват,идеята е такава камина като на снимката но не толкова лъскава,просто като идея,видях такава в сърбия и много ми хареса живия огън,сега имам каминка но е правена отдавна със стъкла отпред,бихте ли ми казали как да я изчисля колко да е широко огнището колко да е това от горе и колко да е дълбоко огнището,също с какво да направя горната част отвътре.
благодаря предварително

Прикачен файл

camina_001_a45d_im.jpg
camina_001_a45d_im.jpg (21.86 KиБ) Видяна 4409 пъти
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Имаш ли комин висящ....?
chano - специалист
имам на тавана комин мисля че е 20 фи,коминът е висок от моя таван до най горе на покрива около 7 метра.,сега има каминка там но аз съм си я зидал преди 10 години и вече е за смяна,тя е без тяло чугунено ,просто я изградих от огнеопорни тухли и отпред 2 стъклени витрини.
chano - специалист
изглежда няма кои да помогне ,може би е сложна работа това с което мисля да се захвана,,
big_death - специалист
Аз си мисля и моето некомпетентно мнение е тази камина не е за нашите географски ширини - или поне не е за зимата за отопление. Ще кажа и защо . Защото за да не ти пуши в стаята би трябвало да има според мен някакъв вентилатор, или дори и в най-добрия случай да предположим че комина ти ще успява да издърпва пушека то логично е и че след като загасне огъня ще изстива и помещението . Поне така виждам аз нещата как стоят по този проект.Друг е въпроса вече дали искаш да ти е само за някакви мохабети да кажем където ще изкарваш само вечерта там на софра - тогава нещата стоят по друг начин и след няколко питиета дори и да е вече по-хладно няма да се усеща студ :? :lol: :partyman:
chano - специалист
big_death написа:
Аз си мисля и моето некомпетентно мнение е тази камина не е за нашите географски ширини - или поне не е за зимата за отопление. Ще кажа и защо . Защото за да не ти пуши в стаята би трябвало да има според мен някакъв вентилатор, или дори и в най-добрия случай да предположим че комина ти ще успява да издърпва пушека то логично е и че след като загасне огъня ще изстива и помещението . Поне така виждам аз нещата как стоят по този проект.Друг е въпроса вече дали искаш да ти е само за някакви мохабети да кажем където ще изкарваш само вечерта там на софра - тогава нещата стоят по друг начин и след няколко питиета дори и да е вече по-хладно няма да се усеща студ :? :lol: :partyman:
да идеята не е да се отоплявам на нея,а просто да си седя и да и се наслаждавам,понеже почвам ремонт и ще трябва от нея да започна затова питам как да я направя,мисля да си правя ремонта с идеи от форума и да качвам снимки какво се случва,за съжаление само събота и неделя ще ремонтирам а през седмицата ще питам тук и ще събирам мнения,трябва да направя.. камината,окачени тавани,да избия 2 врати ,една стена,и да изолирам пода на 2 стаи защото нямат плочи,и отопление на 4 стаи и една баня.Затова се чудя от къде да започна и се спрях на камината,зающото ще трябва да бутам старата.
romanpm - майстор
Става , на газ с бутафорни метални дърва , а отоплението е отделно :wink:
chano - специалист
romanpm написа:
Става , на газ с бутафорни метални дърва , а отоплението е отделно :wink:
това с газта и дървата е тъпо,.видях в сърбия на 2 места такива камини и беше много уютно.
big_death - специалист
Ако аз я правя за мен си бих я правил в старовремски стил . С две думи с подръчни материали : вдигам нивото на височина 30-40 см. като същевременно изграждам пепелник на камината и то да е по големичък нещо от порядъка на 60 на 60 см. за да може отгоре да се направи скара 50-50. Това нещо бих го изградил външно от гранит , пълнежа отвътре може да е стъкло или пясък , като отгоре не е лошо да се отлее плоча с армировка на която отгоре да има един ред огнеупорна тухла . А местата за седенето край огъня от дърво , макар и да е малко опасно , но на огнището може да има и оградка от ковано желязо и да е на по-ниско ниво за да не излиза огъня и да стане опасно , или с казано с около 15 см. по ниско нивото на което ща са "седалките ".Отгоре фунията от ламарина бих я обшил отвън със картон който да е в бяло на който бих си направил дърворезба и на снадките с дърво имитиращи гредички .Така бих направил моята камина :)
chano - специалист
big_death написа:
Ако аз я правя за мен си бих я правил в старовремски стил . С две думи с подръчни материали : вдигам нивото на височина 30-40 см. като същевременно изграждам пепелник на камината и то да е по големичък нещо от порядъка на 60 на 60 см. за да може отгоре да се направи скара 50-50. Това нещо бих го изградил външно от гранит , пълнежа отвътре може да е стъкло или пясък , като отгоре не е лошо да се отлее плоча с армировка на която отгоре да има един ред огнеупорна тухла . А местата за седенето край огъня от дърво , макар и да е малко опасно , но на огнището може да има и оградка от ковано желязо и да е на по-ниско ниво за да не излиза огъня и да стане опасно , или с казано с около 15 см. по ниско нивото на което ща са "седалките ".Отгоре фунията от ламарина бих я обшил отвън със картон който да е в бяло на който бих си направил дърворезба и на снадките с дърво имитиращи гредички .Така бих направил моята камина :)
и аз такова нещо мисля но не знам откъде да я почна,мисля първо някои ако може да сметне колко голямо да е огнището че да не пуши

Тема "как бихте ме посъветвали да направя тази камина" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: