• 1
  • 2
Всичко свързано с тоците ми е слабост, опитайте се да ме затрудните.
миро8311 - специалист
Мотора е 0.75кв. пусковия му ток е 15А за около 2 или 3 секунди после пода на около 3 4А .Та въпроса ми е не е ли прекалено голям пускови ток за този мотор на табелката му пише 7А номинален или има някакъв проблем.Първоначално беше с кондензатор 225 мф и пусковия ток беше 18А смених го с 12мф и падна на 15А .Идеята ми е да го захранвам с агрегат когато ми се наложи ,а агрегата ми е 2.2кв и изключва от пусковия ток а когато го включа към агрегата и мотора в този момент не е спрял напълно тогава го захранва агрегата и си работи нормално
moimoimoi - майстор
на табелката не пише ли колко микрофарада трябва да е кондензатора? как ги сменяш на око тия кондензатори?от 225 на 12?
гледах в някакъв сайт за 0.75 дават 20 микрофарада при 3000 оборота и 25 микрофарада при 1500 оборота
http://mmotors.eu/catalogs/mmotors_2_F_catalog.pdf
а пусковия ток е нормален
преди време на един 2.2 или 3 киловата пусковия ток беше към 40ампера
petrov_belota - специалист
Водят го за нормално ако стартовия ти ток е до 3/4 пъти по-голям от номиналния (който го пише на табелката).
Какво кара да ти се изключи агрегата ? Какъв тип зашита използва ?
Моето мнение е, че е по-добре да настроиш агрегата(ако е възможно) , от колкото да човъркаш мотора.
lecki - специалист
Миро, нормално е да дава 15А пусков ток, даже може и повече - до 6-7 кратен на номиналния,
това зависи от формата на каналите на ротора и на колко оборота е.
Ако може да увеличиш задръжката на защитата на агрегата.
миро8311 - специалист
lecki написа:
Миро, нормално е да дава 15А пусков ток, даже може и повече - до 6-7 кратен на номиналния,
това зависи от формата на каналите на ротора и на колко оборота е.
Ако може да увеличиш задръжката на защитата на агрегата.
Благодаря за изчерпателния отговор ще се опитам да загрубя малко защитата на агрегата ама първо трябва да я намеря някъде вътре е няма я изведена само да кажа ,че агрегата е раидер :o
lecki - специалист
Друг вариант е да развърташ първоначално мотора през съпротивление 50 - 100 ома (ако позволява)
след това да го включваш директно.
sian - специалист
Форсирaй aгрегaтa принудително, докaто вкл. ел. моторa и тaкa докaто се рaзвърти.
kam34 - специалист
Даже е малък нещо не го мериш правилно. На монофазна помпа със същия двигател 0,75kW съм мерил пусков ток 68А. Това което мериш за две секунди не е пусков ток. Пусковия ток е ударния ток в първия момент на включване с времетраене 20-30ms.
Junak - майстор
А тоз мотор какво ще върти? Да не се окаже, че ще тръгва под товар :?
vandu - специалист
Това какъв ток си мерил на друг мотор не значи нищо, еднакви мотори с еднакви параметри може да имат различни пускови характеристики.
Много са факторите които влиаят на пусковия ток.
Главния е броя полюси, дали ще тръгва под товар, колко са загубите на празен ход и т.н.
Както казаха по-горе пробвай със съпротивление, а най-добре ще е ако намериш от някъде латер няма да имаш никакви проблеми
  • 1
  • 2

Тема "Монофазен ел.мотор голям пусков ток" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: